The Double housing complex by Wiel Arets Architects

This is luxury living at its finest, in the center of Amsterdam

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 Wiel Arets Architects 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:Wiel Arets Architects on gooood
Appreciation towards Wiel Arets Architects for providing the following description:

这座近期建成的豪华住宅综合体包含45个住宅单元,由两座体量构成:一座朝向街边,一座面向运河,二者由地下的公共停车场相互连接,地面层则被种植着茂密绿植的景观庭院隔开。面向运河的建筑顶部两层包含了四套双层公寓。

▼建筑外观,exterior view

This recently completed luxury-housing complex, consisting of 45 residential units in two volumes–one street side, and the other canal-facing–are connected by an underground, communal parking garage, and are separated above by an internal, and lushishly landscaped, intimate courtyard for its residents. Four penthouses are situated on the top two floors of the rear, canal-facing volume; two on the front.

▼平面图,plan

建筑坐落在阿姆斯特丹市中心的东部边缘,与1608年建造的“南教堂”(Zuiderkerk)约半公里的距离。考虑到建筑所在场地的敏感性,市政部门首先进行了挖掘和研究的准备工作,并在此过程中发现了16和17世纪的考古遗迹。在持续数月的地基准备工作之后,The Double综合体的建设得以继续进行。

▼剖面图,section

The building itself is sited on the eastern edge of Amsterdam’s city center, which was built in the sixteenth century, about a half a kilometer from the ‘Zuiderkerk’ (Southern Church), which dates from 1608. Due to the delicate nature of the site within the center of historic Amsterdam, groundwork during preparation of the building’s foundation, uncovered evidence of archaeological remains from the sixteenth and seventeenth centuries, which the city excavated and studied. After months of the site’s excavation by the city, construction proceed on–The Double.

▼沿河立面,facade facing the canal

▼临街立面,facade facing the street

The Double是阿姆斯特丹少有的提供全方位服务的住宅综合体,居民可享受7天24小时的礼宾服务、清洁服务和洗衣服务。进入一层后首先到达宽敞的大厅,随后通向公共庭院。宽阔的大理石楼梯连接了地下停车场和每位居民专属的储物空间。大厅旁边设有健身房和带桑拿浴室的水疗中心,向所有居民开放。

▼庭院,courtyard

▼鸟瞰,aerial view

Rare for Amsterdam; this full service residential complex, has a 24/7 concierge, cleaning, and laundry services integrated into the way of life of its residents. Upon entry on the ground floor, a spacious lobby tunnels through the streetfacing volume, leading to the communal courtyard. From the lobby, a wide marble staircase descends to the parking garage and individual storage units of each resident. Additionally off the lobby is a gym and wellness spa with sauna, which is both public, and included for use by all residents.

▼从大厅望向街道,view to the street from the lobby

▼光影,light and shadow

▼地下停车场,parking garage

▼水疗中心,wellness spa with sauna

整个建筑覆盖着玻璃材质的“瓦片”,其背面涂以灰色,能够避免气候对于表面材质的影响。瓦片的尺寸参考了同一条街道上的建筑的砖砌外墙,其大规模的使用为建筑增添了纪念意义,并通过立面上的巨大方形窗户进一步得到强调。玻璃瓦正面的浮雕为建筑提供了细腻的波纹质感,同时闪现出微妙的光影。

The entire building is clad in glass ‘shingles’, which are painted in shades of gray on their backsides, so that the building never has to be painted due to weathering. The scale of the shingles references the copious brick façades of the buildings sited on the same street. While the shingles’ large scale lends monumentality to the building; it’s further emphasized, by the enormous square windows that punch through the façade. A relief on the front side of the glass shingles, provides the building with a subtle rippling texture, onto which charlatan like dances of glittering light and shadow can play.

▼立面,facade

▼整个建筑覆盖着玻璃材质的“瓦片”,the entire building is clad in glass ‘shingles’

▼巨大的窗户,the enormous window

▼玻璃瓦闪现出微妙的光影,the glass shingles provides the building with a subtle rippling texture, onto which charlatan like dances of glittering light and shadow can play

位于前方的体量高6层,后方的体量高5层,俯瞰着偶有船只经过的运河。居住单元的平面布局大多相同,均配置以白色的聚氨酯地板、黑色开关和电源插座,以及集中监管的安防系统。位于首层的住宅单元拥有与庭院相连的露台,能够鼓励居民与社区形成流畅的互动。而位于后方体量的首层住宅也拥有向运河敞开的法式露台。后方体量还包含一个特殊的双层住宅单元,它拥有私人的船坞,可以直接开到运河上;凉廊的围栏可以降低高度,便于在船上落脚。

The complex’s front volume is six stories high, while the rear is five stories high, and overlooks a little-trafficked canal, with the occasional boat passing by. While many units’ plans are identical, all have been outfit with white polyurethane floors, black light switches and power outlets, and centrally monitored security. The units situated on the ground floor carve their terraces from the courtyard to encourage the residents’ community to fluidly interact, while the ground floor units in the back volumes, also have French terraces that open onto the canal. One very special unit in the back volume is bi-level, with its own private boat dock abutting the canal; its loggia’s fence can be lowered in order to step into the boat.

▼交通空间,circulation area

▼一部分房间拥有朝向运河的视野,view to the canal from interior

▼起居空间,living space

▼室内细部,interior detailed view

▼露台,terrace

▼私人船坞,private boat dock

这些“围栏”本质上起到了协调露台与室外空间的作用,它们均是经过特别设计,能够为每个住宅单元提供角度不一的私密空间,同时,其顶部边缘的“折叠”形态为室内赋予了尽可能宽敞的视野。综合体中一共包含6套双层公寓,其中位于后方体量的两套顶层公寓每套约200平方米,位于前方体量的两套顶层公寓每套约170平方米,均配有60平方米的私人屋顶露台。另外后方体量还设有两套低楼层的双层公寓。

The ‘fences’ that are in essence railings aligning every terrace and outdoor space throughout the complex, are custom designed to provide angular visual privacy into each unit, while simultaneously allowing for a maximum transparency from within, due to the ‘folding’ at their upper edges. The two top floor penthouses in the rear volume, which are about 200 m2 in size, each have their own private roof terrace totaling about 60 m2 . The penthouses in the lower floor of the rear volume do not have roof terraces. Yet, two additional penthouses on the top floor of the front volume, each about 170 m2 , also have private roof terraces of, about 60 m2 each; bringing the total number of penthouses in the complex to six.

▼私人屋顶露台,private roof terrace

在朝向街道的体量中,两套顶层公寓的窗户均设计为倾斜状,因此居民在向外看时只能看到天空,而不用看到下方的汽车和喧闹交通。所有的公寓、公共入口和电梯都需要使用电子钥匙卡进入。此外,专门为项目设计的应用程序还使住户可以通过任何一款智能手机进行远程访问。可以说,The Double代表了阿姆斯特丹市中心最高品质的生活。

Unique to the two penthouses in the street-facing volume, are again the enormous windows, yet slanted, so residents, when looking out, see only the sky, rather than automobiles and street traffic below. All residential units are able to be accessed with an electronic key card, as is every door and elevator throughout the housing complex. A specially built app additionally allows for remote access, using any smartphone. This is luxury living at its finest, in the center of Amsterdam.

▼朝向街道的顶层公寓,窗户被设计为倾斜状,the penthouses in the street-facing volume have  enormous yet slanted windows

▼朝向天空的斜窗,windows facing the sky

▼细节,details

▼临街立面,street facade

▼夜间外观,exterior view by night

▼场地位置示意,location

▼立面图,elevation

Typology Housing, Spa, Wellness
Location Valkenburgerstraat 130-136 Amsterdam 1011 NC the Netherlands
Size 9.700 m2
Courtyard garden 400 m2
Date of design 2008-2010
Start of construction 2015
Date of completion Summer 2019
Project team Wiel Arets, Harold Hermans, Dennis Villanueva, Rob Willemse, Joris van den Hoogen
Collaborators Maron Vondeling, Joost Körver
Client US CV-1 BV
Consultants Van Rossum Raaggevende Ingenieurs BV, Hillen & Roosen, Crux Engineering BV, Wetering Raadgevende Ingenieurs BV

More:Wiel Arets Architects。更多关于他们:Wiel Arets Architects on gooood

Post a Comment