Teaching Center of Nyon by Aeby Perneger & Associés SA

An inverted formal relation between two buildings

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 Aeby Perneger & Associés SA 予gooood分享以下内容。更多请至:Aeby Perneger & Associés SA on gooood 
Appreciation towards Aeby Perneger & Associés SA for providing the following description:

尼翁教学中心包含一座建于1980年代的体育馆,以及体育馆的扩建部分和商业学院所在的一系列新建筑。这些各具特色的建筑共同构成了尼翁市的核心园区。

The teaching center of Nyon consists of the existing gymnasium, realized in the 1980’s, and a set of new buildings sheltering the extension of the gymnasium and professional school of commerce. These various buildings shapes a campus at the heart of Nyon’s urban area.

▼教学楼外观,exterior view of the school building

项目场地位于洛桑-日内瓦一线的西北段,一条次级铁路将其分为两个三角形的平面。在第一个三角形平面上,项目围绕既有的体育馆新增了所有的教学空间;另一块场地则用于体育空间。位于尼翁/莱森铁路下方的人行隧道将这些建筑连接起来。

Located on the north westside of the train line Lausanne-Geneva, the site is cut across by a secondary railroad which decomposes it into two triangular surfaces. The project invests each of them by having on one side, around the existing Gymnasium, the building receiving all of the school program and on the other side the sports program. A pedestrian tunnel skips under the railway Nyon/Eysin and connects the different constructions.

▼建筑体量围合出一个三角形庭院,the building volume encloses a triangular courtyard

▼场地的地形和几何为建筑赋予了鲜明的形态,the building presents itself as a great form defined by the topography and the geometry of the plot

新的教学楼与既有的体育馆保持了和谐的关系。尽管体量不大,其干练简洁的特质仍旧使其顺利融入了场地北部以小型建筑和独立住宅为主的城市肌理。场地的地形和几何为其赋予了鲜明的形态。在建筑中央,一条公共人行步道穿过三角形的庭院,使当地居民与校园的日常活动形成直接的联系。

The new school building establishes a balanced relationship with the existing gymnasium. Its assertive character allows it to mark its presence while proposing a reduced size which becomes integrated smoothly into the urban fabric of small buildings and detached houses which develop on the northern part of the site. It presents itself as a great form defined by the topography and the geometry of the plot. At the heart of the building, a triangular courtyard is cut across by a public pedestrian walkway offering the local residents a direct contact with the daily activity of the school.

▼教学楼夜景,night view of the school building

教学楼的内部组织十分简单明了。普通教室皆位于同一楼层,促进了不同部门和院系师生的交流。教学楼拥有多个入口,为通往教学区域和集会地点提供了多重路径。将教室布置在顶层下方,使得交通空间和休息空间都能享受到来自顶屋顶的充裕自然光。

The internal organization of the school is based on a simple decision. All of the ordinary classes are arranged on a unique floor, favoring the meetings between students and teachers of the various sectors. The users of the school have several entrances generating multiple and varied courses towards the education places and the meeting points. The arrangement of the ordinary classrooms under the roof allows to offer plentiful natural light in the distribution and relaxation spaces thanks to the zenithal openings.

▼教学楼内部,interior of the school building

▼交通空间,circulation

▼阶梯教室,lecture room

▼采光充裕的教室,classroom filled with adequate natural light

体育馆位于日内瓦-洛桑一线的路堤,由两座半埋于地下、平行于铁轨的矩形体量构成,形成了一个不受打扰的公共空间。北部的体量作为学生和体育公司员工的入口,同时还包含了教师的房间和健身房。两座体量的主要空间均位于更衣室和两个健身房所在楼层的下方。

The gymnasium building is placed in the embankment of the Geneva-Lausanne train line. Half-buried, it presents itself as like two rectangular volumes parallel to the tracks which define a public space protected from the nuisances. The northern volume serves as the entrance for the students and the sport companies. It also welcomes the teacher’s rooms and fitness rooms. Both emerging buildings are bound on the floor below where the locker rooms and two fitness rooms takes place.

▼体育馆体量平行于火车轨道,the gymnasium building presents itself as like two rectangular volumes parallel to the tracks

▼体育馆外观,exterior view of the gymnasium building

▼磨砂铝材质带来一种强健稳固的质感,the raw brushed aluminum expresses a strong and robust materiality

▼体育楼内部,interior view

▼建筑的主要结构由钢筋混凝土建成,the structure is essentially realized by reinforced concrete

棱角分明的三角形平面使教学楼同时具备了独特的形态和简洁的横截面。拥有矩形平面的体育楼反而呈现出复杂的构造。这种相反的形式关系使两座建筑彼此形成呼应。新建筑采用了低调适度的建造方法,除了体育楼的屋顶使用了木制骨架以外,建筑的主要结构均由钢筋混凝土建成。建筑的外墙、屋顶和立面均使用磨砂铝制成。未经处理的材料为室内和室外空间带来一种强健稳固的质感。

The morphology of the school building is characterized by an angular plan similar to a triangle while its cross section is simple. The sports building presents a rectangular plan while the shape of its emergences is complex. Both buildings are bound by this inverted formal relation. The new constructions resort to modest constructive methods. Their structure is essentially realized by reinforced concrete with the exception of wooden skeleton of the sports buildings roof. The envelope of the buildings, roofs and facades, are made of raw brushed aluminum. The materials are left raw and express a strong and robust materiality, both inside and outside.

▼篮球场,basketball court

▼体育楼的屋顶使用了木制骨架,a wooden skeleton was used in the sports buildings roof

▼场地平面图,site plan

▼地下一层平面图,plan level -1

▼首层平面图,plan level 0

▼二层平面图,plan level 1

▼教学楼剖面及立面图,section and elevation of the school building

▼体育楼剖面及立面图,section and elevation of the gymnasium building

Centre d’enseignement postobligatoire, Nyon
Année
2008 – 2017
Maître d’ouvrage
Ville de Nyon
Collaborateurs
Francesco Ricci
Sergio Jardon, Jon Onandia, Rafael Montenegro, Alexandre Gilberto, Marc Haller, Luis Amella, Hugo Duarte, Camille Mansuelle, Anne Krins, Philippe Antognini, David Milione, Marilyne Perrier, Guillaume Vanneste, Samir Zid
Type de travail
Concours SIA 142, 1er prix
Mandat d’architecte complet SIA 102
Chiffres
Surface de plancher totale 16’784m2
Volume (sia 416) 71’102m3
Crédit photos ©Thomas Jantscher

More: Aeby Perneger & Associés SA,更多请至:Aeby Perneger & Associés SA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment