Takao Eat, Kaohsiung city by HAO Design

designing a complex space combining reading, food selection, exhibition, and classes in the historical museum

Project Specs

Design:
Location:

感谢 HAO Design 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:HAO Design on gooood
Appreciation towards HAO Design for providing the following description:

现今是过去的延续,与爱河相依的浅绿色建筑,前身从日治时期的市役所、高雄市政府到如今的高雄历史博物馆(简称高史馆),故事与文化在此层层堆叠也相互影响,历时两个月内部整修,重新梳理与融合历史、自然、人文三者,从中看见城市发展的轨迹。

The present is a continuation of the past. The light green building by the Love River, formerly known as the City Hall during the Japanese occupation, Kaohsiung City Government, and now the Kaohsiung Museum of History (KMH), is a place where stories and cultures are piled up and influenced by each other. After two months of renovation, reorganizing and integrating history, nature, and humanities, and see the trajectory of urban development.

▼建筑外观,高雄历史博物馆,exterior view of the Kaohsiung Museum of History ©Hey!Cheese

相较于新颖的设计,我们选择退一步思量,将眼光倒带回那个年代,解构出旧建筑体中,圆弧、拱形、对称等设计语汇,并融入此次设计概念。当访客莅临参观时,高史馆的魅力不会被好室设计宣兵夺主,而是衬托其历史份量,在不经意间看见设计的传承。

In contrast to the new design, we chose to take a step back in time and deconstruct the design vocabulary of arc, arch, and symmetry in the old building and incorporate them into this design concept. When visitors come to visit the museum, the charm of the museum will not be overtaken by the extra interior design, but will be set against its historical weight, and the legacy of design will be seen inadvertently.

▼多元场域外观,exterior view of the multi-function space ©Hey!Cheese

▼解构与提取圆弧语汇,deconstructing the design vocabulary of arch ©Hey!Cheese

呼应原建筑对称式设计,正门两侧规划对称的服务台与贩售区,以符合美的原则;台面设计则延续原始结构的拱门造型与圆弧收边,堆叠出楼梯柱与踏阶的意象,且可自由变换位置,陈列更加灵活多变,并采用水磨石与玻璃窗花建材,使新物融入旧有空间,宛如建物原生一般。

In response to the symmetrical design of the original building, symmetrical service counters and vending areas are planned on both sides of the main entrance to conform to the principle of beauty; the design of the countertop continues the arch shape and rounded edges of the original structure, stacking up the image of staircase columns and steps, and can be freely changed to make the display more flexible. We  using terrazzo and glass window grilles as building materials, the new objects are integrated into the old space, just like the original building.

▼呼应原建筑的对称式设计,in response to the symmetrical design of the original building ©Hey!Cheese

▼两侧的服务台和贩售区,views of the service counters and the vending areas ©Hey!Cheese

▼贩售区的陈列柜台,display counters in the vending areas ©Hey!Cheese

▼二层视角,view from the second floor ©Hey!Cheese

▼木质储物柜和盖章区,the wooden locker and the table for sealing©Hey!Cheese

其中新加入的多元场域“打狗喫 TAKAO EAT”是结合了阅读、选食、展示、课程等复合式空间,建筑外形有如拱形玻璃温室,视线所及,前有高雄港,后有寿山,身旁有爱河,汲取如此得天独厚的地景为灵感,将山、海、河自然曲线融入空间中,为旧建物注入活水。

The newly added multi-function space “TAKAO EAT” is a complex space combining reading, food selection, exhibition, and classes, etc. The shape of the building is like an arched glass greenhouse, with Kaohsiung Harbor in front of it, Shoushan behind it, and the Love River beside it. Inspired by such a unique landscape, the natural curves of mountains, seas and rivers are integrated into the space to inject living water into the old buildings.

▼场域入口,the entrance of “TAKAO EAT”© Hey!Cheese

场域颜色取自建筑外观的浅绿土黄,料理台面与陈列区的设计延续旧建物的圆弧收边,并将吊灯与圆形展示架摆放地错落有致,有如自然流线般,沙发区的椅背则绷布成块状体,模仿高史馆外观的灰绿色砖墙,并保留下庙宇石雕,在此连结过去与现今时空。

The color of the space is taken from the light green and earthy yellow of the building’s exterior. The design of the cooking counter and display area continues the rounded edges of the old building, and the chandeliers and round display shelves are placed in a staggered manner, like a natural flow. The chair back of the sofa area is stretched into a block, imitating the gray-green brick wall of the KMH exterior, and the stone carvings of the temple are preserved, linking the past with the present time and space here.

▼对外开放的用餐区,the open dining area © Hey!Cheese

▼颜色取自建筑外观的浅绿土黄
the color taken from the light green and earthy yellow of the building’s exterior © Hey!Cheese

▼柜台,the counter © Hey!Cheese

▼用餐区,the dining area © Hey!Cheese

▼保留下的庙宇石雕,preserving the stone carvings of the temple © Hey!Cheese

▼餐盘回收处,the recycle place © Hey!Cheese

▼不同材质的融合,blending different materials © Hey!Cheese

▼场域上空,view of the ceiling © Hey!Cheese

▼二层视角,view from the second floor © Hey!Cheese

▼家具摆放错落有致,the furnitures placed in a staggered manner © Hey!Cheese

空间改造不单是为了视觉展现,还有融入艺文美学、传递人文故事、创造一个充满吸引力的良好载体,这次以尊重历史文化的设计态度出发,重新揭幕这座打狗城记忆,邀市民与旅人一同回味城市历史,一边吃高雄在地的小农好食。

The transformation of the space is not only for visual display, but also for the integration of art and culture aesthetics, the transmission of stories, and the creation of an attractive carrier. This time, we started the  design attitude that respects history and culture, the memory of this Takao city is re-opened, and citizens and travelers are invited to reminisce about the history of the city, while eating good food from local farmers in Kaohsiung.

▼细部,details © Hey!Cheese

▼多元场域平面,plan of the multi-function space © HAO Design

▼博物馆入口平面,plan of the entrance © HAO Design

设计方:HAO Design
位置:高雄市鹽埕區
面积:160.6㎡ 48.6坪
完成时间:2020
项目类型:商用空間
摄影师:Hey!Cheese 

Interior Design: HAO Design 
Location: Kaohsiung city, Taiwan 
Area: 160.6㎡ 
Year: 2020
Project Type: Commercial space 
Photography: Hey!Cheese 

More: HAO Design。更多关于他们:HAO Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment