Sugarman By dongqi Architects

Cubical elements abstracted from sugar cubes become the main language in the space design.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Category:

非常感谢 栋栖 予gooood分享以下内容。更多关于他们:dongqi Architects  on gooood. Appreciation towards dongqi Architects for providing the following description:

栋栖在西安的咖啡店设计,概念基于品牌名字“Sugarman”。由方糖抽象出的立方体元素,贯穿于从平面到空间的整体设计之中。因建筑物主立面正对街道较为狭窄,无法由正面观看建筑全貌,只能通过侧角斜向观看。建筑师从瑞士艺术家Hans Jörg Glattfelder作品中得到启发,伴随棕、蓝两种主题色的切换,利用空间折板创造出从不同视角观看都在变化的立面效果。同时,透过斟酌比例,使纵向线条自下而上逐层加密,形成错落有致的优雅立面效果。

▼错落有致的外立面,the decreasing facade

The concept of “Sugarman Café”, by dongqi Architects, comes from the brand name “Sugarman”. Cubical elements abstracted from sugar cubes become the main language in the overall space design.Since the main façade of the building is facing quite a narrow street, it is almost impossible to get a wide front view. In order to make the side views of the facade more engaging, the architect, inspired by Swiss Artist Hans Jörg Glattfelder’s work, uses spacial folding plates to create changing visual effect from different viewing perspectives. Walking by, interlacing brown and blue plates generates a patterned visual movement. Meanwhile, the well proportioned vertical lines, designed in gradually decreasing density upwards, give the facade an even more elegant look.

▼室内logo,logo

折叠形式的通长立面,由向相反方向开启的玻璃门组成。当玻璃门完全开敞时,从特定的角度观察,幕墙完全通透,室内外空间交融为一体。同样以立方体为构成元素的平台被竖向提拉窗分割,穿插于室内外,可躺可坐。提拉窗竖向开启时,平台成为室内外空间的过渡,也对客人提供更舒适的咖啡交流场所。主要客座区的中心放置了两个悬挂壁炉,主要客座围绕着两个壁炉放置

The glass doors along the narrow street can be open towards two opposite directions. When fully open, the facade goes invisible at a specific angle. The whole space of the first floor are open up and connected to the street view. The benches, derived from the cubic elements as well, are symmetrically divided by vertical sliding windows. Lifting up the windows, the benches break the boundaries between the indoor and the outdoor. They function as the benches for social activities during coffee refreshments.There are two hanging fireplaces in the space, surrounded by the main seating areas.

▼折叠立面,the folded facade

▼主要客座区设有悬挂壁炉,two hanging fireplaces surrounded by the main seating areas

室内原有三根混凝土立柱,通过包裹镀铜不锈钢和水磨石两种不同材料,成为空间中的三个主要中心,咖啡的功能区由此展开。为了保持原有空间的真实性,通向塔楼部分的所有垂直管道被有意暴露出来,咖啡教学区和客座吧台区围绕这些管道而设,形成空间中的一个视觉焦点。

The center of the interior is made of three existing concrete columns that wrapped with copper-coated stainless steel and terrazzo. Functionally, the coffee zones are divided into these three main parts. Surrounded by the coffee training zone and the bar’s seating area, all the vertical pipes that lead to the tower are exposed intentionally to maintain the authenticity of the space. They form an interesting focal point of the interior. 

▼咖啡吧台通向塔楼的垂直管道被有意暴露,all the vertical pipes that lead to the tower are exposed intentionally to maintain

经过和咖啡师的长期交流和讨论,精品咖啡吧台上的每一部分都是为咖啡师操作量身定制设计。在吧台平面和立面上建筑师研究了铜和水磨石两种材料的交接,并通过铜条将吧台延伸到整个地面。

Every part of the coffee counter are customized delicately based on the comprehensive discussion with the barista. The architect studied the connection between brass and terrazzo, then applied them on the top and front elevation of the coffee counter. The counter is extended to the whole floor by brass stripes.

▼咖啡吧台,coffee counter

   

咖啡吧台上空的照明设计采用穿孔金属板和镜面材料,通过光线不断的反射和折射,在白天和夜晚都能形成丰富的光影效果。

The illumination structure above the coffee counter is made of lasercutted steel sheets and reflective material. With a lot of reflection and refraction of light, no matter of daytime or nighttime, layered light and shadows create a dynamic lighting atmosphere.

▼吧台照明采用穿孔金属板和镜面材料,the illumination structure above the coffee counter is made of lasercutted steel sheets and reflective material

地面由三种不同颜色水磨石三角形组成一个大型图案,并零散嵌入雕刻有 logo 的三角形铜板,由不规则图形渐变成规则的立方体透视图案,再次呼应了立方体的主题概念。这一渐变也暗示了表演空间的位置和观看表演的方向。

On the floor, there are three different pieces of triangular terrazzo with different colors picked carefully by the architect, forming a larger geometrical shape. Triangular bronze plates with engraved logos are scattered and imbedded on the terrazzo floor. The dynamic transformation from irregular shape to geometrical perspective cubes re-emphasize the concept of “Sugarman”. The gradient transformation of the floor pattern also suggests the position of the performance space and the watching direction of the audience.

▼地面图案,the floor

▼空间细节,details in the space

▼平面图,plan

▼室内剖面图,section

▼自助吧台轴侧,axon of coffee counter

▼梁板关系,beam and panel

设计公司名称:栋栖建筑设计(上海)有限公司
项目名称:Sugarman
主设计师:姜南
设计团队:叶静贤,裴虹,谢鹏,杨悠涵
项目设计时间:2015.10
项目完工时间:2016.07
项目地点:西安 
项目面积:约600平方米
主要材料:水磨石,不锈钢,不锈钢电镀紫铜,铜
摄影师:刘瑞特

Architect Firm: dongqi Architects
Project Name: Sugarman
Architect: JIANG Nan
Projetc Team: Jingxian Ye, Karen Pei, Peng Xie, Youhan Yang
Design: Oct.2016
Completion: July.2016
Location: Xi’an, China
Area: Around 600 m2
Mererial:terrazzo,stainless steel,copper-coated stainless,brass
Photography: Raitt Liu

More:dongqi Architects 更多关于他们dongqi Architects  on gooood.

Post a Comment