Student Village by lenschow & pihlmann

The dialog between old and new

Project Specs

Location:

感谢 lenschow & pihlmann 予 gooood 分享以下内容。更多关于:lenschow & pihlmann on gooood
Appreciation towards lenschow & pihlmann for providing the following description:

学生之村是一个小型的城市社区,穿插在丹麦奥尔胡斯(Aarhus)市中心外一座建于17世纪的木制农场的内部和周围。该项目内设有单人间和双人间学生公寓共56间,以及一系列公共休息室和共享设施等。新建筑遵循并模仿旧农场的布局,在其周围创建了一系列亲密空间和街道,从而打造出一个被城市所包围的小村庄。

Student Village is a small urban community built in and around a 17th century timber farm, just outside of central Aarhus, Denmark. The project consists of 56 single and double room apartments for students, as well as common rooms and shared facilities. The new buildings follow and mimic the old farms’ layout, creating a series of intimate spaces and streets around it. A small village surrounded by the city.

▼项目局部,partial view of the project ©Hampus Berndtson

学生之村坐落在城市的高速公路和购物中心之间,是一个田园诗般的小绿洲。它是奥尔胡斯市在扩张时的遗留产物。目前,学生之村大约有60名大学生住户,标志着其居民、建筑和环境正在发生一系列转变:原先用于家庭居住和饲养牲畜的木构农舍(Søgaard)逐渐转变为了更为现代的建筑空间。

从空间组成上来讲,现在的学生之村由数个原有的Søgaard农舍结构体量、7座位于周边的新建筑和一系列室外空间组成。受到丹麦传统的路边村庄的启发,设计团队在项目中设计了一系列亲密的街道和公共空间,使得旧农场能够与新建筑在特定的位置发生互动,例如设有石材铺面的封闭式庭院和通向森林的街道等。可以说,新建筑与旧农场共同创造出了一个小规模的定居点。

▼总平面图,site plan ©lenschow & pihlmann

Student Village which now houses appox. 60 university students symbolize a transformation of both residents, architecture and context. The place, as well as the house, has undergone a gradual transformation from the time when the timbered farmhouse “Søgaard” served as a house for a family and their cattle, to a modern age where the “neighboring” city, Aarhus, has expanded and left Søgaard as a small oasis of rural idyl nestled between the city’s highways and shopping malls.

Structurally Student Village consists of Søgaards original four-fold structure, 7 new surrounding buildings, and outdoor areas. The new buildings and the old farm create a small settlement, inspired by traditional Danish roadside villages, with a series of intimate streets and public spaces where the old farm and the new buildings meet, such as enclosed courtyards with paving stones and streets leading towards the forest.

▼项目局部,新旧空间通过街道联系,partial view of the project with a series of intimate streets and public spaces where the old farm and the new buildings meet ©Hampus Berndtson

就像丹麦其他地区的木制农场一样,Søgaard农舍的特点在于其结构和材料的坚固性。对原有建筑的修复过程以农场固有的建筑价值为指导,从而使得所有技术上的挑战都能按照类似于Søgaard农舍最初建造的方式,通过一种合理的途径得以解决。设计团队对农舍进行了保温隔热处理,同时新建了其屋顶、修复了原有的木材、并建造了新的地基基础。修复的重点在于尊重历史,因此设计团队在保留部分旧材料的基础上加入了一些新材料。例如:用铝锌板打造而成的新屋顶在旧农场和新建筑之间构建出一种联系,谷仓阁楼空间原有的松木结构也与新的石膏板相辅相成。

Like the rest of the Danish timbered farms, Søgaard is characterized by the robustness of its construction and materials. The restoration process was guided by the inherent architectural values of the farm, meaning that all technical challenges have been solved by a rational approach similar to the one used when Søgaard was originally built. The farmhouse has been insulated and given a new roof, the timber has been restored and new foundations have been established. Great emphasis has been put on honest restoration, where new materials appear on equal terms with the farm’s original design and materials. For instance, the new roof in alu-zinc panels creates a bridge between the old farm and the new buildings as the attic in the old barn does with its visible pinewood structure and new plasterboards.

▼旧农舍外观,修复了原有的木制外墙,exterior view of the old farm, the timber has been restored ©Hampus Berndtson

▼旧农舍的新屋顶由铝锌板打造而成,the new roof of the old farm is made of alu-zinc panels ©Hampus Berndtson

每间公寓都有一个朝向周边景观的开放式立面,以及一个朝向村庄街道的较为封闭的立面。这种设计在确保了每间公寓都能直接与自然相连的同时,让所有居民都能轻松地参与进在村庄街道外围和旧谷仓大型公共休息室中所举办的社区活动中去。学生之村最大的室外空间就是原有的庭院空间。该庭院可以直接通向谷仓公共空间。因此,谷仓得以与大型庭院一道,在为居民提供公共空间的同时,创造出村庄的中心。

▼庭院与谷仓构成村庄的中心,the courtyard and the barn create a center of the village ©Hampus Berndtson

Each apartment has an open facade facing the surrounding landscape and a more closed facade facing the Village streets. This ensures that each home has direct access to nature, while each resident can easily participate in the community that unfolds outside in the area’s streets or in the large common room in the old barn. The biggest outdoor space in Student Village is the old courtyard, which is in direct connection with the large barn. The barn, together with the large courtyard, serves as a Communal space for the residents and as a center of the village.

▼公寓与森林直接联系,each apartment has direct access to nature ©Hampus Berndtson

▼朝向周边景观的开放式立面,the open facade facing the surrounding landscape ©Hampus Berndtson

▼开放式立面确保了每间公寓都能直接与自然相连,the open facade ensures that each home has direct access to nature ©Hampus Berndtson

▼开放式立面细节,details of the open facade ©Hampus Berndtson

按照在新旧之间创建联系的思路,旧农舍的新保温隔热层被视为建筑的内饰面,既为原有的门窗洞口预留了空间,又从内部突出了木制的结构。新建筑的设计、建造和材料选择均采用与改造相同的思路。新体量均为现代的模块化建筑,这一点在立面和室内空间均有体现。旧农场和新体量的天花板和阁楼空间均采用松木胶合板饰面,地面均由混凝土浇筑而成,楼梯扶手和配件也都由黑色的钢材制成。

In the same line of thought that creating the relationship between the old and new, the new insulation of the old farm is seen as an inner lining that provides room for the original windows of the farm and highlights the timber structure from within. The new buildings are built on the same principles as the renovation, and materials were carefully picked in the same way. The houses are constructed as modern module houses, which is expressed several places both in the façade and the interior. In the old farm and the new addition ceilings and lofts are covered in plywood of pine, floors are cast in concrete and stairs, handrails and fittings is made out of black steel.

▼室内空间,新石膏板墙体与原有的木制结构相辅相成,interior view with a bridge between the visible pinewood structure and new plasterboards ©Hampus Berndtson

▼室内空间局部,partial interior view ©Hampus Berndtson

▼旧农舍的新保温隔热层从内部突出了木制的结构, the new insulation of the old farm highlights the timber structure from within ©Hampus Berndtson

▼旧农舍的新保温隔热层为原有的门窗洞口预留了空间,the new insulation of the old farm is seen as an inner lining that provides room for the original windows of the farm ©Hampus Berndtson

▼室内空间采用由松木胶合板打造而成的天花板和混凝土地板(左),公寓室内可直接通向室外的自然环境(右),interior view with ceilings covered in plywood of pine and concrete floor (left), the interior space can lead to outdoor surroundings directly (right) ©Hampus Berndtson

学生之村项目将旧农场与新建筑、乡村与城市、现代与传统无缝融合在一起,不仅彰显了该地区的多样性,更让Søgaard这种传统农舍能够适应现代的新环境。

Student Village blends old and new, rural and urban, as well as the progressive and nostalgic in order to highlight the areas diversity and adapt Søgaard to a new context in a modern age.

▼学生之村局部夜景,partial night view of the project ©Hampus Berndtson

▼剖面图,section ©lenschow & pihlmann

project name: Student Village
architect: lenschow & pihlmann
built: 2016
address: Damagervej 8, Viby J. DK
size: 1190sqm in total (Renovation: 385sqm; New buildings: 805sqm)
photo credit: Hampus Berndtson

More: lenschow & pihlmann        更多关于:lenschow & pihlmann on gooood

Post a Comment