Siersema Waterfront Office and Showroom by Beyond Space

Fluid space created by hanging fabric

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 Beyond Space 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Beyond Space on gooood
Appreciations towards Beyond Space for providing the following description:

项目为一个滨水办公和展示空间,直接坐落在阿姆斯特丹的主河边。建筑空间高挑,光照充足,但也相当单调。设计希望不设任何墙壁便创造出一个亲密和独特的办公空间,发扬场所本身的优势,加强其与河水的连接。业主提供的任务书要求空间设计反映公司的特征及核心业务,因此设计师快速产生了用柔软的半透明织物塑造空间的想法。这些幕布从天花垂下,等距分布,但长度不一,从而形成了会议室、办公室、休息室、公区等不同空间。

The new waterfront space for our client office and showroom dons directly onto Amsterdam’s main river IJ. The space benefitted from high ceilings and lots of light, but frankly, was otherwise quite boring. We wanted to create intimate and distinct working spaces without pulling up a single wall, retaining the strengths of the location and its connection to the water. The client’s brief to have their company’s identity and core business reflected on our spatial design quickly gave birth to the idea to sculpt the spaces from equidistant repeating drapes of a soft, semi-transparent fabric hanging from the ceiling, but cut at different lengths to allow for a meeting area, an office area, a seating area and a common area.

▼空间概览,overall view of the space ©Peter Tijhuis

织物采用中性的、如水一般的自然色调。它不仅不会分散空间,还可以服务于从其中产生的非空间。色彩和幕帘自身的褶皱结合,共同呼应室外水面上平静的波纹。通过层层织物划分空间还可以产生隔音效果。在这里,人们既亲密又分离;透过重叠的幕布,你可以时刻感受完整的空间,同时享受室外的环境。

We chose a neutral, natural and water-like hue for the fabric. As such, it doesn’t distract from, but serves the anti-space hewn from it. Coupled with the drapes’ natural rippling, the colour also echos the calm waves of the water right outside. sculpting the distinct spaces surrounded by these layers of fabric has an acoustic benefit as well. They feel intimate and separate, yet through the folds one never loses sight of the entire space and its outside environment.

▼公共空间,common space ©Peter Tijhuis

▼长短不一的织物划分不同区域,fabric in different lengths defining different areas ©Peter Tijhuis

▼透过幕帘看向室外环境,view to the outdoor environment through the drapes ©Peter Tijhuis

为了避免磨损,幕帘都采用镭射切割,并且通过绳锤保证精准的折叠。完美的细节,如连接布片的双重包边,体现了业主对于工艺的精益求精。借此,设计成为了公司产品的展示场,通过将业主的核心业务转译到环境中,在创造空间特征的同时,传达出了公司的品牌定位,满足办公和展示的双重功能需求。

The drapes were lasercut to prevent fraying, and chord-weighted to guarantee just the right folds. A testimony to the client’s dedication to craftsmanship, the detailing is immaculate up to the double seams that connect strands of cloth. As such, our design is at once a magical display of what our client does best. We created a spatial identity, a design that translates the client’s core offering into their environment, so that it is at once an expression of their (brand)identity as well as a functional office space and showroom.

▼精致的幕帘展现公司品牌特征,delicate drapes expressing the brand identity ©Peter Tijhuis

尽管设计理念很快就确定下来了,执行却遇到了很多挑战。设计师希望提供一种气泡般的亲密感,同时保留整体的空间体验,避免对视线造成破坏。为此,设计尝试了不同的形状和过渡方式,包括拱顶、气泡、走廊、隔间,等等。幕帘之间的距离是设计面临的最大挑战,通过超过五十次3D渲染,才确定下最合适的尺寸。

Although the idea arrived quickly, its execution posed many a challenge. What we had in mind was for someone to experience the intimacy of a bubble, but still retain the experience of the whole space, respecting sight lines through and through. We played around with different shapes and transitions, domes, bubbles, corridors, cubicles… The biggest challenge we stared down was to get the distance between the drapes just right, something we tackled by making well over fifty 3D-renders.

▼幕帘细节,details of the drapes ©Peter Tijhuis

即便如此,到了实际悬挂安装的时候,也需要轻微调整幕帘的长度。设计的关键是幕帘不能接触地面,否则空间就会变得如同洞穴一般压抑,尽管这是设计过程中的灵感之一,但并不是项目最终希望达到的效果。最终,设计创造出了一个既分离又流动、既私密又连通、既惬意又轻盈的空间。

Even then, when the time came to do the actual hanging, we needed to make tweaks to the lengths of the drapes. For instance, we realised in practice that it was crucial to the design that the drapes didn’t touch the ground. When they did, the space felt oppressive, to cave-like, which, although an inspiration in the process, was not the effect were going for. The spacing we settled on creates a space that is at once divided and fluid, intimate yet connected, cosy yet light.

▼平面图,plan ©Beyond Space

▼剖面图,sections ©Beyond Space

More: Beyond SpaceBeyond Space on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment