Shinjuku Sumitomo Building by Nikken Sekkei Ltd.

Activating the public space with a massive glass roof

Project Specs

Location:

感谢 株式会社日建设计 予gooood分享以下内容。更多关于:Nikken Sekkei Ltd on gooood
Appreciations towards Nikken Sekkei Ltd. for providing the following description:

 

新宿住友大厦翻新规划
Shinjuku Sumitomo Building RE-INNOVATION PROJECT

新宿住友大厦作为日本第一座超过200m的超高层建筑,于1974年诞生于超高层建筑街区东京·西新宿。其翻新规划与三角广场大屋顶架设方案,通过妥善的维护保全解决了大型建筑的功能更新问题,而这也将成为循环型社会的模板用以解决日本各地日益突出的城市问题。此外,作为一次社会性的挑战,还将为曾是商务中心的副都心地区带来“繁华”和“回游性”等新的附加值。

The Shinjuku Sumitomo Building was built in 1974 in Tokyo’s Nishi Shinjuku district. The site’s expansive “Sankaku Hiroba” (triangular plaza) atrium roof, along with associated renovations, offer a sustainable model for addressing an emerging problem for Japan’s cities: how to carry out renovation projects on large-scale buildings using good maintenance practices. The project also represents a greater societal effort to enliven the urban business district and enhance its value as an accessible gathering place.

▼建筑概览,Overall view © SS

 

打造为商业区带来繁华的公共空间
Creating a Lively Public Space in the Business District

本建筑是在经历了无数次的探索和挑战后,通过利用当时的技术创新最终得以实现。然而,在建成近30年后的2000年左右,已发展成为成熟商业区的西新宿地区面临着振兴繁荣多元化城市的挑战。为了解决这一问题,新宿当地政府部门和民间企业长期以来齐心协力,共同推进新宿地区的城市结构重组工作,并不断取得相应成果。作为其成果之一,用大玻璃屋顶覆盖新宿住友大厦的户外广场,实现了在私有土地上成功构筑公共空间。该室内公共空间将成为新宿发展的加速器,我们期待它作为城市空间焕发新生,带动周边,成为更具活力的魅力街区。

本次项目不仅仅是一次单纯的翻新,还在追求适应新时代需求的城市功能和附加值方面展示了今后超高层建筑改造的巨大可能性。

▼场地鸟瞰,Aerial view © SS

The building’s construction was a venture into the unknown, so to speak, made possible through innovation and new technologies for tackling numerous challenges. By the early 2000s, nearly 30 years since its completion, the Nishi Shinjuku area had matured as a business district and faced the challenge of how to invigorate an increasingly diverse city. To that end, Shinjuku’s public and private sectors joined hands in a reorganizing effort that is finally bearing fruit. Among them is the public space built in the privately owned area of the building’s outdoor plaza, covered with a massive glass roof. Hopes are high that this indoor space will spark a transformation of metropolitan Shinjuku into a more lively and appealing city. The project is more than a mere makeover; it shows the great potential of such high-rise renovations that aim for urban functionality and value enhancement to meet the demands of a new era.

▼大玻璃屋顶覆盖了大厦的户外广场,The building’s outdoor plaza is covered with a massive glass roof © SS

▼入口区域,Entrance © SS

 

运营中的超高层建筑的翻新
Renovating a High-Rise Still in Use

本项目在大楼使用的同时进行施工,大玻璃屋顶的架设和原有设施的大规模翻新并行进行。覆盖广场的大屋顶通过钢结构实现大屋顶(长140m×宽90m、高25m)的无柱空间。通过地面结构缝实现与原有建筑在结构上的分离,并且将支撑大屋顶的支柱集中于地块外围和原有建筑外围部分。科学合理的位置选择,不仅易于加固原有主体结构,还可减少对设备更新的影响。

▼改造前后剖面对比,Cross section before and after renovation © Nikken Sekkei

▼大屋顶构造示意,Structural isometric diagram of the glass roof © Nikken Sekkei

This project was undertaken while the building remained in use. Construction of the glass roof was performed concurrently with major repair work. The huge steel-structured roof (L:140m, W:90m, H:25m) covers a central space devoid of columns. Expansion joints were used above ground so the roof could be structurally independent. Roof-supporting columns were strategically concentrated along the site’s perimeter and the existing periphery in order to minimize the effects on facility renewal and other activities.

▼俯瞰大屋顶,Aerial view to the glass roof © SS

▼从入口处看玻璃屋顶,View to the glass roof from the entrance © Harunori Noda (Gankohsha)

▼从建筑内部看玻璃屋顶,View from the internal space © SS

此外,在架设大屋顶的同时还进行了减震加固,以应对长周期地震并提高了抗震性能。所采用的减震系统利用原有的设备阳台,通过连续连接设于2层的减震器和3-49层的调谐杆(减震柱)联动建筑的运动以吸收能量。这样,在完全不影响大楼外观和办公空间的前提下,于大楼使用期间完成了减震翻新工程。

Concurrent with construction of the roof, seismic retrofitting was performed on the entire building to better counter earthquake-related effects and vibration. Using the building’s existing equipment balconies, second floor inertial rotary damping tubes were installed to connect up to the 49th floor in order to absorb the building’s kinetic energy. All of the tasks were performed without disturbing the building’s exterior or office workspaces.

▼无柱的“三角广场”,The column-free “triangular plaza” © SS

 © Harunori Noda (Gankohsha)

▼商业空间,Commercial area © SS

▼项目在架设大屋顶的同时进行了减震加固 © SS
Concurrent with construction of the roof, seismic retrofitting was performed on the entire building

 

延续往日风景,重新设计人们熟悉的遗产
Inheriting the Landscape & Redesigning the Legacy

新宿住友大厦以“三角大厦”的昵称深受人们的喜爱,其原因不仅在于其独特的外观,还在于其令人印象深刻的内外装饰。本次设计中,我们在继承和尊重长期以来深入人心的景观要素的同时,构建出了新的空间。比如将原用于外构中现已无法开采的红色花岗岩重新用于门廊入口处的墙面;亦或因广场变为室内,不适合再保留象征淀桥净水场砖砌建筑的砖砌外墙,于是将其作为集成空调、吸音、绿化等功能于一身的砖砌叠层建材加以使用等,在继承的基础上重新设计了这里的风景。

The Shinjuku Sumitomo Building has long been affectionately called the “Sankaku (triangle) Building,” both for its distinctive outward appearance and for its striking interior and exterior detail. For this project, new spaces that respect the legacy landscape were redesigned. For example, red granite formerly used in the exterior (now no longer mined) was reused in the walls of the vehicle entrance. Bricks from the former outer wall design (inspired by the Yodobashi Purification Plant’s brick motif) were “recreated” using laminated bricks that integrate air conditioning, sound deadening, and wall greenery functions.

▼砖砌外墙,The brick wall © Harunori Noda (Gankohsha)

▼三角形顶部照明,Triangular overhead lighting © SS

▼大厦大厅,The hall of the building © Harunori Noda (Gankohsha)

▼商铺立面,Store facade © SS

▼广场夜景,Night view of the plaza © SS

▼整体夜景,Overall view by night © SS

▼改造前后平面对比,Floor plans before and after renovation © Nikken Sekkei

项目名称:新宿住友大厦・三角广场
项目位置:东京都新宿区
项目用途:办公、礼堂、餐饮、零售、博物馆
项目业主・基本构想・综合监修:住友不动产株式会社
基本设计・实施设计:日建设计
实施设计:大成建设一级建筑士事务所
用地面积:14,446㎡
建筑面积:180,195㎡(包括中庭约6,700㎡)
建筑层数:地下4层、地上54层(阁楼3层)
建筑高度:211.35m
主体结构:S / RC / SRC ( 减震结构 )
竣工日期:2020年
施工单位:大成建设

Facility name: Shinjuku Sumitomo Building
Location: Shinjuku-ku, Tokyo Japan
Principal use: Offices, assembly hall, restaurants, retail, gallery
Client, basic plan, and general supervision: Sumitomo Realty & Development Co., Ltd.
Basic design, construction drawings, and supervision: Nikken Sekkei Ltd.
Construction drawings and supervision: Taisei Design Planners Architects & Engineers
Site area: 14,446㎡
Total floor area: 180,195㎡, including atrium (6,700㎡)
Floors: 4 basements, 54 above ground (3 mezzanine)
Maximum height: 211.35m
Structure: Steel, reinforced concrete, steel-reinforced concrete
Construction period: Apr. 2017–Jul. 2020
Construction: Taisei Corporation

More:株式会社日建设计。更多关于:Nikken Sekkei Ltd on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment