Shanghai Thomas School, China by TJAD

A Class Based Humanities and Technology Campus

Project Specs

Design:
Location:

感谢 同济大学建筑设计研究院 对gooood的分享。更多关于:TJAD on gooood
Appreciation towards TJAD for providing the following description:

 

序 | Opening Chapter

未来,桃浦地区将成为的工作-生活-休闲-学习一体化新城区——桃浦科技智慧城,托马斯实验学校作为新区最先建设的重点学校,犹如新区中投入的一滴先进教育理念之水,激起层层涟漪,作为源头带动周边地块和整个新区实现科技、智慧、生态的规划目标。

In the future, Taopu district will become a new city of work life leisure learning integration – Taopu science and technology smart city. As the first key school built in the new area, Shanghai Thomas School is like a drop of advanced education concept water invested in the new area, arousing ripples at all levels, as the source to drive surrounding plots and the whole new area to achieve the planning goals of science and technology, wisdom and ecology.

▼校园整体鸟瞰,campus aerial view

▼小学部鸟瞰,primary school aerial view

 

设计理念 | Design Concept

理念一、融合不同文化  教学空间满足国内义务教育和国际学校双重需求,生活设施和公共空间兼顾中西方不同文化;
理念二、促进积极交流  室内中庭、室外连廊、屋顶花园、各种形式的庭院和广场营造出立体多样化的校园公共空间—为积极交流创造硬件条件;
理念三、培养主动创造  设置更多选修教室、多功能教室、讨论室,提供更多的选修课程或自组团队研究空间;公共空间多功能使用,研讨、阅览、餐饮、休憩、活动、展示,激发学生主动的创新动力;
理念四、激发生命活力  充分利用地下空间和屋顶空间提供更多户外活动空间和体验,营造充满生命活力的校园文化。

▼中学部整体外观,middle school exterior view

Concept 1: Integrate different cultural teaching space to meet the dual needs of domestic compulsory education and international schools. The living facilities and public space take into account different cultures of China and the West.
Concept 2:Promote the active exchange of indoor atrium, outdoor corridor, roof garden, various forms of courtyard and square to create a three-dimensional and diversified campus public space – to create hardware conditions for active exchange;
Concept 3: Cultivate the initiative to create and set up more elective classrooms, multi-functional classrooms and discussion rooms, and provide more elective courses or self-organized team research space; use public space with multi-functional functions, such as discussion, reading, catering, rest, activities and exhibition, so as to stimulate students’ initiative innovation power;
Concept 4: Stimulate the vitality of life, make full use of underground space and roof space to provide more outdoor activity space and experience, and create a campus culture full of vitality.

▼架空连廊鸟瞰,aerial view to the elevated corridor

 

总体布局 | Planning

人均用地不足、基地被城市道路割裂为南小北大的两块,北地块角落有较难搬迁的通讯基站,这是本项目基地的三大不利条件。如何妥善的解决以上问题,是本项目规划设计的出发点。

Lack of land per capita, the base is divided into two parts by the urban road, South, small and North. There are communication base stations in the corner of the North block that are difficult to move, which are the three major adverse conditions of the base of the project. How to properly solve the above problems is the starting point of the project planning and design.

▼规划布局生成示意,massing and planning process

根据美式国际中学教育教学的学制特点以及住宿需要集中在中学阶段的需求,将中学部设置在面积相对宽裕的北地块,小学部设置在南地块,二者通过过街天桥相接,结合桃清路近乎本地块专用道路的特点,隔桃清路形成对称布局,围合出托马斯实验学校的主入口空间。宿舍设置在中学部北侧,通过连廊、下沉广场等空间与教学综合楼及体育运动设施相连,形成相对独立的生活区但又可以风雨无阻的到达其他设置。主要体育运动设施(体育馆、游泳馆等)与250环形跑道结合设置,形成北地块体育运动区。

▼平面图,plan

According to the characteristics of American International middle school education and teaching system and the needs of accommodation in the middle school stage, the middle school is located in the North plot with relatively large area, and the primary school is located in the South plot. The two parts are connected through the Street overpass, and combined with the characteristics of Taoqing Road, which is close to the local special road, form a symmetrical layout across Taoqing Road, and enclose the main entrance of Thomas experimental school. Space. The dormitory is located in the north side of the middle school. It is connected with the teaching complex building and sports facilities through corridors, sunken squares and other spaces, forming a relatively independent living area, but it can reach other settings without any obstacles. The main sports facilities (gymnasium, natatorium, etc.) are combined with 250 circular runways to form a sports area in the North plot.

▼中学部和小学部通过过街天桥相接, the middle school is connected to the primary school by a street overpass

▼种满绿植的屋顶活动空间,the planted roof for outdoor activities

▼从操场望向宿舍楼和中学部,view to the dormitory building and middle school building from the playground

▼小学部操场,playground of primary school

▼小学部教学楼外观,exterior view of the primary school building

利用地下空间减少建筑体量,减少计容面积:北地块需容纳中学部教学、生活及校区主要体育运动设置,建筑密度较大,设计利用下沉广场将游泳馆、体育馆等高大空间、餐厅、宿舍等生活相关底层公共活动空间设置于地下,获得与地面建筑一样的舒适性,通过建筑造型、架空连廊等满足风雨无阻的步行交通需要,同时利用建筑高差结合景观设计,形成多样化的人性公共活动空间。

Use underground space to reduce the building volume and capacity area: the North plot needs to accommodate the teaching, living and main sports settings of the campus, with a large building density. In the design, the sunken plaza is used to set the swimming pool, gymnasium and other large spaces, restaurants, dormitories and other living related bottom public activity spaces underground to achieve the same comfort as the ground building. Through the construction of Building shape, overhead corridor and so on can meet the needs of pedestrian traffic in rainy days. At the same time, the use of building height difference combined with landscape design can form a variety of human nature public activity space.

▼下沉广场,the sunken plaza

▼下沉广场楼梯,stair leading to the sunken plaza

▼宿舍等生活相关底层公共活动空间被设置于地下,dormitories and other living related bottom public activity spaces are set underground

 

平面布局设计 | Functional Layout

1.根据托马斯国际学校的走班制教育模式及多样化教育理念,采用中庭式、集中式教学综合楼,便于师生在室内高效利用各个教学设施,不受恶劣天气干扰;
2.教学区走廊加宽,利用教室隔墙设置储物空间,满足走班式教学使用特点;
3.体育馆(可兼做小剧场)、食堂、多功能厅、报告厅等人流集中的公共功能集中设置在建筑底部,可通过公共门厅直接到达,既缓解消防疏散压力,同时减少对其他教学空间的干扰。
4.兼顾国内普通中小学办学要求,设置普通教室和专用教室,并根据其不同开间要求将普通教室合并设置于南侧,专用教室合并设置于北侧,长条形的布局便于未来适应不同教育模式时重新划分不同大小的教室。在满足此建设标准的前提下增设更多数量的选修教室、多功能教室、讨论室等
5.利用中庭、环廊、大台阶等设计连接不同高差的室内公共活动空间,纾解楼电梯竖向交通压力,同时形成活跃的室内气氛,提供交往和展示空间。

▼立体人行交通分析图,plan and circulation diagram

1.According to the class system education mode and diversified education concept of Thomas international school, the atrium type and centralized teaching complex building are adopted to facilitate teachers and students to make efficient use of various teaching facilities indoors without being disturbed by bad weather.
2.The corridor of the teaching area is widened, and the partition wall of the classroom is used to set up the storage space, so as to meet the characteristics of classroom teaching.
3.The public functions such as gymnasium (which can also be used as a small theater), canteen, multi-functional hall and lecture hall are set at the bottom of the building and can be directly reached through the public hall, which not only relieves the pressure of fire evacuation, but also reduces the interference to other teaching spaces.
4.Taking into account the requirements of domestic ordinary primary and secondary schools, set up ordinary classrooms and special classrooms, and combine the ordinary classrooms in the south according to the requirements of different openings, and set up the special classrooms in the north. The long strip layout is convenient for re dividing the classrooms of different sizes when adapting to different education modes in the future. On the premise of meeting this construction standard, more elective classrooms, multi-functional classrooms, discussion rooms, etc. will be added.
5.Use atrium, ring corridor, large steps and other designs to connect indoor public activity spaces with different height differences, relieve the vertical traffic pressure of building elevator, and form an active indoor atmosphere to provide communication and exhibition space.

▼公共大厅,public hall

▼礼堂,auditorium

▼排练厅,rehearsal room

 

立面材质及装配率 | Facade material and assembly rate

主要立面材料:干挂外立面专用彩色水泥纤维板、装饰铝板、铝合金波纹板、铝合金穿孔铝板等。本工程为预制装配式建筑,预制装配率42%。

Main facade materials: color cement fiberboard, decorative aluminum plate, aluminum alloy corrugated plate, aluminum alloy perforated aluminum plate for dry hanging facade. The project is a prefabricated building with a prefabricated rate of 42%.

▼建筑立面,building facade

▼室外景观,landscape

▼铝合金穿孔铝板,aluminum alloy perforated aluminum plate

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

项目名称:上海托马斯实验学校新建工程
设计方:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司
公司网站:www.tjad.cn
联系邮箱:19914064@qq.com
项目设计 & 完成年份:2012年-2017年
设计总负责人:王文胜
建筑设计:滕希,潘丽阳、张帆、袁兆运、孙慧芳、向萌、王宇
结构设计:沈宇宏、沈闻、陈绍琳、王涛
给排水设计:黄倍蓉、茅德福、陈夏彬
电气设计:程贵华、沈哲杰
暖通设计:董劲松、马晓钢
项目地址:上海普陀区祁连山路226号
建筑面积:72149平米
摄影版权:马元,上海杰美摄影
客户:普陀区教育局
品牌:新元素水泥纤维板;波纹铝板;水泥水磨石

Shanghai Thomas School – A Class Based Humanities and Technology Campus
Location: No.226 Qilianshan Road, Putuo District, Shanghai
Building Area: 72149 M2, 48350 M2 above ground and 23660 M2 underground
Capacity: 72 classes of primary and secondary schools (24 classes in junior high school, 18 classes in senior high school), 2160 students in school, 800 beds in dormitory
Number of floors: 4-7 floors above ground and 1 floor below ground
Building Height:24.00m
Main Structures: prefabricated concrete frame structure, shear wall structure

More: 同济大学建筑设计研究院。更多关于:TJAD on gooood

Post a Comment