上海青浦平和运动中心 / OPEN建筑事务所

可以自由呼吸的建筑

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

感谢 OPEN建筑事务所 对gooood的分享。更多关于:OPEN Architecture on gooood.
Appreciation towards OPEN Architecture for providing the following description:

 

设计概念
DESIGN CONCEPT

在OPEN设计的上海青浦平和双语学校校园中,有一座看起来很轻的建筑,如同两个暖白色的气囊,漂浮在首层透明的玻璃盒子上。两个“气囊”里分别包裹着风雨操场和游泳池,首层玻璃盒子是学校的食堂。建筑师其放置于靠近北侧城市道路的位置,以便在学校放假的时候面向周边社区开放,为快速发展的新城提供共享的体育设施。

Out of all the buildings on the Shanghai Qingpu Pinghe International School Campus designed by OPEN, the Sports Center gives the greatest impression of lightness—two round-cornered, translucent volumes floating above a transparent box. Inside this glass box is the school’s canteen, and above it, seemingly suspended within two rectangular “Air Capsules”, are the campus gymnasium and swimming pool. The building is intentionally sited on the north corner of the campus, where its proximity to the street and the secondary entrance of the school will facilitate use by the public during school holidays. Open to the surrounding community when students are not present, the building will provide important sport and study facilities for the rapidly developing city around it.

▼项目与周边环境鸟瞰,Bird’s Eye View © 陈颢 CHEN Hao

 

举重若轻
Lightness and Weight

体育馆、游泳池和食堂是校园里最大体量的3个空间。为了不让这栋建筑的大体量对校园空间造成过大的压迫感,建筑师希望能“举重若轻”。“气囊”柔软的颜色和形状、通透明亮的首层和中庭、不规则穿孔铝板表皮上若隐若现的图案、和由张拉膜与阳光板组合成的半透明墙体,将巨大的重力和体量巧妙地消解掉。整座建筑里充满了阳光、空气和水,成为校园中最具活力的场所,为孩子们提供能量。

The swimming pool, gymnasium, and canteen—the campus’s three largest public programs—play with ideas of light and weightlessness. Translucent walls of thin tensioned membrane, polycarbonate paneling and a perforated aluminum skin, soft colors, bubbly forms, and a glazed ground floor and atrium all work to cancel out the huge volume and weight of the programs within.

▼西侧夜景,West side night view © 吴清山 WU Qingshan

▼篮球场,Basketball Court © 吴清山 WU Qingshan

 

风雨操场
Gymnasium

东侧较大的“气囊”是一个多功能的风雨操场,这里可以作为篮球、排球、羽毛球、跆拳道、击剑等运动的场地,旁边还分布有一些小型健身房。其内部空间明亮干净,大跨度的空间没有一根柱子,放眼望去只有温暖的竹板饰面、深灰色的防撞墙和两侧可伸缩的阶梯座位。太阳光经过长条形天窗的过滤进入室内,白天完全不需要人工照明,让学生们沐浴在充足的漫射光下,进行丰富多彩的室内活动。

The first of these forms, a rectangular “Air Capsule” on the building’s eastern end, contains a multifunctional gymnasium. Along with smaller spaces, the gym contains a large hall which can be used for basketball, volleyball, badminton, taekwondo, fencing and many other sports and school functions. The interior of the hall is bright, clean and open, with a warm bamboo veneer and retractable stepped seating on two sides. An extended rectangular skylight on the long-span roof of the gymnasium brings daylight into the space below, removing the need for artificial illumination and allowing students to enjoy natural light while engaging in indoor activities.

▼风雨操场,Gymnasium © Jonathan Leijonhufvud

▼大跨度的空间没有一根柱子,The interior of the hall is bright, clean and open © Jonathan Leijonhufvud 

▼竹板饰面、深灰色的防撞墙和两侧可伸缩的阶梯座位,bamboo veneer and retractable stepped seating on two sides © Jonathan Leijonhufvud 

 

游泳馆
Swimming Pool

西侧较小的“气囊”是游泳馆,其中设置了5条25米泳道,可以承载日常训练和小型赛事。顶部的天窗和南北立面采用的张拉膜和阳光板双层幕墙体系,让整个室内充满了舒适的自然光。两端的开窗将校园和城市的景色尽收眼底,也使“空中泳池”的明亮和轻盈达到了极致。

On the western end of the building, a smaller “Air Capsule” houses the swimming pool, equipped with five 25-meter swimming lanes and facilities such as changing rooms for swim meets and daily training. Like the gymnasium, the swimming pool is also bathed in natural light. Stripped skylights and a polycarbonate double-layered curtain wall system on the north and south facades make the space feel lightweight and translucent. Large windows at both ends give swimmers a panoramic view of the campus and the city, and lend the “floating swimming pool” a bright and airy quality.

▼游泳馆入口,Entrance of the swimming pool © Jonathan Leijonhufvud 

▼游泳馆概览,Overall of the swimming pool © Jonathan Leijonhufvud 

▼室内充满了舒适的自然光,the swimming pool is bathed in natural light © Jonathan Leijonhufvud 

▼游泳馆细部,Detail of the swimming pool © Jonathan Leijonhufvud 

 

中庭
Atrium

两个漂浮的气囊之间是一个垂直的玻璃中庭,天窗将阳光带入12米高的楼梯间。从中庭可以观察到体育馆内丰富的活动。

A 12-meter high glass atrium, flooded with sunlight by skylights, separates the two rectangular volumes holding the pool and the gym. Within the atrium, a main staircase offers a platform from which students can observe activities happening inside both spaces.

▼中庭,Atrium © Jonathan Leijonhufvud

 

食堂
Canteen

位于首层的食堂是个完全透明的盒子,在这里可以一边吃饭,一边观赏到校园里的风景和各种活动——尤其是西侧的户外篮球场。考虑到空间也可以被分时共享,无论是桌椅的选择和排布,低矮的天花和明亮的照明设施都可以满足作为学习空间时的使用需求。

The canteen on the ground floor is a transparent box, offering panoramic views of the surrounding campus landscape and the many activities taking place within it. The canteen is divided by a kitchen into two dining areas, one for students and one for faculty and staff. Catering to the practical needs of the school, the canteen’s design is flexible and the space can be easily transformed for school-wide activities, fairs, and functions. Lighting and furniture in the space meet the necessary requirements for a wide range of uses. A canteen for eating and socializing one day may the next day be the largest study room in the school, able to comfortably accommodate up to a thousand students at once.

▼门厅,Lobby © 吴清山 WU Qingshan

▼食堂,Canteen © 吴清山 WU Qingshan

 

双层表皮
Double-Skin

双层表皮的设计是整座建筑的核心,内外表皮中间夹着大跨度的空间网架,在结构上悬挑出去,保障了室内的干净简洁,外观上看去又像是漂浮在空中。庞杂的机电管线也被收纳在立面之中,便于后期的检查和维修。通透的材质不仅制造了朦胧、轻盈的视觉效果,也作为有效的通风,帮助通常情况下能耗巨大的体育场馆减少空调的使用。

The volumes containing the gym and pool cantilever out structurally, heightening the illusion of floating and ensuring the cleanness and simplicity of the sport and swimming facilities within. Concealed in the double-skin of each volume is both structure—a large-span space grid—and complex MEP equipment. The transparent material of the double-skin not only introduces moderated daylight, but also serves as an effective means of ventilation, helping to reduce the use of air conditioning in spaces that usually consume huge amounts of energy.

▼东侧夜景,East side night view © 吴清山 WU Qingshan

▼北侧夜景,North side night view © 吴清山 WU Qingshan

当夜幕降临,游泳馆外立面的张拉膜通体发光,食堂里晚自习的灯光也从玻璃盒子中透出来,像一盏暖黄色的灯笼点亮了校园的一角,周围不再需要增加其他的照明设施。隐藏在双层表皮之间的钢架结构和机电设备也透过铝板的穿孔若隐若现,含蓄而抽象的图案,神秘而具有未来感,好像建筑可以自由呼吸。

When night falls, the tensioned membrane on the façade of the swimming pool begins to glow, and the light of students at their evening studies shines out from the glass box of the canteen. The whole building becomes a warm lantern illuminating a corner of the campus, bright enough that additional lighting around it is not needed at night. The steel frame structure and MEP equipment hidden between the double-skin are also visible through the membrane’s perforations. Abstract patterns, generated on the building façade from the interplay of structure and light, change slowly over time.

▼南侧夜景,South side night view © 陈颢 CHEN Hao

▼游泳馆夜景,Swimming Pool Night view © Jonathan Leijonhufvud

▼轴测图,Axonometric © OPEN建筑事务所

▼二层平面图,2nd Floor Plan © OPEN建筑事务所

▼剖面图,Section © OPEN建筑事务所

设计时间:2016-2020
甲方:上海题学教育科技有限公司
功能:体育馆、游泳馆、食堂
建筑面积:5,690平方米
地点:中国,上海
建筑设计:OPEN建筑事务所
主持建筑师:李虎,黄文菁
设计团队:谭庆君、曹梦醒、卢笛、Daijiro NAKAYAMA、周亭婷、张浩、王萌萌、陈修远、林碧虹、冯青、朱天明、魏鲁南
合作设计院:上海原构设计咨询有限公司
结构、机电、幕墙顾问:建研科技股份有限公司
室内设计:OPEN建筑事务所
照明顾问:上海现代建筑装饰环境设计研究院有限公司
标识设计:北京天树文化艺术传播责任有限公司
泳池顾问:水一方(上海)环保科技有限公司

Design Year: 2016-2020
Client: Shanghai Tixue Education and Technology Co., Ltd.
Program: Gymnasium, Swimming Pool, Canteen
Building Area: 5,690 m²
Location: Shanghai, China
Architects: OPEN Architecture
Principals in Charge: LI Hu, HUANG Wenjing
Design Team: TAN Qingjun, CAO Mengxing, LU Di, Daijiro NAKAYAMA, ZHOU Tingting, ZHANG Hao, WANG Mengmeng, CHEN Xiuyuan, LIN Bihong, FENG Qing, ZHU Tianming, Wei Lunan
Local Design Institute: Shanghai Yuangou Architects and Consultants
Structural, MEP & Curtain Wall Consultant: CABR Technology Co., Ltd.
Interior Design: OPEN Architecture
Lighting Consultant: Shanghai Modern Architecture Decoration Environmental Design Research Institute Co., Ltd.
Signage Design: Beijing Trycool Culture and Art Development Co., Ltd.
Swimming Pool Consultant: Water Cuke (Shanghai) Environmental Protection Technology Co., LTD

More: OPEN建筑事务所。更多关于:OPEN Architecture on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »