Shanghai NIU ZONE, China by SUNYAT ARCHITECTURE

A fashionable shifting of a rusty factory complex

Project Specs

Location:

感谢 三益建筑设计有限公司 予 gooood 分享以下内容。
Appreciation towards SUNYAT ARCHITECTURE for providing the following description:

30年前,工业制造厂是一线城市的经济支柱,甚至带领着整个区域的文化发展。当时的城市兴建大量工业办公建筑,人们以“我家在某某制造厂工作”为傲。而如今,城市经济形态发生转变,人们的工作场所也从工业车间迁移到城市CBD核心区的高层中,那些旧有的工业建筑便被“遗弃”了。当建筑失去旧有功能后,真的失去了利用的价值吗?

▼项目概览,project overall view ©是然建筑摄影

▼曾经的医疗器械厂(左),被“遗弃”的旧工业厂房(右) ©三益建筑设计
the old medical apparatus factory (left) and the “abandoned” factory building

2019年,上海城市空间艺术季对杨浦旧工业区进行激活,重新定位城市功能,再开发旧有建筑,为市民开放城市公共空间,带动整个区域的新文化的生长。那些工业厂房中的集体记忆与时代的更新相遇,为人为城带来生机。

近邻杨浦城市空间艺术季展场,原上海医疗器械厂占据一街区地块,现计划以低成本进行改造,增加商业、休闲、活动、展示及服务空间,形成7*24新生活方式。

Close to the site of 2019 Yangpu Urban spatial art seasonal exhibition, the former Shanghai Medical equipment factory has reborn. This project is aimed to renovate the old industrial facilities at minimum cost and expand commercial, recreational, exhibition and serves space which compose a 7/24 lifestyle providing public urban space back to the citizen and redefine the function of the site.

▼2019上海杨浦滨江城市空间艺术季,the site of 2019 Yangpu Urban Spatial Art Seasonal Exhibition

▼城市区位,location map ©三益建筑设计

▼上海杨浦NIU ZONE新联地带鸟瞰,Shanghai NIU ZONE aerial view ©是然建筑摄影

面对低成本的功能置换改造,如何将钱花在刀刃上是建筑师面临的最大考验。

我们提出三方面的思考:
1. 如何让旧建筑以最低成本做出最大变化,撕掉“上世纪旧建筑”和“无聊”的标签?
2. 地块功能的置换,如何植入商业设计思维,吸引人群?
3. 如何延长人群滞留和使用时间,让建筑变可持续?

▼轴测图,axon ©三益建筑设计

Under limited budget for renovating functionalities, the biggest challenge for architects is to fully utilize the budget. We have reflected the condition in three aspects. First issue was how to wash off the tags of being boring and outdated and maximize the changes with the constrain of the budget. Next problem was to adjust the functions which allows the implementation of commercial consciousness to attracts more visitor. The last one was how to raise the cultural influence to attract and keep more people which makes the compound more sustainable.

▼焕然新生的城市转角,a brand new space at the corner of the city ©是然建筑摄影

 

01.旧建筑改造,多栋建筑空间关系梳理
Renovation of the existing buildings, spatial reorganization of multiple buildings

改造前,基地内现存四栋多层建筑,其中三栋围合景观广场,第四栋建筑与其形成街巷空间。街道展示单一,无明显主入口,内部景观广场仅供员工使用,并不对外开放。旧建筑曾用于设备生产和工业制造,内部大跨度混凝土结构,其空间宽敞明亮,为改造提供优质的空间原型。

Before the renovation, there were four multi stories buildings siting in the site. Out of the four, three buildings surround one plaza and formed an alley with the last one. The street facing elevation was monotonous without obvious entrance, and the plaza was only accessible by staff. The original purposes of the building were for equipment and industrial manufacturing. The long span concrete structure provided generous and well-lit space which was prime for renovation.

▼改造前建筑外景及室内空间,project before renovation ©三益建筑设计

改造之初,设计团队首先对基地内外交通流线进行梳理,并明确主入口,开放内部庭院,形成连续的人行流线。其次,按照新功能调整空间尺度,增加落地窗改善室内采光及舒适度。对四栋建筑进行形式及色彩统一。沿街立面体量上采用三段式布局,内外统一采用红色,在个别区域使用白色转变使用功能,并以黄色引发视觉聚焦。三种颜色协调,既不混乱也不单一,以最低成本达到最丰富的视觉变化。

▼总平面图,site plan ©三益建筑设计

▼改造过程,renovation process ©艾青

At the start of this project, the visitor footprint has been reorganized into a continuous line which makes the entrance and courtyard more obvious to the public. Secondly, the spaces were reconstructed to build in new functionalities, introducing more natural light for added comfort with full windows. The forms and colours of the four buildings are unified. The colours street façade is basically divided into three sections. Red is the theme colour, and white is used for interaction of different function with touches of yellow to create graphical difference. The three colours compliment each other which create diversity but not chaos with minimum effort.

▼城市转角的标志性主入口,the iconic main entrance ©是然建筑摄影

▼开放的内部庭院,the open inner courtyard ©是然建筑摄影

▼舒适的人行场所,pedestrian street ©是然建筑摄影

▼和谐的统一立面,the neat and unified facade ©是然建筑摄影

▼大面积的采光,the large area of lighting ©是然建筑摄影

 

02.新建筑置入,形成“网红”效应
Boosting the cultural influence by adding more interventions

我们将设计的重点放在新旧建筑之间的模糊关系以及开放性上。  入口新置水平钢结构,将原本两栋分离状的建筑连为一体,形成标志性的入口空间“海德角”。

Inside the compound, we mainly focused on creating more commercial opportunities by rebalance the ambiguity and openness between the buildings. Firstly, at the entrance, new horizontal steel structure is implemented which connects two individual buildings into one and elevate the height of the structure. The main entrance is formed by the diagonally placed steel beam, which implicate direction of movement. The entrance unit is designed as the “Hyde corner”.

▼标志性的入口空间“海德角”,the iconic entrance unit designed as the “Hyde corner” ©是然建筑摄影

“海德角”的设计灵感来自伦敦海德公园角。弧形灰空间体现拱门意向,营造一个通畅的半城市半建筑空间,既是人群的庇护所,也是建筑与人的互动角。钢结构向下斜切,形成倒梯形平面空间的主入口,暗示人群走向内部流线,新增结构转变了单一体量关系提升场所厚度。整体造型采用穿孔铝板,增加通透性减少旧建筑的沉闷感,以最低成本达到巧妙设计效果。

The Hyde corner is inspired by the Hyde park corner in London. The grey space created by the curvature, which indicate an arc, establishes an unimpeded semi-disclosed space, and provide space for the interaction between people and architecture. Perforated panels are intensively used for the façade to create transparency which reduce the optical mass of the building, and at same time minimized the construction budget.

▼穿孔铝板形成的几何构成,the geometric composition made of perforated aluminum panels ©是然建筑摄影

▼建筑细节,detailed view ©是然建筑摄影

进入园区后,沿轴线增加“帆加速”软性景观装置棚。“帆加速”易于移动、组建及拆卸,白日可为行人提供遮阳,夜间则可作为数字化视觉背景。漫步至庭院,在内院景观上空架起立体连廊系统“云连廊”。“云连廊”将围合广场的三栋建筑连接,建立体量间的功能便捷性,同时也利于消防逃生。

After entering the complex, canvases are placed above the vertical axis to the entrance to cover the passage to soften the space. They are designed to be easily moved around and reinstalled. They provide shades to the visitors during daytime and transform into projection screens for the digital media during night-time. Walking to the courtyard, the three surrounding buildings are connected via the “cloud bridges”, integrating all the building for convenient accessibility as well as emergency evacuation.

▼软性景观装置棚“帆加速”,canvases are placed above the vertical axis to the entrance to cover the passage to soften the space ©是然建筑摄影

▼庭院,courtyard ©是然建筑摄影

▼立体连廊系统“云连廊”,the “cloud bridges” ©是然建筑摄影

▼“云连廊”,the “cloud bridges” ©是然建筑摄影

最后,在云连廊与地面过渡的楼梯上,新增“人文剧场”。二十余个水平钢结构单元,由竖向单元固定,形成“蚕茧”造型,隐喻就建筑的破茧重新。黄色的造型水平钢结构造型,是漫步流线的“高潮”。

Finally, a new cultural theatre is added at the transition section between the bridges and ground floor. The new theatre is constructed by approximately 20 horizontal steel structural units reinforced by vertical units which resemble the shape of a cocoon. With the colour of morning light, the cocoon implies the rebirth of the site and the climax of the journey.

▼“蚕茧”造型的“人文剧场”,the cocoon shaped theatre ©是然建筑摄影

▼黄色的造型水平钢结构造型,detailed view of the horizontal steel structural units ©是然建筑摄影

从“海德角”,“帆加速”,到“云连廊”,再走到’人文剧场’,最后下至景观庭院,连成完整景观漫步轴线,将内部广场转变为外向空间,赋予空间聚合性和社交性的职能,增加停驻时间。

The journey from the crossed entrance and canvas corridor to cloud bridges, and further from the cultural theatre to the courtyard, a scenery walk connects all the features while turning the internal space into an open space and create a more integrated and social space.

▼亮点空间,the highlighted space ©三益建筑设计

 

03.模糊场所功能,为未来提供更多更新可能性
Dilute the definition of the functionalities to provide more possibilities for the future

“新”建筑不仅仅是改造后称之为“新”,而是将以未来建筑标准定义“新”。为了建筑的可持续性使用,我们在建筑围合的U字型场所中,新增半开敞空间“众慧大厅”,实体空间被赋予不确定的功能定位,让建筑的未来有更多的可能性 。

该大厅虽是开敞空间,但由大型玻璃顶覆盖,为不同办公人群提供连接性场所。这里也将是餐饮咖啡的外摆区域,作为建筑的内部客厅,供人们休息、停留。小企业往往缺少展示平台,而“众慧大厅”则为他们提供了产品展示的新场所。在工作之余,这个宽阔空间将会不定期充当秀场,或举办艺术展览,为园内注入场所活力。

New architecture is not just defined as new by its physical state, but moreover its alignment to the definition of new in the forthcoming architecture standard. For the cause of sustainability, we have initialized a semi open space as a greeting space in the U shape courtyard. with the ambiguity of functionalities presented the physical space, it empowered the architecture with open possibilities.

▼半开敞空间“众慧大厅”,the semi-outdoor greeting space ©是然建筑摄影

改造后的NIU ZONE新联地带,行人在“海德角”下相遇,在旧布景和新架构下拍照留影,在“云连廊”上漫步,在“人文剧院”聚集,在草地上玩耍,在“众慧大厅”举办酒会、展览,在开场明亮的空间内购物、喝咖啡发呆。

未来,建筑不旧,城市不老。

After renovation of the project, people can meet and greet at the corner of Hyde, memorize life under the crossed frames, enjoy the walking on the cloud bridges, gather at the theatre, have fun in the courtyard, host events at the lobby, to shop and have coffee meetups in naturally lit open space. In the future, where architecture brings in life, city never gets old.

▼大厅由大型玻璃顶覆盖,the greeting space covered by a large roof ©是然建筑摄影

▼充满无限可能的开放空间,an open space with infinite possibilities ©是然建筑摄影

▼首层平面图,ground floor plan ©三益建筑设计

▼城市主立面,main facade ©三益建筑设计

▼西立面图,west facade ©三益建筑设计

▼剖面图,sections ©三益建筑设计

项目名称:上海NIU ZONE新联地带
项目地址:上海市杨浦区临青路430号
基地面积:16341平方米
建筑面积:37935平方米
建成时间:2019年7月
建设单位:上海盛盼企业管理有限公司
建筑/深化/结构设计:上海三益建筑设计有限公司
主创建筑师:贾正阳
项目负责人:陈颖忻
项目团队:
方案创作:王俊、曹大卫、王莹、吕家俊、冯若倩、蒙明慧、陈炜彬、赵金彪
建筑:吴言、张晓莉
结构:胡愚、沙正、卢芳、彭宁
机电:祝伟民、陈磊、朱邵永、郑鸣、冯心宙、闫辉、黎丽仙
技术支持:王晓红、胡文晓、陈英、赵斌
顾问单位:
照明/景观设计:上海丰麓园林绿化建设有限公司
室内设计:上海手建装潢设计工程有限公司
施工单位:上海城建市政工程(集团)有限公司

General Information
Project Name: Shanghai NIU ZONE
Architecture Firm: SUNYAT ARCHITECTURE(Shanghai Sunyat Architecture Design Co., Ltd.)
Website: www.sunyat.com
Contact e-mail: market@sunyat.com
Firm Location: Shanghai, China
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 37,935sqm
Project location: Shanghai, China
Lead Architects: Zhengyang Jia, Yingxin Chen
Lead Architects e-mail: jiazhengyang511@126.comteam2@sunyat.com
Media Provider
Photo credits: schranimage
Photographer’s e-mail: schranimage@126.com
Additional Credits
Design Team:
Conceptual Design: Jun Wang, Dawei Cao, Ying Wang, Jiajun Lv, Ruoqian Feng, Minghui Meng, Weibin Chen, Jinbiao Zhao
Architectural Design: Yan Wu, Xiaoli Sun
Structure Design: Yu Hu, Zheng Sha, Fang Lu, Ning Peng
Electromechanical Design: Weimin Zhu, Lei Chen, Shaoyong Zhu, Ming Zheng, Xinzhou Feng, Hui Yan, Lixian Li
Technique Support: Xiaohong Wang, Wenxiao Hu, Ying Chen, Bin Zhao
Clients: Shanghai Shengpan Enterprise Management Co., Ltd.
Engineering: Shanghai Sunyat Architecture Design Co., Ltd.
Landscape: Shanghai Fenglu Landscape Construction Co., Ltd
Constructor: Shanghai Urban Construction Municipal Engineering (Group) Co., Ltd
Collaborators: Interior Design: Shanghai Shoujian Decoration Design Engineering Co., Ltd
Etc…

More:三益建筑设计有限公司

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment