SA43 Apartments Project by Numbernow studio and Balázs Szelecsényi

An example of higher architectural quality to the medium-sized house

Project Specs

Location:

感谢 Numbernow studio and Balázs 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:Numbernow studio and Balázs on gooood
Appreciation towards  Numbernow studio and Balázs for providing the following description:

项目坐落于布达佩斯,SA43公寓的落成彰显出在多元的场地上创建统一的建筑风格的可能性。本项目由来自Numbernow studio and Balázs Szelecsényi事务所的青年建筑师们设计完成,完美迎合了业主复杂的功能需求,为匈牙利当地住宅市场注入了新的活力。SA43公寓项目旨在为匈牙利中型住宅市场树立一个高品质的建筑范本。为了实现这一目标,在概念设计的早期阶段,建筑设计师、施工团队以及业主之间就已形成紧密且持续的合作关系。

SA43 Apartments Project in Budapest represents how to create unity on a plot of land in Budapest with vastly diverse features. It was driven by a complex client demand and executed by young architects with a vision on the primarily sales driven Hungarian market of contemporary residential buildings. SA43 Apartments Project aimed to bring higher architectural quality to the medium-sized housing market in Hungary. To achieve this, early on in the conceptual phase a close and continuous collaboration started out involving the architectural designers, the construction team and client themself as well.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © Balázs Danyi

▼项目俯瞰,top view of the project © Balázs Danyi

项目的设计理念基于明确的发展规划以及鲜明的场地特点。项目场地坐落于布达佩斯第十二区两条主要道路的交汇处,呈三角形。场地的北侧面向繁忙的路口,东侧与西侧毗邻交通要道。高大的行道树在一定程度上避免了车辆噪音对公寓的干扰。场地的南侧相对开阔,阳光充足视野极佳,并设有一个安静的花园,在这里,人们可以看到包括布达城堡在内周边景观全景。

SA43 was shaped by the definite development plans and the characteristic features of the site. The triangle-shaped site is located in between two main roads of the 12th district of Budapest. Its north corner faces towards a busy junction, on the east and west side of the plot tall protected greeneries provide some cover from the traffic, while towards the sunlit south side there are quiet gardens and a pleasant panorama with the Buda Castle in sight.

▼由西侧道路看建筑,viewing the project from the west street © Balázs Danyi

为了避免噪音对公寓的影响,建筑师的关注重点放在了对场地形态与景观视野的分析上,最终,公寓平面呈北窄南宽的不规则五边形。建筑立面与功能布局也遵循了同样的设计理念。主要生活区位于阳光充足的南侧,设有大面积的开窗;卧室朝向东侧与西侧,开窗面积相对适中;服务区与主入口则位于北侧。

Protection from the noise, focus on the view and the triangle shape of the site was the main focus when coming up with the amorphous pentagon layout of SA43, which narrows to the north and broadens up towards south. The functions and facade also follow this structure. The main living areas with huge openings were placed on the sunny south side, bedrooms with medium size windows towards east and west while service areas as well as the main entrance on the north.

▼项目概览,overall of the project © Balázs Danyi

▼公寓南侧是宽阔的花园,large garden on the south side of the project © Balázs Danyi

▼北侧主入口立面,main entrance facade of the project © Balázs Danyi

建筑师将公寓体量尽可能地安置在场地的北侧,腾出了宽阔的花园空间,这种设置保证了主要生活区的隐私同时营造出舒适的住宅环境。同时,为了减少对绿地的破坏,车库入口的位置尽可能靠近道路。此外,根据业主的需求,紧凑的建筑体量也有助于在公寓顶层设置更多的活动空间。

The building mass was pushed up to the north corner as much as possible, in order to create a spacious intimate garden facing the main living areas. To leave only a minimal ‘scar’ on the green surface the garage entrance was positioned as close to the road as possible. The compact mass also helps to place more of the activity area on the penthouse level, as it was an explicit requirement from the client.

▼车库入口的位置尽可能靠近道路, the garage entrance was positioned as close to the road as possible © Balázs Danyi

▼形式丰富的室外露台空间为人们提供了理想的休闲场地,rich outdoor terrace space provides an ideal place for people to relax  © Balázs Danyi

细腻而带有光泽的瓷砖铺盖了整栋公寓的表面,与其他同色系的立面元素一起形成和谐一致的审美。粗扩的建筑轮廓与均质的立面效果同花园的绿色景观融为一体,彰显出布达佩斯建筑的传统设计理念,即自然与建筑相互平等且不可分割。这种对自然环境的重视成就了宜居的住宅,为人们营造出理想的生活环境。

The fine-grained, light-reflecting ceramic cladding, together with the façade elements of the same color, gently cover the solid building mass. The homogeneous façade and the robust geometry blends together with the greenery of the garden, thus continuing the tradition of Buda architecture – where nature and architecture play an equal and inseparable role to create a loveable residence.

▼立面细部,details of the facade © Balázs Danyi

项目采用了现浇混凝土结构,宛若一个坚固的混凝土“盒子”,这种结构赋予了立面更多的可能性,建筑师可以根据美学与功能考虑随机设置开窗。楼梯位于建筑的中央,天窗的开设弥补了采光的不足。这种设置为所有公寓提供了最佳的入户布局,由入口玄关可分别进入公共生活区与私人休息区,为明确的动静分区奠定了基础。项目共有三个楼层,包括5套公寓,公寓间联系紧密,营造出和谐友好的邻里关系。

Because of the diversity of shape and huge randomized openings on the facade the building was made of in-situ reinforced concrete structure, mimicking a solid concrete ‘box’. The staircase block was placed in the center of the building where daylight is limited, and can only be transported through skylight. This central arrangement gives the optimal entry points for all the flats, where the public and private functions can be reached separately. The apartments were designed to have the possibility to be connected, turning the 5 flats into 3 condos.

▼中央楼梯间细部,details of the staircase in the centre © Balázs Danyi

▼夜景,night view of the project © Balázs Danyi

▼总平面图,master plan © Numbernow studio and Balázs Szelecsényi

▼底层平面图,ground floor plan © Numbernow studio and Balázs Szelecsényi

▼二层平面图,first floor plan © Numbernow studio and Balázs Szelecsényi

▼三层平面图,third floor plan © Numbernow studio and Balázs Szelecsényi

▼立面图,elevations © Numbernow studio and Balázs Szelecsényi

▼剖面图,section © Numbernow studio and Balázs Szelecsényi

Project Name: SA43 Apartments Project
Architecture Firm: Numbernow studio and Balázs Szelecsényi
Website: https://www.numbernow.org/
Contact e-mail: numbernow.office@gmail.com
Firm Location: Budapest
Completion Year: 2017
Gross Built Area: 992 m2
Project location: Budapest 1024, Stromfeld Aurél út 43.
Lead Architects: Balázs Szelecsényi, Noémi Varga
Lead Architects e-mail: numbernow.office@gmail.com, szeloe@gmail.com
Photo credits: Balázs Danyi
Photographer’s website: https://balazsdanyi.com/
Photographer’s e-mail: studio@balazsdanyi.com
Architectural design: Balázs Szelecsényi, Noémi Varga
Architect in charge: Áron Veres
Architectural engineering: Csaba Tibor Csajbók
Client: SA43 Ingatlanfejlesztő Zrt.
Structural engineering: Zoltán László
Electrical engineering: Gábor Kánai
Mechanical engineering: Attila Deák
Landscape architecture: Krisztina Megyesi, Krisztina Müller
Fire safety engineer: Péter Bot
Traffic engineer: Ittzés Miklós; Nagy Oszvald
Builder: Bálint Ágnes és Társa Kft.

More: Numbernow studio and Balázs     更多关于他们请至:Numbernow studio and Balázs on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment