Rudong Sports Center, China by TJAD

An integrated center as a part of the cultural core of the new district

Project Specs

Design:
Location:

来自 同济大学建筑设计研究院 对gooood的分享。更多关于:TJAD on gooood
Appreciation towards TJAD for providing the following description:

 

概况 | Rudong Sports Center

如东体育中心位于江苏省南通市如东县新区,项目包含一个体育馆(含游泳馆),健身中心及一个综合性体育场。作为新区文化核心的一部分,其与南侧的文化中心组群一同构成新区的标志,并将成为驱动新区发展的重要动力。项目于2012年展开设计竞赛,同济大学建筑设计院的方案从中胜出,2018年一期工程竣工。

Rudong Sports Center is located in Rudong County , Nantong , Jiangsu Province. The project includes a gymnasium (including swimming pool), a fitness center and a stadium. As a part of the cultural core of the new district, it forms the symbol of the new district together with the cultural center group on the south side and will become an important driving force for the development of the new district. TJAD design group won the design competition in 2012,and the first phase of the project completed in 2018.

▼体育中心一期工程整体鸟瞰,aerial view to the Rudong Sports Center (phase 1) ©邵峰建筑摄影SFAP

▼体育馆北侧,view to the gymnasium from the north side ©邵峰建筑摄影SFAP

 

开放与围合 | Opening and Enclosing

体育中心设计强调空间开放和公众参与,鼓励全民健身。因此整体规划方案并未以建筑为核心,而是利用建筑围合出供市民活动的体育公园,并与南侧文化中心有机的形成一个整体。开放的公园拉近了市民与健身设施的距离,并为城市建构了一个充满活力的景观空间。体育场和体育馆通过二层天桥实现步行交通的连接。

▼场地平面图,site plan

The design emphasizes open space and public participation. Therefore, the overall planning scheme does not take architecture as the core, but a sports park for citizens. The open park has shortened the distance between citizens and sports, and has built a vibrant landscape space for the city. The gymnasium and the stadium are connected by a overpass.

▼体育馆鸟瞰图,aerial view to the gymnasium ©邵峰建筑摄影SFAP

▼体育场和体育馆通过二层天桥实现步行交通的连接,the gymnasium and the stadium are connected by a overpass ©邵峰建筑摄影SFAP

▼体育馆北侧立面,gymnasium north facade ©邵峰建筑摄影SFAP

 

白色巨浪 | The white wave

如东临海,这里天高海阔、疏朗开阔的地理风貌带给设计无限的灵感。舒展流动的建筑好似起伏翻滚的白色巨浪,曲线造型烘托出体育的活力与优美。建筑外立面材料采用白色金属板,并在局部以渐变的镂空图案作为装饰,为室内带来丰富的光影效果。天窗将阳光引入场馆内,室内明亮疏朗。外部渐变的主题进入室内,通过不同形状的主题强化各个单体的特征。

Different from Traditional sports buildings which are always like a bowl or a box, the buildings are shaped with curves and streamline to show the power and beauty of sports. The white wave like building brings people a new experience of space and landscape. White metal plates envelope the buildings, and the holes on the skin and the skylight bring Sunlight into the rooms to make it bright and colourful.

▼舒展流动的曲线造型烘托出体育的活力与优美,the buildings are shaped with curves and streamline to show the power and beauty of sports ©邵峰建筑摄影SFAP

▼体育馆屋顶细部,detailed view of the roof ©邵峰建筑摄影SFAP

▼体育馆立面肌理,facade detail of the gymnasium ©邵峰建筑摄影SFAP

 

紧凑与共享 | Compact and Sharing

作为县级体育场馆,如东体育中心并未一味追求功能的全面,而是一直贯彻“紧凑共享”的设计宗旨。为避免昂贵的体育设施重复建设,我们在前期设计阶段建议将体育馆和游泳馆合二为一,这样就可以将两个场馆的比赛和训练用房共享,最小化了建筑规模。在体育馆2万平米的建筑体量内,容纳了一个4000座体育馆,一个训练馆,一个50米标准泳池(带200座观众席位),一个25米训练池和一个儿童戏水池。并且考虑到各场馆对于空间尺度的不同需求,用一个中间高两边低的月牙形体将各个空间紧密的包裹在一起,避免出现圆形体育馆空间浪费的现象。

▼体育馆入口楼梯,entrance stair ©邵峰建筑摄影SFAP

Rudong Sports Center does not blindly pursue the full range of functions, but always implements the design purpose of ” compact and sharing”. In order to avoid repeated construction of expensive sports facilities, we suggest to combine the indoor arena and swimming pool into one building, so that the competition and training rooms can be shared and the buildings scale can be minimized. Within the 20,000 square meters of the stadium, there are a indoor arena with 4000 seats , a training hall, a 50-meter standard swimming pool (with 200 seats for spectators), a 25-meter training pool and a children’s pool. In addition, considering the different scale of each space , a moon shape with high middle and low sides is used to tightly wrap all the spaces together to avoid the waste of space.

▼体育馆室内,gymnasium interior view ©邵峰建筑摄影SFAP

▼游泳馆室内,swimming pool ©邵峰建筑摄影SFAP

▼游泳馆训练池,training pool ©邵峰建筑摄影SFAP

▼游泳馆儿童池,children’s pool ©邵峰建筑摄影SFAP

 

拥抱变化 | Embrace the change

体育建筑的多功能开发是大势所趋。通用空间、齐全的灯光音响设施非常便于举办大型的文化商业活动。我们乐于看见空间的高效利用,在设计中拥抱未来的变化。体育馆和训练馆底层采用活动分隔,移门打开可形成一个通透的整体空间,可用于县级的会展活动。游泳馆分为夏季模式和冬季模式:夏季人多,三个水池同时开放。冬季人少,可通过玻璃门和隔墙将池区一分为二,仅开放水量较小的部分,同时减少空调和地暖的负荷。健身中心室内中庭同样可用于展示发布等商业文化活动。健身中心所有的功能房间均为规整的矩形,在未来投入使用后可以通过二次装修实现各种功能的转换。

▼健身中心外观,exterior view of the fitness center ©邵峰建筑摄影SFAP

The multi-functional development of sports buildings is the general trend. Universal space and complete facilities in Light & Sound are very convenient for cultural and commercial activities. We are happy to see the efficient use of space and embrace future changes. The gymnasium and the training hall are separated by sliding doors on the ground floor. When they are open, the two space become one, which can be used for exhibition . We also provide a summer mode and winter mode for the use of swimming pool: all three pools are open at the same time in summer. In winter, when there are not so many people, the pool area can be divided into two parts through glass doors and partition walls to make sure the smaller poor can be opened, and the load of air conditioning and floor heating can be reduced at the same time. The indoor atrium of the fitness center can also be used for commercial and cultural activities such as exhibition . All rooms in the fitness center can be converted into various functions through decoration in the future.

▼健身中心门厅,foyer the fitness center ©邵峰建筑摄影SFAP

  

▼健身中心中庭,atrium of the fitness center ©邵峰建筑摄影SFAP

▼楼梯细部,stair ©邵峰建筑摄影SFAP

▼中庭天窗,skylight ©邵峰建筑摄影SFAP

▼健身中心羽毛球馆,the badminton room ©邵峰建筑摄影SFAP

▼健身中心乒乓球馆,table tennis room ©邵峰建筑摄影SFAP

▼全景鸟瞰,aerial view ©邵峰建筑摄影SFAP

▼体育馆平面图,gymnasium plan

▼健身中心平面图,fitness centre plan

▼体育馆剖面图,gymnasium section

▼健身中心剖面图,fitness centre section

项目名称:如东体育中心   
设计方:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司  
公司网站:www.tjad.cn  
项目设计 & 完成年份:2012-2018   
主创及设计团队:王文胜 李恒   
项目地址:江苏省南通市如东县   
建筑面积:70000平方米;一期工程3.5万平方米
摄影版权:邵峰建筑摄影SFAP   
客户:如东体育局

Project name: Rudong sports center   
Design: TJAD   
Website: www.tjad.cn     
Design year & Completion Year: 2012&2018   
Leader designer & Team: Wang Wensheng, Li Heng   
Project location: Rudong, Nantong city, Jiangsu province    
Gross Built Area (square meters): 70000㎡  
Photo credits: SFAP
Client: Sports Bureau of Rudong

More:同济大学建筑设计研究院。更多关于:TJAD on gooood

Post a Comment