Rêver.玥, China by Wuji Studio

All-Dimensional perspective over the Pearl River

Project Specs

Location:

非常感谢 上海吾即建筑设计咨询有限公司(联系邮箱:info@wujistudio.cn 予gooood分享以下内容。更多关于:Wuji Studio on gooood
Appreciation towards Wuji Studio (contact: info@wujistudio.cn) for providing the following description:

Rêver,法语里的「梦」,亦与英语中的River形近;玥,与「粤」同音;看似简单的名字,包含了餐厅团队的梦想:在广州,以一家具国际标准的高品质现代法式餐厅,向孕育了无数优质食材与经典名菜的珠江致敬。现代法国菜,建基于传统法国菜的骨干,加入各式菜系的创新烹饪技术,结合不同地域的优质食材,由厨师个人的想象和创造力,对其进行全新演绎的菜系。对于Rêver来说,创作的灵感原源自这里的风土 – 广东。

Rêver, which means “dream” in French, resembles the word “River” in spelling, while its Chinese name, 玥means a sacred pearl in the sky from Chinese myths; pronounced similarly to Chinese word, 粵, an abbreviation for Canton, also known as Guangzhou. The seemingly simple name embodies the dream of Rêver’s team: paying tribute to the celebrated Pearl River of South China, which over the millennia has nurtured a vast range of superb ingredients, and inspired the exquisitely delicate Canton cuisine, with the first premium Modern French restaurant in Guangzhou that meets international standards. Evolved from French culinary tradition while taking on cooking skills and ingredients from innovative techniques and origins across world, modern French cuisine is a completely new gastronomic style that is interpreted by each chef’s own imagination. To Rêver, the inspiration is all about its terroir (the environment), “Canton”.

▼餐厅概览,中心的艺术吊灯呼应“天河”的流水形成水滴滴下,
restaurant overview, the art chandelier at the center mimics water drops, responding to the concept of the Pearl River ©Patrick Wu

 

以「天河」为灵感,全方位感受珠江
All-Dimensional perspective over the Pearl River

坐落于珠江南岸的Rêver,比邻天河。餐厅整体设计风格多处细节设计则精巧地与珠江相联,可谓窗内窗外,皆珠江:仿如河流两岸的梯田,高低错落的座位设置,令用餐顾客可以180度饱览珠江美景,以及羊城最繁华的城市天际线;从珠江一天之内不同颜色变化而获取的灵感,组成了餐厅的主色调,优雅中带生气;地面则以白色的大理石创造出自然的纹理,如同江水的涟漪与波纹。纯净的波浪纹的镜面天花,将所有的机电设备隐藏,结合材质本身的反射和倒影,营造出一条水天一色与天空相连的河流,与窗外的「天河」互相呼应。

▼餐厅设计概念图:以“天河”为灵感,全方位感受珠江,并反映在室内空间的布局、色调以及材料上,
concept diagram, taking the Pearl River as the inspiration and reflecting it on the layouts, palettes and materials ©上海吾即建筑设计

Perfectly set on the south bank of the Pearl River, Rêver is a mere stone’s throw from the lively Tianhe District, and overlooks the most dynamic view in the city. Featuring a modern, fashionable and minimal interior, the restaurant is full of cozy details that are designed to echo with its inspiration, the Pearl River. The arrangement of seating at different levels, like terraced fields along the river allows all guests to enjoy a 180-degree view over the river and the truly vibrant Guangzhou skyline. The color palette of the restaurant is inspired by the river’s changing shades of color during the course of a day, creating a tranquil and soothing ambiance, while the white marble floor forms a natural pattern that resembles the movement of water in the river. In addition, the reflection on the ceiling translates into a river that connects with the sky, creating an intriguing echo with the Tianhe (sky river) district just outside the window.

▼高低错落的座位设置,令用餐顾客可以180度饱览珠江美景,
the arrangement of seating at different levels allows all guests to enjoy a 180-degree view over the river ©Patrick Wu

▼沿江沙发座,采用波浪纹的镜面天花,
the sofa seating areas alongside the river, with the water-rippled reflective ceiling ©Patrick Wu

▼餐厅色调灵感来源于一天内珠江江景色调的不同变化,漂浮的波浪吊顶呼应着窗外蜿蜒的珠江,
the color palette of the restaurant is inspired by the river’s changing shades of color during the course of a day, and the reflection on the ceiling echoes with the river outside the window ©Patrick Wu

▼江景沙发座,
the sofa seating area with a river view ©Patrick Wu

餐厅家具的选型结合了室内设计的概念,简洁优雅的曲线榉木结构和餐厅主色调的点缀,保证空间统一的同时,最大化的拓展了视线对于空间以及景色的感受。

Furniture, is in pair with the space by using simple frame of bent beechwood with hints of restaurant color, aligning with the interior design and maximizing the visual experience toward the space and view.

▼墙体细节,定制波浪木饰面赋予墙体层次感并从细节呼应水波纹的动态,
wall surface details, the customed waved wooden veneer adds layers to the wall surface and responds to the ceiling ©Patrick Wu

▼家具细节,
furniture details ©Patrick Wu

▼曲面壁龛提供半私密沙发座,曲面布局宛如曲折的河道,
the curved alcoves provide semi-private sofa seatings, creating a sense of a winding river channel ©Patrick Wu

▼大包间,
the large private dining room ©Patrick Wu

▼小包间,
the small private dining room ©Patrick Wu

 

欣赏餐饮艺术的「博物馆」
A “Museum” to Appreciate Cuisine as Art

Rêver视每一道菜肴都是一件多感观的艺术品,包括视觉 – 摆盘的艺术、味觉 – 不同食材结合成丰富的变化、嗅觉 – 令人食指大动的香味、以及触觉 – 食材的质感与层次。餐厅设计更以博物馆的体验为灵感,希望通过以这些「艺术品」与顾客互动、交流,力求打造令人难忘的体验。

餐厅将其开放式厨房标志成一个「美馔工坊」,让顾客可以见证「艺术品」诞生过程;服务员则是顾客们的导赏员,与分享每一件「艺术品」背后的故事、菜式设计的灵感,食材选用与搭配的心思;顾客也有机会在主厨的引导下,参观厨房,交换关于「艺术品」的品鉴心得;而每件「艺术品」的故事,也将分享在餐厅网站与社交媒体平台,与世界各地的美食爱好者作交流。

▼中心走廊和开放厨房,
the central corridor and the open kitchen ©Patrick Wu

Rêver believes that every dish is a unique piece of multi-sensual culinary art, through sight – the exquisite plating, taste – the combination of flavors, smell – the mouth-watering scent of food, and touch – the texture of every single ingredient. To curate an exceptional dining experience, the design is deeply inspired by the guided tours so popular in major museums and art galleries, and expects use these “art pieces” to interact and communicate with guests, allowing them to see beyond the dishes, and create a truly unforgettable experience.

Featuring an open kitchen, which the restaurant regards as an “Atelier”, Rêver allows guests to witness the creation of “art pieces”, with the service team acting as tour guides, sharing the stories behind each mouthwatering masterpiece as well as the story behind the selection and matching of ingredients. Guests may even have the opportunity of a chef-led kitchen visit, to exchange their experience of appreciating these works of art. The stories will also be shared on the restaurant’s website and social media platforms as an exchange of ideas with food lovers all around the world.

▼开放厨房,一个欣赏餐饮艺术的“博物馆”,
the open kitchen that is a “museum” to appreciate cuisine as art ©Patrick Wu

▼开放厨房和照明细节,
the open kitchen and the lighting details ©Patrick Wu

▼餐厅轴测布局图,
the spatial axon of the restaurant ©上海吾即建筑设计

▼平面图,floor plan ©上海吾即建筑设计

▼剖透视,perspective sections ©上海吾即建筑设计

项目名称:Rêver.玥
设计方:上海吾即建筑设计咨询有限公司
项目设计 & 完成年份:2020
主创及设计团队:吴星恒(主创)
项目地址:中国广州市海珠区阅江西路370号广报中心北塔5层
建筑面积:700m2
摄影版权:吴星恒、马腾
合作方:邓崇安、王洋、关皓天团队(工程施工方)
客户:杏卉餐饮管理(广州)有限公司
品牌:Tom Dixon 灯具,Louis Poulsen 灯具,Wiener GTV Design 家具,Duravit 洁具, Parallel™ 软装布料

Project name: Rêver.玥
Design: Wuji Studio
Design year & Completion Year: 2020
Leader designer & Team: Patrick Wu
Project location: 5/F, North Tower, Guangzhou Media Centre, No.370 Yuejiang Rd West, Haizhu District, Guangzhou, China
Gross Built Area (square meters): 700sqm
Photo credits: Patrick Wu、Teng Ma
Clients: Heuie Cuiscene(Guangzhou)co.Ltd
Brands / Products used in the projrct: Tom Dixon, Louis Poulsen, Wiener GTV Design, Duravit, Parallel™

More: Wuji Studio (联系邮箱 | contact: info@wujistudio.cn)
更多关于:Wuji Studio on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment