Restoration of Castell de la Tossa by MERITXELL INARAJA

Restore historical elements with modern design language

Project Specs

Location:

感谢 MERITXELL INARAJA 对gooood的分享 。更多请至:MERITXELL INARAJA on gooood 
Appreciation towards MERITXELL INARAJA for providing the following description:

蒙萨城堡(Tossa de Montbui)坐落于巴塞罗那省伊瓜拉达市(Igualada)西南部的一座小山上,海拔620米。自中世纪以来,它就一直是军事防御和控制该地区其他城堡的战略要地。

The Tossa de Montbui castle is located 620 meters above sea level on a hill in the southwest part of the city of Igualada. Since medieval times it has been a strategic location for military defense and for control of other castles in the area.

▼城堡鸟瞰,aerial view of the castle © ADRIÀ GOULA

▼城堡周边自然景观优美壮阔,The magnificent natural landscape around the castle © ADRIÀ GOULA

据史料记载,城堡的历史可追溯到公元960年。从12到14世纪,它的名字一直与卡尔多纳子爵(Viscounts of Cardona)联系在一起。最初,城堡所在的区域曾是卡尔多纳子爵的封地,后来,子爵成为城堡的拥有者直至18世纪初。在整个19世纪,城堡经过几次易手,直到1956年,被圣玛格丽达·德·蒙彼伊(Santa Margarida de Montbu)的校长购买了下来。由于长时间无人居住,城堡的状况每况愈下。自1967年起,托萨之友协会(Asociación de Amigos de la Tossa)以及蒙特塞拉特山地理事会(Patronato de la Montaña)就一直致力于城堡的修复与内部翻新工程。

The property was first mentioned in a document from the year 960. From the 12th to the 14th century its name was linked to the Viscounts of Cardona, who initially held fiefdoms within its lands and later became its owners until the beginning of the 18th century. It changed hands several times throughout the 19th century until in 1956 the rector of Santa Margarida de Montbui purchased it. It remained uninhabited for many years, suffering serious deterioration. Since 1967 the Asociación de Amigos de la Tossa and the Patronato de la Montaña have undertaken various interior renovations and restorations.

▼项目以现代的设计语言重塑了城堡西北角,the project recreates the northwest corner of the castle in modern design language © ADRIÀ GOULA

城堡长14.5米,宽9.5米,平面成呈规整的圆角矩形,沿南北方向建造。城堡外墙厚达2米,由当地盛产的石灰石砌筑而成,并采用了石灰砂浆固缝。城堡东侧高约10米,而西侧,由于地形的起伏,比东侧还高出3米。内部分为两个楼层以及一个地下室。

The castle is rectangular, 9.50 meters wide and 14.50 meters long, constructed along a northsouth orientation. Its walls are approximately two meters thick with rounded corners and are made from a variety of local calcareous stone secured with lime mortar joints. On the eastern side it stands about 10 meters tall, while on its west side it is three meters taller due to the unevenness of the terrain. The interior is divided into two floors and a basement.

▼平面成呈规整的圆角矩形,The castle is rectangular with rounded corners © ADRIÀ GOULA

历史研究表明城堡二层之上曾设有平屋顶结构,设计师通过对类似城堡建筑的研究,推断出原有的楼梯应位于现已倒塌的西墙附近。修复方案结合了考据的历史文献以及城堡现存塔楼结构。项目旨在加固现有的墙壁,并参照历史细节还原独具特色的城堡元素,通过将人们引导至塔楼顶层,将当地壮阔的自然美景以及周边城堡建筑群悉数展示在人们眼前。改造后,人们可以由城堡的东立面进入内部,再通过现代风格的楼梯直达二层露台。

An historical study revealed the existence of a slab roof above the first floor. It can be deduced from studying similar constructions that the original staircase between floors was located along the now collapsed western wall. The restoration proposal is based on these historical findings and the available information about the tower’s original construction. The project proposes reinforcement of the existing walls and the construction of specific elements referencing historical details, which will allow us to climb to the highest part of the tower, offering a view of the region and the other frontier castles. Currently it is entered through the eastern façade, and a modern stairway provides access to the open‐air first floor.

▼人们可以由城堡的东立面进入内部,Currently it is entered through the eastern façade © ADRIÀ GOULA

加建的楼梯以现代的设计语言还原了城堡的西墙与依附在墙上的原始楼梯,由楼梯而上,顶层的观景台则对应了原有屋顶的高度。这种设置,再现了当时众多城堡塔楼的典型特征。在尊重与保留城堡原始外观的同时,陡峭的楼梯也揭示出时间在遗址上留下的痕迹与记忆。

This level, corresponding to the height of the original roof, will be reached via a staircase that restores the western wall and recreates the original stairs carved into the wall, as is typical of many towers of its time. The steep pitch of the staircase also helps us to respect its unfinished appearance and, with it, the ruins’ memory.

▼项目概览,overall of the project © ADRIÀ GOULA

▼二层平台与楼梯入口,entrance of the stair on the first floor © ADRIÀ GOULA

▼由楼梯入口看东侧外墙,viewing the east wall at the entrance of the stair © ADRIÀ GOULA

▼楼梯细部,details of the stair © ADRIÀ GOULA

此外,设计师还在塔楼的主要楼层实施了同样的修复理念,通过增加一处纤巧的观景平台,将北侧外墙上的开窗变身为阳台,使观景功能与历史元素完美融合在一起。同时,这个平台空间也很可能会是游客首个参观的地方,可谓是整个城堡的名片。

This same idea of combining function and historical authenticity will be used in the construction of a small section of slab at the original level of the main floor of the tower for a balcony opening to the north, which was possibly the original access to the tower from the exterior.

▼纤巧的观景平台,将北侧外墙上的开窗变身为阳台,a small section of slab form a balcony opening to the north © ADRIÀ GOULA

▼顶层观景平台细部,detail of the platform on the level of original roof © ADRIÀ GOULA

▼夜景,night view © ADRIÀ GOULA

▼区位图,location plan © MERITXELL INARAJA I GENÍS

▼卫星图,Satellite plan © MERITXELL INARAJA I GENÍS

▼地下室平面图&一层平面图,basement & ground floor plan © MERITXELL INARAJA I GENÍS

▼二层&屋顶露台平面图,1st & top floor plan © MERITXELL INARAJA I GENÍS

▼立面图,elevations © MERITXELL INARAJA I GENÍS

▼剖面图,sections © MERITXELL INARAJA I GENÍS

TYPOLOGY:CASTLE TOWER. VIEWPOINT. CULTURAL EQUIPMENT
PROGRAM:HISTORIC HERITAGE RESTORATION
STATUS:BUILT
ADDRESS:CASTELL DE LA TOSSA (41o 33′ 19” N – 1o 34′ 47” E)
ZIP CODE:08710
CITY:SANTA MARGARIDA DE MONTBUI (ANOIA)
PROVINCE:BARCELONA
ARCHITECT:MERITXELL INARAJA I GENÍS
ARCHITECT EMAIL:meritxellinaraja@coac.net
ARCHITECT WEB:www.meritxellinaraja.com
ARCHITECTURE PARTNERSHIP:LAURA BIGAS MONTANER (architect) AMÀLIA CASALS GIL (architect)
STRUCTURE PARTNERSHIP:ESKUBI-TURRÓ ARQUITECTES S.L.P.
ECONOMY PARTNERSHIP:ANTONI RODON (technical architect)
TECHNICAL ARCHITECT:ANTONI RODON
OWNER / DEVELOPER:FUNDACIÓ LA TOSSA DE MONTBUI
CONSTRUCTION COMPANY:FRANCESC XAVIER VALL CONSTRUCCIONS
PROJECT DATE:2015
STARTING CONSTRUCTON DATE:September 2019
FINAL CONSTRUCTION DATE:May 2020
TOTAL BUDGET:PEM: 122.812,61 €
BUILT AREA:316,04 m2
PHOTOGRAPHY:ADRIÀ GOULA

More:MERITXELL INARAJA,更多请至:MERITXELL INARAJA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment