Renovation of SMOORE Headquarters Industrial Park, Shenzhen, China by CM Design

Provide a new typological thinking for the diversification strategies of urban renewal

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 厘米制造(联系方式:cmdesign-sz2016@qq.com)予gooood的分享以下内容 。更多关于他们请至:CM design on gooood.
Appreciation towards CM design (Contact: cmdesign-sz2016@qq.com) for providing the following description:

 “每个人的心里都有一座仅仅由差异构成的城市”—卡尔维诺

“Each man bears in his mind a city made only of differences”—Italo Calvino Invisible Cities

继SMOORE簕竹角工业园改造后,厘米制造最新在深圳宝安东财工业区完成了SMOORE总部工业园区设计项目,以及即将完成的流塘工业园,这一系列“都市边园”的工业园区改造建筑是厘米制造过去三年里实践的主要类型。结合近些年对都市边缘更新的探索,在从城中村到城市工厂语境转换中,都市边缘升级改造类型发展出了更契合城市更新的场所关系与形式语汇,这些都在SMOORE改造项目中得到了不同程度的呈现。

Following the completion of SMOORE Lezhujiao Industrial Park, CM Design has recently finished the SMOORE Headquarters Industrial Park in Dongcai Industrial Zone, Baoan district, Shenzhen. Including the upcoming Liutang Industrial Park, CM Design practiced a series of “Urban Edge Garden” renovations of industrial park as the main project type in the past three years. From the context of urban village to urban factory, CM Design has developed a relationship and glossary that are more suitable for urban renewal, which were all contained in the SMOORE renovation projects with varying degrees.

▼园区整体外观,overall view of the park ©张超

项目位于深圳宝安西乡街道固戍社区的东财工业园。东边毗邻宝安大道,北面为八九十年代工业区厂房和城中村,西南边为碧海湾高尔夫球场边缘山体,园区内西高东低,现状有三米高的陡坎。新的SMOORE总部由曾经的三个独立相邻的工业园合并组成,占地面积10917平米,总建筑面积28019平米,共九栋建筑。其中三栋上个世纪九十年代工业厂房,四栋宿舍楼,一组设备用房和一排临街道的商铺建筑。

The project locates in Dongcai Industrial Zone, Gushu Community, Xixiang Street, Baoan, Shenzhen, adjacent to the Baoan Avenue on the east. Factory buildings and urban villages built since 1980-90s lie on the north of the site, foothills of Bihaiwan Golf Course lie on the southwest. The site has a higher level in the west then in the east, leaving a two-meter high scarp. The new SMOORE headquarters consists of three former independent industrial parks which were close to each other, sprawling over 10,917 square meters. The total area of nine buildings is ​​28,019 square meters, including three industrial plants built in the 1990s, four dormitories, a group of equipment rooms and a row of stores facing the street.

▼园区区位图,location of the park ©厘米制造

此次改造方案设计需重新定义各建筑楼栋新的功能关系,打开封闭独立的三个园区隔墙,临城市道路的建筑扮演着新的园区、甚至整个东财工业区在城市界面上的主角形象。解决园区人车混行、无序停车,规划疏导现有园区功能关系,结合景观资源与公共空间,实现一个互通、共享、高效的园区。

The design needs to find out a new relationship between the buildings and take down the walls dividing the three parks. Buildings along the city road play the leading role of the new SMOORE Headquarters Industrial Park and even the entire Dongcai Industrial Zone in the urban interface. Only by solving the problem of intersecting flows of pedestrian and vehicle traffic, disorderly parking, and combining with landscape resources and public space, can we realize an interconnected, shared and efficient new park.

▼设计分析图,design analysis ©厘米制造

▼分解轴测图,exploded axonometric ©厘米制造

从城市视角来看, 5#楼厂房作为SMOORE总部临城市街区主要的单体建筑,改造成实验楼。一至三层为无尘车间与实验室,四层为办公室。我们的策略是采用银色折型的冲孔铝板包裹原有的建筑立面,以彰显独特的现代工业建筑气质,充分利用这栋完整的建筑体量来展现企业新形象,重新定义这片旧工业区混杂多元的边界。东立面凸现的弧形落地玻璃窗体,在空间和视线上与城市景观有着多重的互动。建筑首层入口门厅结合会议室、接待区及景观树池整合成一个玻璃体块引入建筑内部。三楼实验室与加工操作区通过压型钢板分隔,氟碳喷涂的蓝色压型钢板强调了室内工业氛围。四楼公共活动空间设置中庭引入天光,中庭旋转楼梯可直接从室内通往屋顶花园。

From the urban perspective, the main building along the road named building 5 was rebuilt into a laboratory building, whose first to third floors are for clean rooms and laboratories, and the fourth floor are used as offices. The building has such a great volume to display the new image of SMOORE corporation. Silver folding perforated aluminum sheet covered the building’s facade to show its modern industrial architecture feature, redefining the boundary of the old industrial zone. Protruding bent glass on the east facade produced multiple interactions with the urban view in spaces and sights. The entrance hall on the first floor integrated with the meeting rooms, reception and tree boxes, which formed a glass volume and inserted into the building. Blue steel panels separated the laboratories on the third floor from the processing operation area, emphasizing the indoor industrial atmosphere. An atrium was set up in the public activity space on the fourth floor to provide daylight, and the spiral staircase in the atrium could lead people directly to the roof garden.

▼从街道看向5#楼厂房,view to the building 5 from the street ©张超

▼首层玻璃体块引导人们进入室内,the glass volume on the ground floor introducing people into the building ©张超

▼建筑立面由折型冲孔铝板包裹,the building is wrapped by folded perforated aluminum panels ©张超

6#号楼栋作为园区北边的边界与东财工业区其它厂房分隔开,改造封闭后的走廊东侧形成一面完整的山墙立面,与5#楼一起成为重要的城市界面,邀请艺术家绘制整面墙的植物元素壁画,让建筑以艺术的视角呈现于城市景观中,又与背面的山体相融。面对园区的南立面外挂竖向排列的玻璃与5#楼立面既呼应又消隐。

Building 6 lies on the north boundary of the park, separated from other factories in the Dongcai Industrial Zone. The east facade forms a gable wall, which becomes an important urban interface together with building 5. Artists were invited to draw murals of plant elements to the wall, allowing the building to be presented in the urban landscape as an artistic perspective, melting into the background foothills. The glass hanging on the south facade echoes the facade of Building 5, and forms a disappearing facade as well.

▼6#楼东立面由艺术家绘制,成为城市景观,the east facade of the building 6 is painted by artists, becoming a city landscape ©张超

▼6#楼南侧玻璃立面与5#楼相呼应,the glass facade of the building 6 on the south corresponded with the building 5 ©张超

▼玻璃和冲孔铝板立面对比,contrast between the facades in glass and perforated aluminum aluminum panels ©张超

沿东财工业区道路旁的一排单层L型商铺改造成为停车场与入口岗亭为园区服务,临街道砌筑的红砖墙面造型结合公司LOGO,辅以少量钢板、玻璃等材料建造一条空间转折、虚实变化的边界景墙。

The L shape stores on the first floor along the road were rebuilt into parking space and entrance sentry box. Traditional red bricks which formed the company’s logo were used as the main material, supplemented by a small amount of steel plate, glass etc. to build a boundary wall varies in spatial transition, void and entity.

▼沿街设有公司LOGO的红色砖墙,red brick wall with the company’s LOGO along the street ©张超

▼园区入口岗亭,entrance sentry box of the park ©张超

▼园区主入口,main entrance ©张超

园区主入口通道左侧为3#楼生产加工车间,临园区景观主轴的建筑立面以波普艺术手法喷涂SMOORE公司的企业核心文字内容,强调氛围的同时与地面景观相呼应。

On the left side of the main entrance lies the production workshop of Building 3. The north façade along the main landscape axis was printed with the SMOORE’s core philosophy in Pop Art expression, emphasizing the atmosphere and echoing the ground landscape.

▼入口通道左侧为3#楼,立面喷涂公司核心文字内容,building 3 on the left side of the main passage, facade painted with the company’s core philosophy ©张超

▼园区新建筑立面与城市建筑对比,contrast between the new facade in the park and the original city buildings ©张超

陡坎下的设备用房改造成咖啡厅,首层满足园区配套服务休闲功能,建筑立面砌筑红砖造型墙与园区边界的红砖墙相呼应,塑造园区连贯的整体性。分隔就餐区与制作区的公共空间设置了一条通往屋顶休息平台和停车场的楼梯。结构加固后的屋顶铺设竹钢平台,结合景观种植池与休闲座凳,提供园区休憩交流的活动场所。屋顶平台上的“十字纽带”是连接实验楼二层空间、1#办公楼及停车场的交通装置,建立起园区一条办公与实验的高效连接通道。

The equipment room under the scarp was rebuilt into a café. The first floor satisfies the service and leisure function. The wall with red bricks echoes the masonry wall at the boundary. A staircase leading to the roof and parking area was set up in the public space, separating the dining area from the production area. The reinforced roof was paved with bamboo steel platforms, planting boxes and leisure seats, providing a place for recreation and communication. The cross link on the roof connects the second floor of the laboratory building, building 1 and parking area, providing an efficient connection channel between office and experimental area.

▼屋顶平台上的十字纽带连接园区不同空间,the cross link on the roof connecting different places of the park ©张超

▼从屋顶平台看向3#楼,view to the building 3 from the roof ©张超

位于园区台地之上的1#楼改造后成为总部核心办公建筑。立面设计上采用了四种模数的矩形落地窗,加大了采光面需求,摈弃原有单一外窗效果,在原建筑马赛克立面上使用白色大颗粒弹涂,在光影下具有丰富的立面细节,结合外窗营造凹凸变化、错落有致的建筑立面。南立面首层插入一个以主入口门厅、雨棚、球场观众席及电梯间的连续建筑体。北边靠山体的夹层空间外挑与户外景观渗透。三四层因内部交通功能需求设计一个外挂楼梯,在立面上打破矩阵窗户均质的排列模式,重构了立面秩序。五六层根据平面布局设置了两个不同尺度的采光中庭:小尺度庭院内种植绿化景观延伸至屋顶花园;大尺度庭院在六层形成一个“公共客厅”,可通过旋转楼梯连接五层与屋顶景观空间。两个庭院仿佛一组玻璃装置从外部插入建筑,置入公共空间同时也给室内带来良好的通风采光,最终形成具有立体形态的第五立面。

Building 1 was reused as the main office building of the park. Instead of the original single size window, four kinds of modular French window were applied in the design to provide more sunlight. White large-particle elastomeric coating covered the building’s mosaic facade, displaying rich details on the light and shade, and created a facade of concave and convex, strewn at random along with the windows. The main entrance hall, canopy, auditorium and elevators were integrated into a continuous structure on the first floor of south facade. The mezzanine space overhung the foothills on the north. An external staircase was added between the third and fourth floor due to the needs of internal circulation, breaking through the homogeneous matrix windows. The fifth and sixth floors were installed with two different-scale atriums. The small one was planted with green plants extended to the roof garden, and the large one formed a “public living room” on the sixth floor, connecting the fifth floor and the roof space through a spiral staircase. The two atriums were inserted into the building as glass installations, producing public spaces as well as bringing ventilation and lighting to the interior, and formed the fifth facade with a solid shape.

▼从屋顶平台看向1#总部核心办公楼,view to the building 1, main office building of the park ©张超

▼立面细部,由不同模数的矩形落地窗组成,detail of the facade composed of French window in different kinds of modular ©张超

▼园区内不同材质立面对比,contrast between facades in different materials ©张超

新的工业园区场地有限,不仅需满足基本的人车通行,而且要高效有序的建立办公生产生活的新途径。机场的标示引线给我们带来了启示。景观设计上,在地面绘制融入SMOORE企业发展历程及重要事件的导向性线条,分别连接园区各楼栋主要通道、节点、活动空间。篮球场地在这次更新设计中结合地面图案艺术化的整体绘制,山脚下叠落的弧形景观座椅作为篮球场观众席与休闲交流区,化解了场地边缘的消极空间。

The new industrial park has limited space. It needs not only to cater for the basic pedestrian and vehicle traffic, but also establish a new way of office work, production and life in order and efficiently. The ground guiding marks of airport has brought us inspiration. We applied ground guiding lines integrated with SMOORE’s development histories and meaningful events in landscape design, connecting the main passages, nodes, and activity spaces of each building. Artistic ground patterns were drawn at the basketball field, arched seats served as auditorium and communication space were installed at the foothills, eliminating the negative space on the edge of the site.

▼地面绘制导向性线条连接园区主要节点,座椅提供休闲交流空间,ground guiding lines connecting nodes of the park, seatings created space for rest and communication ©张超

▼主办公楼入口空间,entrance of the main office building ©张超

深圳经历了40年的快速城市化进程,已然从增量时代步入存量时代。曾居于城市边缘的无数中小型加工生产工厂因企业外迁而空置成为了未来城市更新的重要部分。SMOORE总部工业园改造项目完成后成为了都市边缘复合型空间升级再利用的典范,与此同时,为城市周边的生产加工及技术实验类型厂房提供新的改造模式。我们期望这一系列工业园项目能为未来城市更新的发展起到推力作用,为城市更新多样化策略提供新的类型学思考。

After 40 years of rapid urbanization, Shenzhen has entered the stock age from the incremental era. Numerous small and medium-sized production factories lied on the edge of the city have been left vacant due to the relocation of enterprises, which may prove to be an important part of urban renewal in the future. The Renovation of SMOORE Headquarters Industrial Park has become an example for the upgrade and reuse of urban edge composite space, producing a new model for the reconstruction of production and laboratory facilities. We hope that it can promote the development and provide a new typological thinking for the diversification strategies of urban renewal.

▼主办公楼建筑中的中庭空间,atriums in the main office building ©张超

▼主办公楼屋顶,roof top of the main office building ©张超

▼总平面图,site plan ©厘米制造

▼首层平面图,first floor plan ©厘米制造

▼二层平面图,second floor plan ©厘米制造

▼七层平面图,seventh floor plan ©厘米制造

▼立面图,elevations ©厘米制造

▼剖面图,sections ©厘米制造

▼节点细部,details ©厘米制造

材料:冲孔铝板,钢板,砖,玻璃,铝拉伸网,竹钢,涂料
联系邮箱:cmdesign-sz2016@qq.com
设计团队:厘米制造

项目地点:深圳市宝安区
设计成员:陈丹平,廖俊,杨恒,姚明明,李木森,马晓虹,龙诗华,李磊,钟应川,邱慧春,周嘉旭(实习)
用地面积:10917平米
建筑面积:28019平米
项目时间:2018年7月- 2020年6月
业主:SMOORE国际控股有限公司
施工图合作团队:深圳兴凯嘉建筑设计工程有限公司
软装团队:深圳境墨设计有限公司
施工团队:东莞市莞匠装饰设计工程有限公司,湖南腾宇建设工程有限公司,湖南丰品环境工程有限公司
项目摄影:张超

Architects: CM design
Location: Baoan,ShenZhen, China
Design Team: Danping Chen , Jun Liao, Heng Yang, Mingming Yao , Musen Li, Xiaohong Ma, Shihua Long, Lei Li, Yingchuan Zhong, Huichun Qiu, Jiaxu Zhou(intern)
Site Area: 10917 sqm
Floor Area: 28019 sqm
Project Year: 2018.7-2020.6
Developer: SMOORE International Holdings Limited
Construction Drawing Team: Shenzhen Xing kai jia Architecture Design Engineering Co.,Ltd.
Furnishings Design Team: Shenzhen Jingmo Design Co.,Ltd.
Contractor: Dongguan Guanjiang Decoration Design Engineering Co., Ltd. Hunan Tengyu Construction Engineering Co. Ltd. Hunan Fengpin Environmental Engineering Co. Ltd.
Photographs: Chao Zhang

More:厘米制造(联系方式|contact:cmdesign-sz2016@qq.com)更多关于:CM design on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment