Renovation of Captain’s House / Vector Architects

A Lighthouse at the seaside.

Project Specs

Location:

来自 直向建筑 对gooood的分享。更多关于他们:Vector Architects on gooood.
Appreciation towards Vector Architects for providing the following description:

船长之家位于福建省连江县黄岐半岛东北端,与台湾马祖列岛隔海相望。改造前该建筑常年经受海风和雨水的侵蚀、砖混结构单薄存在一定的安全隐患;海边潮湿易腐的气候条件也造成了室内大面积漏水。同时,船长一家人希望在现有条件下加建三层,以更好地适应他们目前的生活需求。

Captain’s House locates on the southeast end of Huangqi Peninsula, Fujian Province. The damp and erosive nature of seaside caused the unsafety of the existing structure and large-area water leakage during over 20 years of use, which, of course, become the main design issues to be addressed. Furthermore, the captain hopes to add a third floor to the existing structure which can accommodate their current lifestyle.

▼项目位于福建省一处与台湾隔海相望的半岛,the project locates on the southeast end of a Peninsula in Fujian ©夏至

▼鸟瞰,Aerial View ©陈颢

▼建筑外观,Appearance of the building ©夏至

设计是从针对结构加固方式的思考开始的。经过一系列的对比,我们最终选择了在保留原有砖墙结构的基础上添加一层12cm混凝土墙的方法。这一策略不仅满足了加固和加建的基本需求,同时也提供了更多可以改善空间品质的可能性。

Our design work starts with the study of structural reinforcement. After a series of careful comparisons, we decide to add a layer of 12cm concrete wall to the original brick masonry walls. This strategy brings us extra potential to make a better quality of space.

▼改造后的外立面,Facade after Renovation ©夏至

▼改造前立面,Elevation before Renovation ©直向建筑

 

空间格局
Layout

新的结构介入使房屋的空间格局得以重新调整,原有的砖墙可以适当地被拆除或移位:我们将原有一二层临海的两个卫生间移动到了靠近邻居家的一侧,在改善通风和采光情况的同时,也使客厅、餐厅与主卧室获得了更好的观赏海的视线。

The intervention of the new concrete wall allows us to re-manipulate the layout to some extent. Both of the original bathrooms at the first floor and the second floor are moved from the sea-viewing side to the side close to the neighbour, so that the living room, dining room and master bedroom get not only better view but also more natural light and fresh air.

▼主入口,Main Entrance ©陈颢

▼次入口,Secondary Entrance ©陈颢

▼门厅与院子,Entrance Lobby and Courtyard ©陈颢

▼入口门厅,Entrance Lobby ©陈颢

▼餐厅,Dining Room ©陈颢

▼从厨房看庭院、屋外平台,Courtyard View from Kitchen, Terrace ©陈颢

   

 

“窗系统家具”
“Window-furniture” system

窗的位置和形式得以相对自由地梳理。突出墙面的新混凝土窗套一方面为开启扇提供遮蔽,隔绝沿外墙流动的雨水;另一方面洞口的厚度被转而设计成窗系统家具。窗作为“媒介”置于自然与室内空间之间,与家具和人的行为结合,不再是简单的墙体上开洞。

The locations and forms of openings also get carefully reconsidered. The new concrete window frame sticks out from the outside wall, which prevents excessive rainwater from seeping into the window from the wall surface. The thickness is then designed into “window-furniture” system: window is no longer a simple opening, but serves as a medium space situating between nature and the interior space.

▼楼梯与书房,Stairs and Study ©陈颢

▼起居室,Living Room ©陈颢

▼窗系统家具,drawing of the window furniture

▼与窗体合而为一的家具,Furniture is integrated with Windows in Living Room ©夏至

▼女儿卧室,Girl’s Bedroom ©陈颢

▼主卧与阳台,Master Bedroom and Balcony ©陈颢

 


Vault

我们选择拱作为三层的结构形态出于几个主要原因。它是两边承重墙向上汇聚自然生成的结果;它的形态有利于屋顶的迅速排水,最大程度地降低了漏水和渗水的可能性;它天生具有方向性,在空间两端连接了两片性格迥异的海,人置身其中视线一边是喧嚣的港口,一边是宁静的大海。船长一家信仰基督教,三层的拱也蕴含了宗教空间的隐喻,相对于一二层的生活空间更具有精神意义。

We choose vault to be the structural form of the third floor. It reduces the possibility of water leakage to an extreme for it barely allows any rainwater to stay. Vault is directional. It connects two sides of sea with dramatically different characters: one being the serene sea whereas the other one being the noisy port. This added floor serves as a multifunctional living space: it accommodates visiting family and friends and functions perfectly as a gym or an activity room as well. Additionally, since the captain’s family is Christian, this space is also intended to be a family chapel.

▼从多功能生活空间看向大海,Sea View from Multifunctional Living Space ©陈颢

▼从多功能生活空间看向港口,Port View from Multifunctional Living Space ©陈颢

▼阁楼,Loft ©陈颢

▼阁楼上的景色,View from the Loft ©陈颢

改造后的船长之家于村落“既融入又跳出”:拱自身具备谦卑、内敛的形态不给人以过分侵略或支配的感觉,其曲线形态又区别船长之家于周边任何一个建筑。最终,希望我们的改造给一家人提供更多有质量的生活空间,赋予他们生活的尊严,同时也能成为他们家庭情感的载体。

At dusk, the gentle light comes out from the translucent glass blocks. We hope the house gradually becomes the carrier of emotion for the captain’s family, and gives deserved dignity and decency to the daily life of ordinary people, which is particularly meaningful under the current circumstance of China.

▼黄昏外景,Evening View ©陈颢

▼视频,Video

▼区位,Site Map

▼轴测图,Exploded Axonometric

▼改造后平面,Plan after renovation

▼改造前平面,Plan before renovation

▼剖面,Section

地理位置:福建省福州市连江县苔菉镇北茭村,中国
业主:私人业主,上海广播电视台东方卫星频道

设计:直向建筑
主持建筑师:董功
项目建筑师:刘晨
建造管理:孙栋平
项目成员:赵丹,江存裕,张钊
驻场建筑师:陈振强,赵亮亮

结构及设备专业:中国建筑科学研究院
结构师:肖从真、杜义欣
结构加固方式:混凝土承重墙 + 旧有砖混结构
材料:混凝土,樱桃木,竹钢,玻璃砖,肌理涂料
建筑面积:470 m2
设计周期:01/2016-08/2016
建设周期:05/2016-01/2017

摄影师:
夏至: zhiimage@163.com
陈颢: howardchan@outlook.com
陈振强: zhenqiang.chen@vectorarchitects.com

Location: Beijiao Village, Fuzhou, Fujian, China
Client: Private Client, Dragon TV, Radio and Television Shanghai

Design Firm: Vector Architects
Principal Architect: Gong Dong
Project Architect: Chen Liu
Construction Management: Dongping Sun
Design Team: Dan Zhao, Cunyu Jiang, Zhao Zhang
Site Architect: Zhenqiang Chen, Liangliang Zhao

Structural & MEP Engineering: China Academy of Building Research
Structural Consultant: Congzhen Xiao, Yixin Du
Structure: Concrete Structure Reinforcement (Existing Masonry-concrete Structure)
Material: Concrete, Cherry Wood, Laminated Bamboo Slate, Glass Block, Stucco
Building Area: 470 m2
Design Period: 01/2016-08/2016
Construction Period: 05/2016-01/2017

Photographer: 
Xia Zhixia: zhiimage@163.com
Chen Hao: howardchan@outlook.com
Chen Zhenqiang: zhenqiang.chen@vectorarchitects.com

MORE: 直向建筑,更多关于他们:Vector Architects on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment