Ramona餐厅,阿姆斯特丹 / Studio Modijefsky

热烈的光怪陆离

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

感谢 Studio Modijefsky 对gooood的分享。 更多关于他们:Studio Modijefsky on gooood.
Appreciation towards Studio Modijefsky for providing the following description:

Ramona餐厅酒吧坐落在阿姆斯特丹安静的运河街道与De Clerqstraat街道的转角处。这一充满活力的空间由Studio Modijefsky设计,为阿姆斯特丹西部区域的休闲场所增添了一抹新的亮色。

On the corner of a quiet canal street and De Clerqstraat in Amsterdam you can find the new girl in town: Ramona. This vibrant, authentic space designed by Studio Modijefsky is the refreshing latest addition to the Amsterdam West hospitality scene.

▼餐厅外观,exterior view

试着想象一下,有一家传统的比利时咖啡店,老板的女儿年轻又叛逆,她想要开一家属于自己的店——那么Ramona肯定就是她所希望的样子。室内空间延续了经典酒吧的传统,使用了大量的深色木材、彩色玻璃、防护隔墙还有装饰镜面,但同时,所有这些元素都展示出了一种更加年轻和鲜活的面貌。不同元素之间的组合构成了波西米亚风格的空间,大胆的细节和出乎意料的材料搭配共同营造出一种光怪陆离的氛围。

Imagine if a young, rebellious daughter of a traditional Belgian cafe owner was opening her own place – Ramona would be it. The interior references the tradition of classic bars with plenty of dark wood, stained glass, protective wall panelling, and mirror finishes; all reinvented with a much younger attitude. This unusual combination results in a bohemian space, where bold details and unexpectedly layered materials create an eccentric vibe in its own right.

▼餐厅内部概览,interior overview

餐厅被分为四个不同的区域。位于入口处的酒吧为客人带来温馨的感觉。再往前走是明亮的用餐区,桌椅摆放在宽阔的窗边,可以欣赏到波光粼粼的运河。独立的休息区抬升于地面,铺设以黑色的大理石地砖,打破了单调和平庸的感觉。厨房位于餐厅的最内部,其顶部采用了鲜艳的橙色饰面。

Ramona’s interior is divided into four distinct areas. The bar, located directly by the entrance, gives the space a welcoming vibe. Further back the venue evolves into a bright eating area, with tables placed under large windows overlooking the sunny canal. A separate lounge area, with raised black marble tile flooring, breaks up the unassuming space. The kitchen, with upper part clad in bright orange panelling, is placed at the very back of the venue.

▼酒吧区域,bar area

▼明亮的用餐区,the bright eating area

▼从用餐区望向厨房,view to the kitchen from the dining area

▼用餐区望向休息区,view to the lounge area from the dining area

▼休息区抬升于地面,the separate lounge area with raised flooring

▼休息区的玻璃菜单墙,the wall menu written on orange glass

设计在保留既有建筑特点的同时为也为新的空间增添了独特的亮点。既有彩色玻璃高窗上的几何图案被运用到吧台的造型当中,并通过米色的石灰华、白色水磨石瓷砖和彩色的砖块被打造出来。

Features of the existing architecture have been embraced, inspiring and adding a quirky edge to the new design. The geometrical pattern found in the original stained-glass top windows has been used as inspiration for the sculptural shape of the bar, built out of beige travertine block, white terrazzo tiles and different coloured bricks.

▼吧台由石灰华、白色水磨石瓷砖和彩色砖块打造,the bar counter built out of beige travertine block, white terrazzo tiles and different coloured bricks

▼酒架细部,detailed view of the rack

这一几何图案还被运用至紧靠酒吧墙的钢架玻璃壁橱,将啤酒龙头和酒具整齐地归置在一起,从而为前方吧台留出了更加宽敞舒适的品酒空间。基于建筑的既有结构,天花板被设计为网格的形式,条形的灯箱如框架般环绕在隔音板周围。复古的黄色玻璃使灯箱发出温暖的漫射光,为餐厅带来亲切又温馨的氛围。

Another fragment of the same shape is then repeated again, this time turning into a bespoke steel & coloured-glass wall cabinet, hanging above the back bar. All beer taps and other functions are placed underneath this eye-catching piece, freeing the front bar as a perfect place to sit down and have drinks. The ceiling is graphically divided, using the building’s structure as guidelines, into a grid of acoustic panels, framed by linear lightboxes. The lightboxes emit a diffused warm light, shining through old fashioned yellow figure glass, creating an inviting and cosy atmosphere.

▼在钢架玻璃壁橱中重复出现的几何元素,the bespoke steel & coloured-glass wall cabinet with a repeated geometrical pattern

▼复古的黄色玻璃使灯箱发出温暖的漫射光,the light boxes emit a diffused warm light shining through old fashioned yellow figure glass

酒吧的配色结合了烟熏橡木的深色木调以及更加明快的淡紫色、深红色以及霓虹橘色。粗糙的灰泥墙与漆面弧形木质镶板形成对比,富有光泽的手工砖面和彩色镜面使空间在视觉上显得更加开阔。对比强烈的材料被大胆地并置在一起,例如写在橙色玻璃板上的菜单与黄色油毡之间的相互碰撞。不同区域的饰面在比例和尺寸上都有所不同,逐渐变小的图案引导着顾客逐步深入餐厅的整个空间。

The colour palette of this bar combines dark, moody wood tones of smoked oak with brighter shades of lilac, dark red and almost neon orange. The roughness of the grey toned plastered walls is offset against painted curved wood panelling, while glossy handmade tiles and coloured mirrors make the space optically larger. Contrasting textures are boldly layered on top of one another like the wall menu written on orange glass and set against yellow linoleum panels. The scale and size of finishes changes between different zones, with gradually smaller patterns leading customers throughout the space.

▼对比强烈的材料被大胆地并置在一起,contrasting textures are boldly layered on top of one another

 

▼厨房墙面细部,detailed view of the kitchen wall

在热闹的Oud-West街区,这家新的餐厅及酒吧凭借其本真而富有特色的美感成为了全天受欢迎的休闲场所。从事务所特别设计的平面图案到墙上由Jasper Krabbé创作的醒目绘画,Ramona的每个角落都彰显出其热烈而奔放的性格,使来到这里的人们不禁为之深深着迷。

In the lively Oud-West, this new bar full of beautifully unpolished character is a welcome escape, day or night. From the unique Studio Modijefsky designed graphics to the striking Jasper Krabbé painting on the wall, you can tell that Ramona is an outspoken, daring bar with a unique vibe that will steal your heart.

▼由Jasper Krabbé创作的醒目绘画,the striking painting by Jasper Krabbé

▼菜单墙处的壁画,the painting on the menu wall

▼饰面细部,wall surface detail

▼店面夜间视角,night view of the store front

▼平面图,plan

Project: Ramona
Location: Amsterdam, The Netherlands
Program: restaurant cafe
Assignment: interior design & brand identity design
Status: realised April 2019
Size: 110m2
Client: Drie Wijzen uit Oost, Bram Smit
Design: Studio Modijefsky; Esther Stam, Moene van Werven, Nancy Katri, Agnese Pellino, Natalia Nikolopoulou, Zahra Rajaei
Photography: Maarten Willemstein (http://maartenwillemstein.com/)
More pictures and info about ‘Ramona’ on website: http://www.studiomodijefsky.nl/projects#/ramona/

More: Studio Modijefsky 更多关于他们:Studio Modijefsky on gooood

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »