Public toilet in Zuzhai Village, China by cnS

The regeneration of both the old public toilet and the old materials

Project Specs

Location:

非常感谢 竖梁社 予gooood分享以下内容 。更多关于他们,请至:Atelier cnS on gooood
Appreciation towardsAtelier cnS for providing the following description:

开平塘口镇祖宅村景观厕所位于著名的华侨之乡,碉楼之乡开平市中部,设计选址在祖宅村旧公厕原址,将旧公厕拆除后的旧材料进行重新利用,完成了旧公厕和旧材料的双重新生。在建筑形态的设计中,设计选择了类地景化的处理,将卫生间部分功能区藏在一个供村民日常休闲娱乐,举办活动的大台阶之下,解决了公共厕所便利性与隐蔽性的矛盾关系。

▼祖宅村全貌,aerial view to the Zuzhai Village ©塘口空间

The landscape toilet in zuzhai village, Tangkou Town, Kaiping is located in the famous hometown of overseas Chinese and the central part of Kaiping City, the hometown of Diaolou. The design site is located in the original site of the old public toilet in zuzhai village. The old materials after the demolition of the old public toilet are reused to complete the double regeneration of the old public toilet and the old materials. In the design of architectural form, landscape like treatment is selected in the design, part of the functional areas of the toilet are hidden under a large step for villagers’ daily entertainment and activities, which solves the contradiction between the convenience and concealment of public toilets.

▼项目概览,project overview ©塘口空间

▼半圆弧形的设计增加了建筑的舒适性并引导居民的行走路线,the curved walls has enhanced the comfort and defined the circulation ©吴嗣铭

在材料的选择上,设计试图通过创造一种新的模数和秩序,将破碎之后失去了模数,无法被利用的旧砖瓦重新利用起来,让旧材料一种新的形式续写历史。统一模数的钢丝笼的使用,让笼子内的砖瓦有了极其自由的组织方式,斑驳的旧砖旧瓦就像一段段本地的历史片段,将这些片段打碎,重新组织和拼贴。

▼建筑分析图,structure exploded

In the selection of materials, the design tries to create a new modulus and order, and reuse the old bricks and tiles that have lost modulus after crushing and cannot be used, so that the old materials can continue to write history in a new form. The use of uniform modulus steel wire cages allows the brick and tile in the cage to have an extremely free organization way. The mottled old brick and old tile is like a piece of local historical fragment, breaking up these fragments, re organizing and collage them.

▼统一模数的钢丝笼,the uniform modules made from steel wire cages ©吴嗣铭

▼被重新利用的旧砖瓦,the discarded bricks and tiles were reused in the exterior wall ©吴嗣铭(左)塘口空间(右)

▼公共区域成为村民日常聚会聊天的场所,the public space outside the toilet has become a social place for the villagers ©塘口空间

▼露台夜景,roof terrace by night  ©塘口空间

整个墙体的施工过程都遵循重力规则,越往上部的笼子,需要承受的重量就越小,垒砌的自由度也就越大,在材料上运用了更多的瓦、碎砖、旧茶壶等特别的材料,在砌筑方式上也采用了更多的镂空,使砖墙显得更加通透。日出或日落时,阳光透射进来,穿过这些砖墙的缝隙,洒落在地面或墙角,成了点点金色的光斑。

▼历史变迁,新旧更替,the replacement of the old ©吴嗣铭

▼砖瓦由重到轻向上延伸,the whole construction process of the wall follows the gravity rule  ©吴嗣铭

▼夜间休息空间,seating area by night ©吴嗣铭

The whole construction process of the wall follows the gravity rule. The lower the weight the upper cage needs to bear, the greater the freedom of the masonry. More tiles, broken bricks, old teapots and other special materials are used in the materials, and more hollows are used in the masonry method to make the brick wall more transparent. When the sun rises or sets, the sunlight penetrates through the cracks of these brick walls and falls on the ground or the corner of the wall, becoming a little golden spot.

▼阳光投射下形成的金色光斑,sunlight penetrates through the cracks of the brick walls  ©吴嗣铭

▼半圆内包含景观节点让室内外更通透,the landscaped area embedded in the curved volume ©吴嗣铭

▼洗手池区域,wash area ©吴嗣铭

这些材料承载着整个场地过去的记忆,建筑师希望以一个碎片化的形式将它们放进新建筑之中,使整个场地在更新之后,依然能够找到一些关于旧时光的平常而动人的细节。

These materials bear the memory of the past of the whole site. The architect hopes to put them into the new building in a fragmented form, so that the whole site can still find some ordinary and moving details about the old time after renewal.

▼氨水埕做成的景观小品,the featured landscape ©吴嗣铭

▼旧清石棋盘变成了汀步,the steps are made from stone chessboards ©塘口空间

▼百年芒果树的保留象征村落文化的延续,toilet sheltered by the 100-year-old mango tree ©吴嗣铭

▼材料,materials ©竖梁社

▼施工过程,construction process ©竖梁社

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼主立面图,main elevation

 

▼左立面图,left elevation

▼1-1剖面图,1-1 section

▼2-2剖面图,2-2  section

项目名称:开平塘口镇祖宅村景观厕所
建筑公司:广州市竖梁社建筑设计有限公司
公司网站:http://www.ateliercns.com/
联系邮箱:chenling@cicada-art.cn
完成年份 2019
建筑面积:121平方米
项目地址:广东开平市塘口镇祖宅村
摄影师:吴嗣铭、塘口空间、竖梁社

业主:开平市塘口镇镇政府
建成状态:建成
主创建筑师:钟冠球,宋刚,朱志远
设计团队完整名单:林海锐,李锐波,徐重敬,胡涛(实习)
设计时间(起迄年月):2018.10-2018.11
建设时间(起迄年月):2018.11-2019.6
结构:郑梓茂
施工单位:东莞市荟淳市政园林工程有限公司
施工监管:淳祥刚

Project Name:Public toilet in zuzhai village, Tangkou Town, Kaiping
Construction Company:cnS
Website: http://www.ateliercns.com/
Email:chenling@cicada-art.cn
Complete time:2019
construction area:121 Square
Project Address :Zuzhai village, Tangkou Town, Kaiping
Photographer: Siming Wu、Space of Tangkou、cnS
Proprietor:Tangkou township government of Kaiping City
Built state: Completed
Design Director:Guanqiu Zhong, Gang Song, Zhiyuan Zhu
Design Team:Hairui Lin, Ruibo Li,Zhongjing Xu,Tao Hu(intern)
Design Period:2018.10-2018.11
Construction Period:2018.11-2019.6
Structure:Zimao Zheng
Construction unit: Dongguan Huichun municipal landscape Engineering Co., Ltd
Construction Supervision:Xianggang Chun

More:竖梁社。更多关于:Atelier cnS on gooood

Post a Comment