Public Area of Port Apartment in Fuzhou By MAT Office

A free flow in the flexible space

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

来自 北京超级建筑设计咨询有限公司 对gooood的分享。 更多关于他们: MAT on gooood
Appreciation towards MAT Office for providing the following description:

本项目位于福州市万创公社1号楼二层,使用面积480平方米,作为青年公寓的配套公共区使用。设计要求满足公寓的日常活动所需要的管理、会客、阅读、沙龙、健身、工作等功能。

The project is located in a youth commune in Fuzhou, with a area of 480 square meters, used as the public area of the youth apartment above. The client requires to design a space which can facilitate the daily activities of management, guest, reading, working, salon, and fitness for the residents.

▼轴侧图,axon

我们摒弃了完全封闭式功能房间和完全敞开式大空间的设计布局,而是选择通过一段连续的曲线墙面创造出一个半围合的流动空间。半闭合的墙面把原有空间分成了内外两个部分,墙面的弯曲同时也产生了正反两个层次的口袋型功能空间。中间核心的部分作为等候、游戏娱乐、沙龙和工作区使用;而在外侧,连续的曲线墙面和空间边界处的欧松板墙面限定了一个更加明亮的区域,作为管理、阅读和健身使用。

We completely abandon the fully enclosed rooms and the fully open large space mode, but choose to create a semi-enclosed flow space through a continuous curve wall. The semi-enclosed wall divides the area into two parts, an the curve creates several pocket-type space in both sides. The inner space is used for guest, game, salon and working; while the brighter outer area defined by the curve wall and the OSB board in the boundary, is used for management, reading and fitness.

▼前台及会客区,front desk and living spaces

   

▼连续的曲线墙面创造半围合流动空间,a semi-enclosed flow space through a continuous curve wall

▼健身区域,fitness

   

▼工作区,working space

▼休息区,lounge

作为连续曲线墙面材料的双层白色冲孔钢板,让墙体本身变得更加透明,窗外照射进来的光线也被墙面过滤,使得“内”和“外”的界限变得更加模糊。曲线墙面上也开启了大小不同的门窗洞口,一方面希望创造一个可以灵活穿梭的自由空间;另一方面也保证了管理区的良好视线——身在前台的工作人员可以透过门洞看到所有的使用区域,于此同时,这些重叠的洞口也可以带来丰富的空间和视觉体验。

The white double-side punching steel panel is used as the material of the continuous curve wall, for its specific quality of transparency. The sunlight will also be filtered by the porous wall, blurring the boundaries of “inside” space and “outside” space. We also open a series of doors and windows on the curve wall, in order to create a free flow in the flexible space,; on the other hand, those openness also ensure the good sight for the management area, the front desk staff can see every place through the doors and windows.At the same time, those overlapping openness also bring a interesting spatial and visual experience.

▼双层白色冲孔钢板让墙体更加透明,the white double-side punching steel panel is used to make the curve wall transparent

▼曲面墙开窗,window on the wall

▼灵活穿梭的自由空间,freely move in the space

   

▼平面图,plan

▼剖面图,section

项目信息
项目名称:福州万创公社泊寓共享空间
业主:福州泊寓
建设地点:福州市仓山区台屿路95号万创公社
设计单位:MAT Office(北京超级建筑设计咨询有限公司)
设计团队:张淼,唐康硕,王飞宇
结构设计:福建博宇建筑设计有限公司
建筑面积:480平方米
建筑材料:冲孔钢板,欧松板,环氧地坪漆
设计时间:2016.11-2017.02
建成时间:2017.05
摄影:唐康硕

Project Info:
Project: Public Area of Port Apartment in Fuzhou
Client: Fuzhou Port Apartment
Location: No.95 Taiyu Road, Cangshan District, Fuzhou
Architecture Design: MAT Office
Architecture Design Team: Miao Zhang, Kangshuo Tang, Feiyu Wang
Structure Design:Fujian Boyork Architecture Design & Reasearch Co.,LTD.
Built Area:480 m2
Material:punching steel panel, OSB board, epoxy resien
Completion: 2017.05
Photographer: Kangshuo Tang
Copyright for images, drawings and text: MAT Office

Chinese & English text: MAT Office

More: MAT Office ,更多关于他们MAT on gooood

Post a Comment