Parquet Patterned Pool and Spa, Sweden / Claesson Koivisto Rune Architects

The shapes and pattern are contemporary interpretations of classic composition.

Project Specs

Location:

非常感谢 Claesson Koivisto Rune Architects 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:Claesson Koivisto Rune Architects on gooood.
Appreciation towards Claesson Koivisto Rune Architects for providing the following description:

新建的水疗中心设立在瑞典南部一个 1796 年的宅邸附近,项目带有一个户外和一个室内游泳池。

A spa with two pools has been completed adjacent to a 1796 mansion in south Sweden.

▼ 豪宅附属的水疗中心,the spa is located beside a mansion

水疗中心有一个冬季的室内游泳池,和一个夏季的室外游泳池。室外游泳池位于宅邸外的一处缓坡上。这个柔和坡度上的泳池创造了一个观景平台,访客可以从这里看到这一侧葱翠的自然景观。

The spa has one indoor pool for wintertime and one outdoor for summer. The outdoor pool sits on a podium, which levels the slope on which the mansion sits. It thus creates a platform from which you have an elevated view over the estate towards the back. Yet, it sits discrete as seen from the approach to the main entrance.

▼ 建筑位于一个柔和的缓坡上,the project is placed on the gentle slope

室内泳池位于观景平台下方的空间,两个泳池层叠在一起,像水中的倒影一样。两者的内部中空,顶端向上延伸,具有相同的图案的外墙装饰。

The indoor pool is hidden inside the podium so that one pool could be said to sit on top of the other. The two spa areas are each other’s mirrors. The outside is protruding while the inside is hollowed out. But both share the same patterned concept.

▼ 室外泳池,the ourdoor pool

设计师从典型的古斯塔夫宅邸(新古典主义)和镶木地板的图案中吸取灵感,将这个概念人字纹(法国镶木地板)的概念用在建筑的外墙上。

Lending inspiration from the Gustavian (Neoclassical) mansion in general and parquet floor patterns from the time in particular, the concept is built on the chevron (French parquet).

▼ 建筑外墙人字纹的瓷砖图案,the concept of parquet floor patterns is used on the facade

▼ 较小的构筑物里隐藏着通往室内泳池的楼梯,the stairs leading to the indoor pool is hiden in the smaller structure

户外木质地板和定制的激光切割瓷砖都使用了人字纹的图案。在室外游泳池旁两个小木屋形状的结构为访客提供遮蔽和休息的空间。较大的房子用作户外厨房和用餐场所。较小和较小的房屋隐藏着通向水疗中心的楼梯。

Wood decking and custom precision laser cut tiles share the same chevron pattern in different scales. Two archetypically house-shaped structures stand, extrusion-like, on the podium next to the outdoor pool. The larger house makes for a roofed outdoor kitchen and dining place. The smaller and narrower house conceals the stairwell down to the indoor spa.

▼ 较大的构筑物提供了户外用餐的空间,the larger structure housed the outdoor kitchen and dining place

▼ 户外优雅的景色,the elegant view from the podium ©Duccio Malagamba

室内的水疗中心是古斯塔夫宅邸新古典主义风格的一部分,但不是单纯的重现这个地区的历史风格。项目的外形和设计师运用的图案都是对经典作品的现代解读。

The spa harmonises with the mansion in proportions but does not recreate the historic style. House shapes and pattern are contemporary interpretations of classic composition.

▼ 室内的泳池,the indoor pool

   

建筑物中运用的超大型瓷砖是白色的,水深的变化在白色带来了瓷砖上不同深度的色彩。每下一级楼梯,水所创造的绿松石色就更深一分。透明的水在空间内变成了一种可见的元素,是建筑师调色板里的一个基调。水折射着环境中的图案,扭曲了平淡的人字纹贴面,给室内泳池带来了一抹复杂但纯粹的美感。

The oversized (in comparison with normal parquets) tiles are white which allows them to be coloured turquoise by the depth of the water. Each step down into the pool thus is a deeper hue of turquoise. The water itself is not treated as a transparent ”nothing” but as a visible element and one of the materials on the palette. A material with the added function of beautifully lifting the tile pattern from the bottom of the pool to the surface, refracted and distorted by ripples.

▼ 茶色玻璃后的泳池,the pool behind the dark glass

室内游泳池侧面的深色玻璃墙后面是桑拿浴室和淋浴。茶色的玻璃更能强调空间中的人字纹图案。整个水疗中心只运用了四种材质:木材,瓷砖,水和玻璃 – 木材的人字纹图案叠加在瓷砖上,被水扭曲,被玻璃反射。

Sauna and showers behind a dark tinted glass wall flank the indoor pool. The tint makes the glass act with more reflection that amplifies the chevron pattern. The whole spa palette is complete with only four materials: Wood, tile, water and glass – the chevron pattern from wood is superimposed on tile, amplified and modulated by water and reflected by glass.

▼ 桑拿室和淋浴,Sauna and showers

Claesson Koivisto Rune Architects, 2016
Photo: Åke E:son Lindman

More: Claesson Koivisto Rune Architects,更多关于他们:Claesson Koivisto Rune Architects on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment