Parametric Fragments by Takashi Yamaguchi & associates

Aluminum panels and louvers form the parametric fragments

Project Specs

Location:

非常感谢 Takashi Yamaguchi & associates 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Takashi Yamaguchi & associates on gooood.
Appreciation towards Takashi Yamaguchi & associates for providing the following description:

住宅位于Ise湾的一个乡村区域,周边是大片稻田。在水稻种植季节,场地周边是一片水田的景象,到了收获的秋天则是一片闪耀着金色的光芒稻田景象。这个地区面临着高降水量和频发洪水等问题。住宅坐落在一个生长着植物的地基上,建筑体量通过一个土墩抬升。建筑师需要对场地进行策划, 利用地基使住宅免遭洪水侵袭,同时还要保证具有面向乡村景色的良好视野,能够与周围青翠草地和谐地融合在一起。

The house is located in a rural area near Ise Bay. There are vast rice fields around the site. During rice planting season, the fields are bathed in water and in autumn, harvesting season gives fields a golden glow. The area is also subject to high rainfall and frequent flooding. The volume is elevated on a mound and rests on a green foundation. The site demanded a plan in which this foundation could protect the building from flooding and also allow the view of countryside to blend in harmoniously with green grass planted on the foundation.

▼住宅外观,house exterior

住宅采用了主体框架和覆盖铝板的双层表面结构。为了减少夏季辐射热量,住宅的西面和南面没有开口,这两侧墙面和屋顶双层表皮之间的空间比其他立面处的空间更加宽阔。采用这种表皮结构可以控制空间热气流循环,让热气流在双层表皮内部上升,经百叶窗排出。建筑师希望塑造一个非分段式的形态,参数化改变同一材料的尺寸和角度使局部与整体无缝融合。通过改变尺寸和逐步碎片化,体块外表面的铝制窗格变为百叶窗。面板角度、宽度、长度以及百叶窗孔径的比例根据房间开口、阁楼开口、烟道口、通风口和空调排气口的位置调整确定。

The structure consists of double skin system of the main frame and a surface of aluminum panels. To reduce the amount of radiant heat in summer, west and south sides are designed without openings and the width of space in the double skin of walls and roof on west and south are wider. This system controls the circulation of warm air so that it rises through the inside of double skin and extracted through louvers. What we express here is a non-segmented form, in which the parts blend seamlessly with the whole by changing dimensions and angles parametrically for the same material. The external aluminum panes covering the volume vary to the louvers according to changes in size and gradual fragmentation. The angles, widths and lengths of panels are adjusted and louver aperture rations are determined according to the location of each room opening, loft opening, flue window and ventilation and air-conditioning outlets.

▼住宅采用了框架和铝板的双层表面结构,the structure consists of double skin system of the main frame and a surface of aluminum panels

▼庭院将光线和景观引入室内,the court brings light into the indoor spaces

▼通过改变尺寸和逐步碎片式的变化,体块外表面的铝制窗格变为百叶窗,the external aluminum panes covering the volume vary to the louvers according to changes in size and gradual fragmentation

▼表皮铝板和百叶窗,aluminium panels and louvers

整体结构由两个大小不同的体量构成,内部空间借助体块相互位移以及空间水平、垂直方向的贯通而与外部建立联系。东侧垂直贯通的小空间连通一层的儿童房、洗手间和二层的家庭房,一层与餐厅相连的露台在水平向上与这个空间垂直。光、风和景观通过这两个空间延伸至建筑内部。

The entire structure consists of two volumes of different sizes. The interior spaces are formed so that they connect with the exterior by the mutual displacement of volumes and by penetration of the horizontal and vertical voids. The void vertically penetrating the small volume on east faces children’s room and bathroom on the first floor and family room on the second floor. The horizontal void perpendicular to it is the first floor terrace connecting to dining room. Light, wind and landscape enter deeply into the building through these two voids.

▼东侧贯通空间连通一层的儿童房、洗手间和二层的家庭房,the east vertical void volume faces children’s room and bathroom on the first floor and family room on the second floor

建筑师通过采用不同的开洞方式,实现住宅在保持内部空间自由度的同时引入外部丰富的景观。当餐厅和入口两扇钢门打开时,田园风光通过延伸至稻田的露台涌入建筑内部。四季变化的乡村景象,从上方照耀着室内的自然光线,铺路石上产生的脚步声从各个方面影响着内部空间。

The challenge of capturing rich exterior landscape within while also maintaining the autonomy of interior spaces is tackled by examining various methods available for providing openings to the house. When two steel doors in dining and entrance are opened, pastoral landscape bursts into the building through terrace extending to rice fields. Aspects of the countryside showing from season to season, natural lights shining in the void from above and also sounds of footsteps from paves gravel impact the void space with various aspects.

▼田园风光通过餐厅处延伸至稻田的露台涌入建筑内部, pastoral landscape at the dinning area bursts into the building through terrace extending to rice fields

在起居室到家庭空间的屋顶上,柔和的光线从一条狭长缝隙照射进来,笼罩着整个室内空间。随着时间流逝而产生的光照强度变化,营造出一种充满表现力的氛围。从家庭空间能够看到铝板之间一个抽象的外部庭院。

From living room to family space, soft light from a long slit of the roof engulfs the internal space. An expressive atmosphere is created by the changing of light intensity according to the change of sunlight and passage of time. An abstract external courtyard between aluminum panels can be viewed from family space.

▼一条位于起居室到家庭空间屋顶上的狭长缝隙让柔和光线笼罩着整个室内空间,from living room to family space, soft light from a long slit of the roof engulfs the internal space

▼家庭空间,family space

住宅西侧内墙上按照非对称方式布置了照明设施,光线像是无数条分散的光柱,随机分隔的光线构成的不均匀性进一步放大了空间中的流动性和抽象感,产生了一种极具表现力的戏剧性空间。

A disproportionate amount of lighting is placed on interior walls on west. The lights appear as countless segmented streams, and by randomly fragmenting the light, the non-uniformity further amplified the sense of fluidity and abstractness in the space producing a space with an expressive dramatic feel.

▼住宅西侧内墙上按照非对称方式布置的照明设施,a disproportionate amount of lighting is placed on interior walls on west

▼住宅夜景,night view of the house

▼东侧立面夜景,night scene of the east facade

▼铝板形成的抽象外部庭院,an abstract external courtyard between aluminum panels

▼轴测,axonometric drawing

▼一层平面,first floor plan

▼二层平面,second floor plan

▼东立面与西立面,east elevation and west elevation

▼北立面和南立面,north elevation and south elevation

▼剖面,section

Project name: Parametric Fragments
Design: Takashi Yamaguchi & associates
Website: https://www.ty-associates.com/
Contact e-mail: yn@yamaguchi-a.jp
Design year : 2008-2009
Completion Year : 2011
Leader designer: Jun Murata
Project location: Mie, Japan
Gross Built Area: 300㎡
Photo credits: Jun Murata

More: Takashi Yamaguchi & associates    更多关于他们:Takashi Yamaguchi & associates on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment