Osuna University School by UNIA ARQUITECTOS

The energy-efficient building, the bright atrium

Project Specs

Location:

感谢 UNIA ARQUITECTOS 予gooood分享以下内容。更多请至:UNIA ARQUITECTOS on gooood. 
Appreciations towards UNIA ARQUITECTOS for providing the following description:

本项目位于西班牙奥苏纳市(Osuna)东部,坐落在大学宿舍和一列城市排屋之间。

The project is located to the east of Osuna, between the current University Residence and a row of terraced housing that fills the urban block.

▼建筑外观,exterior view of the building ©Moisés Jiménez

大楼的东西立面采用天然的石材,这种材料不仅具有良好的通风性能,其太阳能的热辐射吸收率也低于40%。而南北外墙则直接采用玻璃界面。

The windows on the South and north façade are set directly over the structure. For the east and west side we´ve chosen a ventilated facade of natural stone with a solar radiation absorption of less than 40%.

▼建筑外观,东立面采用通风性能良好的天然石材,east view of the building with a ventilated facade of natural stone ©Moisés Jiménez

▼建筑外观,西立面也采用天然石材,west view of the building with a facade of natural stone ©Moisés Jiménez

立面上的开口始终与空间的朝向保持一致,以保证建筑内部可以通过被动的通风采光系统来提高空间的能源性能。南立面上悬挂的预制混凝土格架和屋顶上的可调节铝板不仅可以将秋季、冬季和春季的阳光引入室内,还能保护内部空间免受夏季直射光的侵扰。北立面则采用大面积的玻璃面板以充分实现间接采光。这种立面设计最大程度地减少了能源的消耗,极大地优化了空调系统。

▼建筑南侧外观,south exterior view of the building ©Moisés Jiménez

The closings are always consistent with their orientations, ensuring an efficient energy performance through passive systems: a prefabricated concrete hanging lattice to the south and aluminum adjustable slats on the roof allow the capture of sunlight from autumn to spring, while they block the direct solar radiation during the warmest months. On the north façade, glass panels predominate in order to get the most of indirect natural illumination. This strategy optimizes the consumption of the air conditioning system.

▼建筑外观,南立面上悬挂的预制混凝土格架有助于更好地利用阳光,south exterior view of the building, the prefabricated concrete hanging lattice helps the utilization of the sunlight ©Moisés Jiménez

▼建筑南侧空间,屋顶上的可调节铝板助于更好地利用阳光,south view of the building, aluminum adjustable slats on the roof help the utilization of the sunlight ©Moisés Jiménez

设计团队以奥苏纳大学现有的总部大楼为参考进行本项目平面空间的设计。现有总部大楼建于16世纪,内部的所有主要空间都分布在回廊的周围。因此,新建筑也围绕着一个可直接通向基地东西两侧街道的宽敞中庭进行空间的排布。该中庭不仅是学生和教授的会面场所,还是一个展览空间。大楼与大学宿舍共享地下空间,因此可通过中庭来实现彼此之间的连接。

▼概念分析图,the concept diagram ©UNIA ARQUITECTOS

The design of the floor plan is predicated on the current headquarters of Osuna’s University School which is old university building built in the 16th century. It was designed in a way where all the main spaces are distributed around a cloister. The new building follows the cloister configuration with a wide central space that allows for access to surrounding streets on the east and west of the building. The atrium is not only a meeting point for students and professors but also an exhibition space. The basement floor shares the same level with the University Residence so both buildings are connected via the central courtyard.

▼宽敞的中庭空间,所有的主要室内空间都围绕着其排布,the wide central space around which all the main spaces are distributed ©Moisés Jiménez

大楼的屋顶上安装有可以自动打开的窗户,当室内的温度和湿度超过了被动冷却系统的极限值时,这些窗户就会自动打开,从而加速室内空气的流动。因此,中庭在冬天里可以蓄热,在夏天则有助于整个室内空间的通风换气。此外,天窗上还悬挂着绿植,可以调节室内的空气湿度。

The roof has automatic opening window flaps for a rapid renewal of the indoor air when its temperature and humidity conditions exceed the comfort limits (free-Cooling system). Thus the atrium works as a heat accumulator in winter and as an air renewal in summer. There is also hanging vegetation suspended from the skylight that regulates the air humidity.

▼中庭,屋顶上安装有可以自动打开的窗户以调节室内环境,the atrium with automatic opening window flaps on the roof for a rapid renewal of the indoor air ©Moisés Jiménez

▼中庭,天窗上悬挂有绿植以调节室内的空气湿度,the atrium, there is hanging vegetation suspended from the skylight that regulates the air humidity ©Moisés Jiménez

▼天窗上悬挂着的绿植细节,details of the hanging vegetation suspended from the skylight ©Moisés Jiménez

中庭空间的两侧是两个容纳着不同功能空间的建筑体量。北侧的建筑体量内包含着四间教室,每间教室都能容纳100名学生。南侧的建筑体量则包含着一系列规模较小的教室空间、一间电脑机房和一个实验室等。大楼最上面的两层空间独立于其他空间之外,容纳了一系列教师空间。

The central space is flanked by two structural bays containing the different packages of the program. The North Bay contains four classrooms, which will each hold one hundred students. The south bay contains smaller classrooms, a computer room and a laboratory. The first and second floor will contain the third package including the teachers area, which is independent from the rest of the program.

▼首层空间,中庭空间的两侧是两个容纳着不同功能空间的建筑体量,the ground floor, the central space is flanked by two structural bays containing the different packages of the program ©Moisés Jiménez

▼首层空间,the ground floor ©Moisés Jiménez

▼二层空间,the first floor ©Moisés Jiménez

占地面积较大的房间如图书馆、阅览室和自助餐厅等都被安排在了地下一层。所有的房间均朝向中庭设计,以便于使用者在露天的休闲空间中放松身心。从教室中可以看到周边环境中的景观,而从大楼的交通空间中则可以欣赏到奥苏纳市历史中心的景色。

▼从首层看地下一层,viewing the basement floor from the ground floor ©Moisés Jiménez

Rooms which required a larger surface area were positioned in the basement floor: the library; reading room and cafeteria. All of the rooms are oriented towards a courtyard designed for open air recreation and rest. The surrounding landscape views are visible from the classrooms as well as the views of Osuna’s historical center from the circulation areas of the building.

▼教室,the classroom ©Moisés Jiménez

▼区位图,the location ©UNIA ARQUITECTOS

▼首层平面图,ground floor plan ©UNIA ARQUITECTOS

▼二层平面图,first floor plan ©UNIA ARQUITECTOS

▼屋顶平面图,roof plan ©UNIA ARQUITECTOS

▼地下一层平面图,basement floor plan ©UNIA ARQUITECTOS

▼立面图,elevations ©UNIA ARQUITECTOS

▼剖面图,sections ©UNIA ARQUITECTOS

Nombre del Proyecto: Escuela Universitaria de Osuna / Osuna University School
Oficina de Arquitectura: UNIA ARQUITECTOS
Arquitecto a cargo: Moisés Jiménez
Ubicación (calle, comuna, ciudad, país): C/ Alcalde Isacio Contreras 2B, local 9. 41003 Sevilla (Spain)
Año término construcción: 2019
Superficie construida: 6.845,68 m²
Fotógrafo / Sitio web: Moisés Jiménez
Marcas / Productos:
1. Cortizo / Carpintería exterior
2. Geberit / Grifería y sanitarios
3. Decustik / Revestimientos acústicos
4. Housing GRC / Lamas de GRC
5. Pereamar / Aplacado de pidera de fachada

More: UNIA ARQUITECTOS        更多请至:UNIA ARQUITECTOS on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment