One’s Chapel china by Atelier FANZHENG

one’s meditation space on the beach

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢  反正建筑事务所 (联系邮箱:fzzfstudio@outlook.com)予gooood分享以下内容。更多关于他们:Atelier FANZHENG on gooood
Appreciation towards Atelier FANZHENG (contact: fzzfstudio@outlook.comfor providing the following description:

 

项目背景|Background

从创办反正建筑事务所到现在,我们服务了很多甲方完成属于他们自己的梦,这一次,我们想更多地关注自己内心深处一直想做的一件事,就是在海边给自己做一个祷告冥思的空间。
历经多日的备材与制作,我们把这个不带有任何商业价值的空间放在海边,身处其中,你可以感受到时间,可以感受到外界,可以感受到最真实的自己,我们取名为「一个人的礼拜堂」。

Since we started Atelier FANZHENG , we have served a lot of Party A to fulfill their own dreams. This time, we want to pay more attention to one of the things we have always wanted to do in our hearts, that is, to give ourselves a place to pray and meditate on the beach. After many days of spare materials and production, we put this space without any commercial value on the beach, where you can feel the time, you can feel the outside world, you can feel the most authentic self, we named it “One’s Chapel”.

▼整体外观,overview

 

设计构思|Design Conception

步骤1:在3m*2.5m*3m的有限场所里,我们需要一个有相对延展的空间,所以选择圆的形态。通过圆在水平以及垂直方向的收缩,创造了一个向上延伸的角度,而这个角度,它是一个空间的引导,可以让一个人的思绪在某一处聚集,逐渐收缩到天井处,引向了天空。

Step 1:In the limited space of 3M * 2.5m * 3m, we need a relatively extended space, so we choose the shape of the circle. By contracting the circle horizontally and vertically, it creates an angle that extends upward, and this angle, which is the guide of a space, allows one’s mind to gather somewhere, gradually shrinking to the patio, leading to the sky.


步骤2:天井的垂直方向上,形成了一个独处的活动空间。将入口设计在两侧,向内延伸,让两侧的自然光均匀到空间里面。

Step 2: in the vertical direction of the courtyard, a solitary activity space is formed. The entrance design is extended on both sides, extending inward, allowing the natural light on both sides to be evenly distributed into the space.

步骤3:配合天井进来的阳光,投影在空间内部立面上,跟随一天的时间变化,投影也相继发生移动,给它增加了时间。

Step 3: With the sunlight coming in from the patio, the projection is projected on the interior elevation of the space. The projection moves one day after another, adding time to it.

 

材料建构|material & construction

A、通过木结构让整个空间形态成型;
B、外立面使用透光的遮阳网,让结构裸露出来,从而让建筑达到通透性;
C、我们用毛毡营造内部空间,因为毛毡是一个软性吸光且不透光的材质,可以让进入空间里的光线更均匀,更加的干净;
D、使用图钉来固定毛毡,它不仅仅是做到了固定作用,也可以做到使内部空间黑色毛毡上,出现发光斑点(这些图钉的反射,是很干净的反光点),增加了趣味性。

A、Through the wooden structure to shape the entire space form.
B、The facade uses a transparent shading net to expose the structure so as to achieve the permeability of the building.
C、We use felt to create an interior space, because felt is a soft, light-absorbing and opaque material, can let the light into the space more uniform, more clean;
D、The use of thumbtacks to fix felt, it is not only to achieve a fixed role, but also to make the interior space on the black felt, the occurrence of luminous spots (these thumbtacks reflect, is a very clean reflection point), increased interest.

▼材料分析,material analysis

 

建筑实景图|The Architecture

静静地矗立在海岸边,进入其中的人就像走进了另一个世界,在空间中感受外部世界的时间变化。天井与“星空“创造了某种神性,身处其中可以感受到超越内部的形态,在这里独处或冥想,可以更好地直面内心世界,与自己对话,从而得到了全新的自己。

Standing quietly on the shore, the person who enters is like walking into another world, feeling the time changes of the outside world in space. The patio and the Starry Sky create a divinity in which one can feel the transcendence of the inner form, where solitude or meditation can better confront the inner world, dialogue with oneself, and thus acquire a new self.

▼海边搭建,set up on the beach

▼整体外观,exterior view

▼细部,detail

「一个人的礼拜堂」可以置于海边、森林或是山间,无论何时何地,身处其中的人都可以在此冥想,通过光影的变化静静地感受外部时间的流动,自由地安放内心世界。

The “One’s Chapel” can be placed by the sea, in the forest, or in the mountains, where people can meditate, feel the flow of external time quietly through the changes of light and shadow, and place their inner world freely.

▼天井与“星空”,the patio and the “starry sky”

▼一个人的冥想空间,one’s meditation space

外人眼中的「反正」也许附有许多标签,但是我们依然保持对设计原本的态度,不断探索发现、不断突破新的可能,做自己,通过空间的方式描绘每个人的所思所想,正如「一个人的礼拜堂」让我们在快节奏的生活中冥想思考,以设计的方式让大家真正了解「反正」。

In the eyes of outsiders, “Return” may be labeled with many labels, but we still maintain the original attitude towards design, constantly explore, break new possibilities, be ourselves, and describe each person’s thoughts and thoughts in a spatial way, just as “One’s Chapel” allows us to meditate in a fast-paced life. Let’s really understand “Return” in the way of design.

▼建造过程,construction process

项目信息:
名称:一个人的礼拜堂
位置:厦门海边
类型:建筑、景观
材料:木材、毛毡、遮阳网
时间:2018年
状态:完工
设计:反正建筑事务所

More: Atelier FANZHENG (contact: fzzfstudio@outlook.com更多关于他们:Atelier FANZHENG on gooood

Post a Comment