Oh!Porto Apartment by Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira Architects – Photos by José Campos

A four-floor apartment near Douro River, with rooms open to both sides of the building.

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢摄影师José Campos予gooood分享以下内容。更多关于:José Campos on goooodNuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira Architects on gooood 
Appreciation towards José Campos for providing the following description:

基地位于杜罗河旁的山地上,与波尔图知名的Ribeira广场隔河相望,从建筑可以近距离欣赏D.Luís I大桥的美景,同时感受河流入海的壮阔和宁静。这片充满魅力的历史街区受联合国教科文组织的保护,设计师必须小心翼翼,在严格的限制条件下完成这栋精美建筑的设计。

A building on a privileged site in dialogue with the emblematic D.Luís I bridge, the river, facing the houses and Porto´s Ribeira, embedded within a unique landscape that leads us where the Douro crosses the horizon. Building on top of this area protected under the flag of Unesco with its charming historical character, was a delicate process – a deep reflection made of very strong restrictions.

▼建筑外观,external view of the building

001-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼与Ribeira广场隔河相望,facing Porto’s Ribeira

002-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼D.Luís I大桥,D.Luís I bridge

005-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼从桥上和街道看向建筑,looking at the building from bridge and street

006-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira     007-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

原有的建筑被过度使用,上面盖满了加建物,建筑师的任务是将其改造成一座公寓,供游客留宿。建筑长13.8米,宽7.2米,共有四层,建筑师在其中设置了五间独立的多功能房间,一间阁楼房,一个接待处和一个厨房,另外还设有后勤用房和设备间。

The existing building, buffeted by abandonment and full of add-ons, would have to adapt to a new type of use: apartments for local tourism. On four floors, measuring 13.80m by 7.20m, it was necessary to organise five independent studios for flexible use, a penthouse, a reception with a common kitchen, back office and technical areas.

▼建筑结构分析图,structure diagram

AXO

设计需要解决建筑本身的问题,处理好与原有的厚重花岗岩围墙的关系,并在老建筑中植入新的功能。为此,建筑师提出了以下三个基本设计概念:

1. 位于中间的混凝土墙就像是建筑的脊柱,被用来支撑原有的结构,浴室,厨房,竖管,照明和电梯等技术设备空间围绕其布置。这样的平面布局可以解除对房间的限制,使建筑纵深在视觉上完全通透,在室内可以同时欣赏海景和建筑内院。
2. 与混凝土墙并排布置的室外楼梯间可以连通所有室内外空间
3. 在建筑顶部加建了一个全新的两居室公寓,从其宽敞的起居室可以看到波尔图全景。加建部分立面为经典的黑色石板,亦吸引了周围游客的目光。

Given the constraints of the building´s weakness, the remaining thick perimeter granite walls, and new programmatic use, the design concept serves three principal structures:

1. a longitudinal concrete axis serving as backbone to support the existing structure and to solve all the technical necessities: bathrooms, kitchens, vertical ducts, lighting and the elevator. Applying this layout, the studios became open spaces and the longitudinal view: the courtyard versus the Oporto, the Douro river, the bridges, and the ocean.
2. a staircase, on the concrete spine alignment, connects all floors and different exterior areas.
3. a new volume, assuming as an “add-on”, with the typical black slate outside skin- two bedroom apartment with a large living room facing the best panoramic views towards Oporto.

▼建筑纵剖面,section

Corte long entero

▼室外楼梯连接不同空间,stair connecting different spaces

013-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

022-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira     023-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼楼梯连通不同楼层,房间南北通透,the stair connects different floors and the rooms are open on both sides

062-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira     012-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

通过建筑的纵剖面可以看到建筑的新结构和改建部分,从外到内,由下而上,直到建筑后院,让人对建筑本身有一个全面的了解。建筑空间有限,在充分考虑了日照等限制条件后,建筑师将不同的空间结合在一起,加强了游客的室内体验。花岗岩墙面,充满雕塑感的楼梯,建筑后部的混凝土假山以及D.Luís I大桥形成了不同私密度的空间,给人以丰富的感官享受。

The proposal is expressed along a longitudinal section, between the margins of reconstruction, the new structure and the backyard areas, from the street level to the top. These relations enhance the inner experience of the building, framing the construction site challenged by conditions concerning space and light, became the design themes, articulating different levels of privacy within the excavated granite, under tension with the sculptural stairs, the back concrete hill and the D.Luís I bridge.

▼一层前台及内院,reception and courtyard

017-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira     020-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼一层房间,room on first floor

061-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira     024-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼二、三层房间入口及室内,entrance and interior of the rooms on the second and third floor

018-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira     019-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

011-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼房间南北通透,一侧为城市,一侧为内院,the room is open with city view on one side and courtyard on the other

009-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

010-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼老建筑的窗户像画框一样把景色框住,the window of the historic building frames the scenery

025-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

在室内,人们可以充分感受到建筑结构和设计概念的精髓。作为建筑脊柱的混凝土墙支撑起厚重的花岗岩墙面,从旧建筑原有的开窗可以欣赏室外的景色,而立面为黑色的加建阁楼内部则是白色墙面,到处都充满了材料对比的乐趣。

From the inside, the building, reveals the structural and conceptual narrative. The concrete slabs and walls, show the spine which holds the thick granite walls, with the existing windows as framed views. And the penthouse, as it is a penthouse, is white!

▼黑色的加建阁楼,the add-on apartment with black façade

014-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼阁楼入口及露台,entrance of the add-on apartment and the terrace

029-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira     028-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼加建阁楼室内,interior of the add-on apartment

026-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira     027-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

042-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼从加建建筑客厅看到的景色,view from the add-on apartment

015-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

016-Oh!Porto_Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira

▼总平面,site plan

ORIENTACION NUNO

▼建筑一层平面和二层平面,F1 plan and F2 plan

    2pb                             psegunda

▼建筑三层平面和四层平面,F3 plan and F4 plan

ptercera                            pcuarta

▼立面图,elevations

ALZADO DELANTERO    Alzado trasero

▼剖面图,section

corte escalera

Photo:José Campos
Drawings and English text:Nuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira Architects
Chinese text:gooood

More: José Campos, 更多关于:José Campos on goooodNuno de Melo e Sousa+Hugo Ferreira Architects on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment