NORD / APOLLO

The living space should be filled with the warmth of wood, and the Japanese style.

Project Specs

Design:
Location:

来自APOLLO对gooood的分享。 更多请至:APOLLO on gooood 

这栋小住宅里住着一对40多岁的夫妇和他们的两个女儿。男主人是一位企业主,他在北欧旅游时,深受阿尔瓦阿尔托设计以及当地小教堂的影响,希望住宅也具有这种品质,同时生活空间要充满木材的温暖,和日式田园风格。

项目用地是旗形网站(一个矩形的用地加上一条通往外界的狭窄道路),周边被邻居的房屋包围,受到来自三个方向的限制。而正是这种限制,造就了房屋特色屋顶下的复杂空间。房屋一层安排了宽大的卧室,储物间,卫浴间。二层是一个开放式的起居室(客厅,厨房,餐厅)。最顶部的阁楼空间也呈开放空间格局,并能看见美丽而陡峭的房屋结构。

/wp-content/uploads/2015/08/1e56a6854491034f28b5ff011fb2290d.jpg

This is a house for a couple in their 40s for spending valuable time with their two daughters. As a motif for the plan, the husband, who is a company owner, chose designs by Alvar Aalto and the small churches that are the heart and soul of people, of which he was influenced when he traveled Northern Europe. The living spaces are filled with the warmth of wood, which is somehow similar to idyllic scenery in Japan.

The site is flag-shaped (a rectangular site with a pole-like narrow path), and surrounded by neighboring houses from all directions. Due to the strictly regulated setback from three directions, the house has an interior space with a complicated roof shape. A large bedroom for the family, storage spaces, a kitchen, and bathrooms are compactly arranged on the first floor, while an expansive open-plan space is placed on the second floor, where all the family members can spend relaxing time. The roof is designed with exposed rafters, which consist of pairs of SPF lumber. Taking advantage of the steep angle, the dynamic sloped ceiling provides the space with expressions of both fineness and boldness.

/wp-content/uploads/2015/08/7ceda39d1057fb51f7c0e1aec2ba4077.jpg

从屋顶北侧狭窄的天窗穿过屋顶结构的光线为客厅以及餐厅带去稳定漫反射自然光。明亮的阁楼洋溢着自然的气氛,就像是小而舒适的儿童房。夜幕时分,藏在阁楼底部的射灯照亮阁楼结构,创造出清晰而独特的漂浮感,相对于白天,实现了一个戏剧性的反转。

Diffused light from a narrow skylight on the north side softly passes through louvered rafters, enclosing the living/dining room with steady natural light. The small loft space above the open ceiling loosely confronts the second floor, and unfolds as a compact but comfortable kids’ room that resembles a tree house.

At night, cove lighting illuminates the rafters and creates a dramatic expression unlike that of daytime. Use of steel frames for gable beams increase the sharp expression. The loft is intentionally designed without walls. Instead, handrails hang from the ceiling in order to create a space with a unique floating feeling.

/wp-content/uploads/2015/08/e5dd376e3e9b28d006986cd2bc96e11f.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/e83afb96424e15adf088cbae83082427.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/d27f9639774b4ec8849f37e283b874e8.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/4110fd59194475b6bc92fbaadff1ff68.jpg

APOLLO Architects & Associates Co., Ltd
URL : www.kurosakisatoshi.com

Credit Information
Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Location : Mitaka city Tokyo
Date of Completion : April 2015
Principal Use : Private housing
Structure : Timber
Site Area: 133.07m2
Total Floor Area : 102.66 m2 (52.42 m2/1F, 50.24m2/2F)
Design Period : January 2013 – July 2013
Construction Period : November 2013 – May 2015
Structural Engineer : Masaki Structure (Kenta Masaki)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE

Material Information
Exterior Finish : Lithing Spraying
Floor : Oak Flooring
Wall : Lauan
Ceiling : Lauan
Lighting :LED

 

MORE:APOLLO,更多请至:APOLLO on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment