赫威斯肯特学校,宁波 / DC国际 · c+d 设计研究中心

向天空要空间

项目标签

位置:
类型:
标签:

非常感谢 DC国际 · c+d 设计研究中心 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:DC Alliance on gooood
Appreciations towards DC Alliance · c+d Design Reserch Center for providing the following description:

 

项目概述
Project Brief

宁波赫威斯肯特学校位于宁波市镇海区,是按照“国际化、精品化、特色化”的总体要求,打造的以教育国际化为办学特色的一所新建全寄宿制国际学校。建设用地面积约为5.4万㎡,囊括了从小学到高中的各个学习阶段。由于招生情况的不确定性,项目采取总体规划,分期实施的策略:总设计规模为容纳学生1200人,总建筑面积约6.7万㎡。其中一期设计规模为容纳600人,建筑面积约3.7万㎡;就校园建筑来说,一期包括国际学校教学楼、综合楼、行政楼、校园餐厅、国际学生宿舍及体育场等部分,二期还有体育馆、国际教育中心和新增宿舍等。

Ningbo Hanvos School is located in Zhenhai District, Ningbo. According to the general requirements of “internationalization, high quality and characteristic”, it is built as a new international boarding school with typical characteristic of internationalized education. The construction area is around 54000 ㎡, which covers all learning stages from primary school to high school. Due to the uncertain enrollment, this project adopts strategy of overall planning and phased implementation: the school is designed to accommodate 1200 students,the total construction area is about 67,000㎡. The first phase is designed to hold 600 students with a construction area about 37000㎡; In terms of education architecture, the first phase contains international school teaching building, complex building, administrative office, school restaurant, international student dormitory and stadium, etc. The second phase includes gymnasium, international education center and additional dormitories.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project ©行知影像

 

项目简介
Concept Introduction

“折院叠园”为我们学校的设计的核心概念。空间的立体组织在水平和垂直两个方向展开,通过水平方向的弯折,场地被细分为不同的庭院,也对应不同的功能需求:教学、活动、行政、生活、休憩、礼仪……各安其位;同时在垂直方向上,针对不同的教学空间所衍生出来的空中平台成为叠加的开放的学习活动园地,不同层面之间又有垂直交通联系,在“折院”的大分区前提下,建立了相互联系的空中聚落。同时也正是因为“叠园”的存在,大大解放了地面院落的活动场地压力,使大量种植乔木成为可能。

“Folded Courtyard” is the core design concept of this school. The stereoscopic organization of school space unfolds in both horizontal and vertical directions. By being bended horizontally, the site is subdivided into different courtyards corresponding to different functional requirements: teaching, activities, livelihood, administration, recreation and etiquette, etc. Each is placed in its proper place; at the same time, in the vertical direction, the platforms for different teaching space become activity space which is overlapped, open and active. There are vertical connections among different floors. Thus the air settlement is established under the premise of large partition of “folded courtyard”. Meanwhile, due to the existence of “folded courtyard”, the pressure on ground activity area is reduced obviously. That makes it possible to plant lots of trees in ground yard.

▼层叠平台远景,distanced view of the overlaid yard platform ©刘洋

▼叠园连廊,folded courtyard and corridors ©刘洋

▼宿舍楼,dormitoryt ©行知影像

 

“零距离”的空间转换
“Zero Distance” space conversion

一方面内部空间被平台层层包裹,打开房间门就进入了开放连续的公共空间之中,水平向的空间转换变得最短;另一方面,竖向交通成为了空间体系中最核心的要素,竖向空间的元素不再局限于楼梯与台阶,并有意识地设置各种竖向通高空间和退台加强不同层面之间的交流,使竖向交通的过程变成了发生公共活动的过程,从而为内部使用空间与外部公共空间之间创造一个概念上的“零距离”组织模式。也为新的教学模式创造了一个新的空间载体。

on the one hand, the internal space is wrapped by platforms in layers. When room’s door is opened, users will enter continuous public space, and the space conversion in horizontal becomes the shortest; on the other hand, vertical connection becomes the most important element in the space system. The vertical space element is no longer defined as stairs and steps. Vertical height space and terrace are designed in purpose to strengthen communication among different layers. That makes the process of vertical traffic become a process of public activities. Thus a conceptual “Zero Distance” organization mode is created between the internal space and the external space. This organization mode also creates a new space carrier for the new teaching mode.

▼校园入口,entrance ©刘洋

▼折院,连续的公共空间,folded courtyard with continuous public space ©刘洋

▼庭院空间,courtyard space ©刘洋

▼操场,playground ©行知影像

▼丰富的竖向连接,various vertical connectionst ©行知影像

 

设计挑战
Design Challenges

有限的项目用地与国际化教学模式对场地的高需求之间的矛盾是本次设计的重大挑战。在场地最大化的压力之下,赫威斯国际学校采用了“向天空要空间”的方式:学校的核心开放公共空间位于层层退台体系的上部,下部是基本教学单元,进入方式由下而上,通过不同的竖向交通不仅将公共空间渗透至整个校园,同时也将不同层面的公共空间联为一体。这样使整个开放公共空间与外部接触达到了最大,直面天空,同时获得了最好的光照和视野。事实上最终增加了一万多平方米的空中活动平台,对于校园建筑而言,也算是个小小的记录。

The contradiction between limited project land use and the high demand of international teaching mode for the site is the biggest challenge in this design. Under the pressure of maximize the playground, Hanvos School takes the approach of “asking for space from the sky”: the school core public space is located at the top of building terrace, and basic teaching unit rooms are at the bottom of terrace. The way of access is from the bottom up, and public space is not only permeated to the whole campus through different vertical traffic, but also connects different layers of public space as a whole. This maximizes the connection between the entire public space and the outside. All playground faces to the sky and gets the best light and views. In fact, the final addition of more than 10000㎡ aerial platform is a small record for school design.

▼层层退台上形成学校的公共空间,terraced platforms became public space of the school ©刘洋

▼空中平田,aerial platform ©刘洋

▼教学区甲板,deck of normal classroomt ©上:刘洋,下:行知影像

▼专业教室甲板,deck of featured classroom ©刘洋

▼图书馆水吧,library bar ©刘洋

▼阅览空间,reading area ©刘洋

▼演讲舞台,speech stage ©刘洋

 

可持续性
Sustainability

墙体材料:蒸压加气混凝土砌块B6
保温材料:挤塑聚苯板、矿(岩)棉毡、无机轻集料保温砂浆C型
能源措施:屋顶太阳能储能

Materials for wall: Barotropic aerated concrete bloc B6
Thermal insulation material: XPS, Mineral (rock) wool felt, Inorganic lightweight aggregate insulation mortar type C
Energy measures: Rooftop solar energy storage

▼夜景,night view ©刘洋

▼二层平面图,second floor plan ©DC国际

▼三层平面图,third floor plan ©DC国际

项目名称:宁波赫威斯肯特学校
设计方:DC国际 · c+d 设计研究中心
公司网站:www.dccd.com.cn
联系邮箱:dc@dccd.com.cn
项目设计&完成年份:2014-2017
主创及设计团队:董屹、王涵、陈成、胡卓霖、黄志刚、周远丹、龙彬、刘丽丽、周洋
项目地址:宁波市镇海区骆驼街道永和西路619号
建筑面积:67045.38㎡
摄影版权:刘洋,行知影像
客户:恒威集团
建筑外墙涂料:立邦
建筑地面铺装:金牌亚洲
门窗系统:实德

Project Name: Ningbo Hanvos School
Design: DC ALLIANCE · c+d Design Reserch Center
Website: www.dccd.com.cn
Contact e-mail: dc@dccd.com.cn
Design & Completion Year: 2014~2017
Leader Designer & Team: Dong Yi, Wang Han, Chen Cheng, Hu Zhuolin, Huang Zhigang, Zhou Yuandan, Long Bin, Liu Lili, Zhou Yang
Project Location: No. 619, West Yonghe Road, Luotuo Street, Zhenhai District, Ningbo, China
Gross Built Area: 67045.38sqm
Photo Credits: Liu Yang,CAAI Image
Clients: HENGWEI GROUP CO., LID
Exterior Wall Coating: Nippon Paint
Pavement: GOLDME
Door & Window System: Shide

More:  DC Alliance · c+d Design Reserch CenterDC Alliance on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »