MRN Kindergarten and Nursery by HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

The connection inside the kindergarten

Project Specs

Location:

感谢 HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro 予gooood分享以下内容。更多关于:Youji no Shiro on gooood 
Appreciation towards HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro for providing the following description:

本项目位于宫崎县都城市,坐落在雾岛连山的山脚下绵延的田园风光中,是一个幼保连贯儿童园的重建项目。园舍和本地之间的羁绊很深。从这个园舍毕业的孩子长大后成为保育士后重回园舍工作,成为父母过后也把自己的孩子送回这个幼儿园。因此设计团队以「羁绊」为主题设计了园舍。

It’s an architecture project of a Kindergarten cum Nursery, situated amidst the rural fields on the foothills of Mt. Kirishima in Miyakonojo, Miyazaki, Japan. It often happened that the very same children who once studied here, came back with their own children even after so many years. It has become an institution that’s firmly rooted in the minds of the locals. Taking inspiration from this cycle, the design theme was set as “Connection”.

▼幼儿园外观,exterior view of the kindergarten ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

经过30年不断增建改造,园舍逐渐脱离了原本希望的保育环境。为了解决对应这个问题,设计团队整理了想要提供给儿童的以及儿童所需要的保育环境,根据用途分明地划分构成了空间。有意识地加强对庭院空间的整理并呼应「羁绊」的主题进行了空间环境的构成。

为了能守护孩子们,以园庭中的四棵大树为中心,不管从哪个保育室都能看见,强调了「羁绊」。避难用楼梯设计成在平时也能游玩使用。从2楼通往庭院的通道能以前所未有的距离触碰到庭院中的大树。广泛使用了园儿们能接触到的材料——宫崎县产的杉木和柏木,即使是材料也注重和当地的连接。

▼幼儿园整体外观,以园庭中的四棵大树为中心强调了「羁绊」,overall exterior view, four trees in the courtyard are retained at the center to emphasize the “Connection” ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼园庭,从2楼通往庭院的通道能以前所未有的距离触碰到庭院中的大树,the couryard, the emergency staircase from the second floor is extended all the way underneath the tree branches ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼庭院,the courtyard ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼庭院设有小池塘,the courtyard with a small pond ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼孩子们在小池塘边玩耍,children are playing at the bank of the pond ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼庭院利用场地高差设置儿童的游乐设施,creating playing facilities by using the elevations of the courtyard ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼从园舍的走廊下看庭院,viewing the courtyard from the corridor ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

The existing building was expanded and renovated several times in the past 30 years, but still it was nowhere close to the ideal environment we need for the upbringing of children in today’s time. So, after the demolition of the old building, the design of the new building was formulated properly defining the areas meant for different purposes of learning, playing, eating, exercising etc.

Four big old trees were retained, with people looking upto them for watching over the upcoming generation. These trees are visible from all the nursery rooms. By designing the building, with them at the center, a visual connection in between the rooms, the trees and the children was established. The emergency staircase from the second floor was extended all the way underneath the tree branches, making it possible for children to closely feel them and hence create a playful environ under. Lots of Cedars and Hinoki Cypress trees from Miyazaki were planted for connecting kindergarten site with the local community and the nature.

▼园舍外设置了水池,the pool of the kindergarten ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼透过园舍建筑外墙上的大窗户看厨房内的景象,viewing the kitchen through the large window of the building facade ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

着手于现有的问题,通过区分活动身体的空间以及饮食空间,孩子们能够在不同空间中有意识地进行活动学习。

By properly segregating the spaces according to usage, the children may be able to identify, think, learn and evaluate on how to act and behave in that particular place by themselves.

▼园舍的饮食空间,设有室外露台,the dining area of the kindergarten, with a terrace ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼园舍的饮食空间,可通过玻璃门直接与室外相联系,the dining area which can connect to the outdoor environment through the glass doors ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼室内活动空间,the interior playing space ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼室内走廊,the interior corridor ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼室内空间,采用坡屋顶和木饰面,the interior view of the kindergarten with gable roofs and wood veneer ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼室内空间,设置天窗采光,the interior space with skylights for the natural light ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼阅览室,the reading room ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼室内游乐区,the interior playing area ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼一层平面图,1F plan ©HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

▼二层平面图,2F plan ©HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

▼立面图,elevations ©HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

▼剖面图,sections ©HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

项目名:MRN Kindergarten and Nursery
所在地:日本宫崎县都城市
设计监理团队:HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro
占地面积:3326.35㎡
建筑面积:1113.68㎡
使用面积:1230.67㎡
构造规模:钢筋造 地上2层
竣工时间:2019年3月
照片:Toshinari Soga ( studio BAUHAUS )

Project Name: MRN Kindergarten and Nursery
Location: Miyakonojo, Miyazaki, Japan
Firm: HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro
Site area: 3,326.35㎡
Building area: 1,113.68㎡
Total floor area: 1,230.67㎡
Photo credit: Toshinari Soga (studio BAUHAUS)
Construction/Scale: Steel Frame、2 floors (Above the ground)
Completion: 2019

More: HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro        更多关于:Youji no Shiro on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment