MQ Studio hair salon, Beijing by CAA

A golden river flows above the clouds

Project Specs

Design:
Location:

感谢 CAA建筑事务所 予gooood分享以下内容。更多关于他们:CAA on gooood. Appreciation towards CAA for providing the following description:

“任何空间不应该只是满足于定向人群的使用,它应该被赋予艺术性成为一个城市灵魂的一部分。” ——刘昊威

CAA建筑事务所为新锐时尚造型品牌MQ studio打造的北京旗舰店近日完工。

The golden flowing river contrasted with soft misty clouds located at Beijing world trade center, a hair salon; MQ studio has been designed and construction completed by CAA at the end of August 2018.

▼沙龙外观,exterior view

▼入口,entrance

在北京CBD国贸商圈,有着成百上千的时尚店铺,让这里成为了潮男潮女们聚集地。一处独特的空间在满足其功能的同时,成为了商圈内一件醒目的公共艺术品。当人们走近这处僻静之地,缥缈的云层叠加于玻璃幕墙之上,环抱整个空间,二维的景像在此折射成为三维空间。

Located in the Beijing central banking district, surrounded by a multitude of fashion outlets, MQ studio Beijing flagship settles itself  within a unique place. Going being all the functional requirements, it is not a hair dressing studio, but an art sculpture exhibited at the hub of the China World Trade Center. As one moves closer to this area, cloud images are seen, which are projected onto the glass that envelops the space. These images are superimposed onto the space as a layer and when viewed from outside to in, it creates a sense of infinite possibility and opportunity, which is much associated within the infinite horizons of the sky.

▼缥缈的云层叠加于玻璃幕墙之上,环抱整个空间,as one moves closer to this area, cloud images are seen, which are projected onto the glass that envelops the space

一片玫瑰金色的天顶从云层升腾,为来往行人带来超现实的视觉体验,吸引你进入,享受如梦般的蜕变。进入它,金色的河流从云层中升起,徐徐淌于天顶,又在某处顺流至地面。立面的云雾巧妙的成为了二维空间转向三维空间的介质,仿佛时空在这里倒转,一个超现实的空间就此诞生。

▼设计分析图,diagram

Rising from clouds, the golden ceiling sculpture provides visitors a powerful visual experience as they pass by, consequently attracting people enter the salon and enjoy this cloud surrounded, sky flowing wonderland. Inside the space, the shimmering ceiling is lifted out of clouds, referencing a golden river soaked in evening sunlight, flowing slowly into the distance. At various points it trickles down like a stalactite to form the vanity mirror used by the hair stylists. The combination of aesthetics and function here is designed seamlessly. The metaphorical clouds become a medium that transfers people from the one dimension to the next, linking the spectator to a new parallel utopia.

▼金色的天顶从云层升腾,为来往行人带来超现实的视觉体验,rising from clouds, the golden ceiling sculpture provides visitors a powerful visual experience as they pass by

原始地基在空间上有着与众不同的特质:入口处宽,向内逐渐阶梯式收缩,四根支撑330米超高层建筑的方形混凝土结构呈V字形两两分布;由于地处大楼核心管井处,数根核心管道由此通过并纵向贯穿大楼,将屋顶切分成了复杂的层级。而这特殊的构造,使用面积仅百平米的不规则空间让刘昊威见状直呼过瘾,决定要把空间玩转一把。

The floor plan of the salon is an irregular shape, penetrated by four large inclined columns which form part of the buildings concrete superstructure to hold up the 330m height building above. The salon is located at a core of the building, and a number of different building service pipes transit the space across the ceiling. The unique structure and the small-scale space produce various design challenges, which founder Liu Haowei decided to try.

▼室内空间,interior view

▼不规则的空间内分布着四根用于支撑超高层建筑的方形混凝土立柱,the floor plan of the salon is an irregular shape, penetrated by four large inclined columns which form part of the buildings concrete superstructure to hold up the 330m height building above

▼室内细部,detailed view

让特殊的顶部构造成为焦点,像河流般流淌于天际。独特的造型通过参数化设计实现,模拟出水流的抽象形态。为呈现出水波潋滟的视觉效果,顶部天花造型选用反射率极高的镜面不锈钢完成,CAA团队通过对材质与反射的反复的研究和验证,使玫瑰金色的镜面所折射的光线变得更加温和。环绕立面玻璃的地灯将玻璃用光线由下至上洗刷,整个空间如同置身云中。

Instead of concealing the industrial building services behind a screen, the design chose to highlight the ceiling part by using a generative design algorithm to create the impressive parametric form which simulates a wave pattern. Conceptually the ceiling is operating as a wave of water, sparkling under the sunshine. Highly reflective golden stainless steel was applied to make the ceiling, and after studying the reflection properties of the material at different angles, the CAA team aligned each surface accurately to let light bounce and refract at different angles, creating glamor and drama in this house of fashion and style.

▼顶部天花造型通过参数化设计实现,模拟出水流的抽象形态,the ceiling part was highlighted by using a generative design algorithm to create the impressive parametric form which simulates a wave pattern

▼玫瑰金色的镜面折射出更加温和的光线,golden stainless steel was applied to provide warmer lights

▼水波潋滟的视觉效果,a wave of water, sparkling under the sunshine

而这精彩的背后,是巨大的施工挑战。超过300个形态各异的的六边形金属几何折面,从放线到制作全部手工完成。而镜面不锈钢对划痕的零容忍,焊接复杂的金属几何的方法无法被实施,安装手法不得不另寻他径。作品安装过程中无数次的探讨与细节推敲不断考验着设计师与工人的专业素养和追求卓越品质的精神,作品的呈现是各种匠人精神结晶。

Behind the scenes was a large challenge for the construction team. Over 300 different hexagons are all made and installed by hands. The general soldering method is not possible due to the material delicate properties. The design team and the construction team spent several months of time to develop the best solution and to make the final installation of the interior art piece possible.

▼施工现场,construction phase

身处喧嚣的商业核心区,这片流淌于云上的金色河流是CAA创造的一处超现实秘境,为这片繁华增添了一笔独特的未来都市印记。

In the heart of the hustle and bustle of the Beijing business CBD, this golden river flows above the clouds and becomes a secret place created by CAA, leaving a special impression that adds another great experience to the Chinese capital.

▼外观细部,exterior detailed view

▼设计概念,design concept

▼平面图,plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

业主方:MQ Studio
设计方:CAA建筑事务所
设计指导:刘昊威
项目负责人:张盼
设计团队:刘雪薇、赵星云、任卓颖、Shevaun Mistry、肖天乐
工程总监:肖圣平
设计时间:2017/12
竣工时间:2018/08
项目面积:150m²
项目地点:国贸三期,北京
施工方:厦门华丽新建装饰集团有限公司
摄影&摄像:Felix Amiss、任卓颖 | ©CAA建筑事务所 
Client:MQ studio
Architect studio: CAA (Core of Architecture & Art)
Lead Architect: Liu Haowei
Project Manager: Zhang Pan
Design Team:Liu Xuewei, Zhao Xingyun, Ren Zhuoying, Shevaun Mistry, Xiao Tianle
Construction Manager: Xiao Shengping
Design Date: 12/2017
Completed:08/2018
Area:150m²
Location: World trade center III, Beijing
Manufacture: Xia Men Hualixin Architectural Decoration Co.,Ltd
Photography&Video: Felix Amiss, Ren Zhuoying | ©Core of Architecture & Art

More:  CAA建筑事务所。更多关于他们:CAA on gooood

Post a Comment