Mosaic Bookshop Pop up Store at Tank Shanghai, China by TurtleHill Design

A collage in space

Project Specs

Design:
Location:

感谢 玳山设计 予 gooood 分享分享一下内容 。更多关于他们,请至:TurtleHill on gooood
Appreciation towards TurtleHill for providing the following description:

这个夏天,马赛克书店获邀在上海油罐艺术中心开一间快闪店,这也将是其在珠三角外的第一家分店。玳山设计很荣幸再次与马赛克书店合作,共同思考书店的新形态。在项目启动之初,我们曾沿着西岸而行,散步前往油罐艺术中心勘探现场。新整修的沿江景观带在晴朗天气的衬托下显得格外整洁。这不禁勾起了我对上海的另一个记忆——老社区里的龙门架。

▼空间概览,overview  ©朱迪

This summer, Mosaic Bookshop was invited to open a pop up store at Tank Shanghai, which is their first branch outside the Pearl River Delta area. Turtlehill Design was obliged to work with Mosaic Bookshop again to explore new possibilities of bookshop. The project locates at Tank Shanghai which sits at the west bond of the Huangpu river running across Shanghai. We walked along the recently built riverfront landscape while visiting the site and was impressed by the super tidy and clean environment which reminded me the other side of the city – the “Long Men Jia”.

▼书店平面布局,floor plan  ©TURTLEHILL

▼书店入口空间,entrance space  ©朱迪

▼弧形休息台阶,terraced sitting area  ©朱迪

上海老社区里的住宅立面上常见被称作“龙门架”的晾衣架。这些动辄悬挑3米多的龙门架可以被看作是私有空间在三维尺度上对公共空间的占用。两种不同属性空间的界限在老社区中始终交错而复杂。这俨然与上海油罐艺术中心地处的西岸形成了一个强烈的对比:在这里,公共空间的塑造与控制始终严谨,公私空间界限因此而显得清晰且不可逾越。上海从不单有一面,市井而充满人情味的老社区与整洁且极具活力的新城区共同组成了当下这座多元的国际大都市。由此我们试图将与上海油罐艺术中心所代表的文化格局相对照的另一面搬入其中,以此呈现出上海的一体两面。

“Long Men Jia”is a nick name of clothes horses often found on buildings in the old town area of Shanghai.These clothes horses are usually suspended from the facade and its length is over 3 meters. It could be considered as an intrusion into public space. The boundary of private space and public space hence is blurred and complicated in such old neighborhoods. Whereas at west bond, the shaping and maintenance of public space is always under control and the boundary between private and public is clear and impassable. Shanghai is never a city of stereotype but a mix of old and new, chaotic and tidy. We tried to bring the counterpart of the west bond to the site, so both faces of the city could be presented.

▼悬挑书架,cantilevered shelf  ©朱迪

▼斜拉索悬挑的矩形框架,suspension cable system  ©朱迪

以龙门架的斜拉索结构作为基础,我们设计出一个装置原型,并以此衍生出一系列满足书店不同功能的构件。斜拉索悬挑的矩形框架配合品牌的视觉输出,形成层层叠叠的的空间拼贴画。部件的组合搭建出多样信息的交叠,也与马赛克书店本身的品牌理念不谋而合。这版方案一如所料地受到了阻力。在保留龙门架元素的前提下,我们将原来离散的构件分成黑白两组,两两配对,实体和留空的部分前后错位互补,在外轮廓上形成完整图形,以此满足持份者所期望的“整齐”观感。快闪店的属性决定了必须在极短期限内迅速落地。为此,我们跳过了所有图纸阶段,直接使用电脑模型指导制作及安装,某种程度上可以算是一种快速反应版本的BIM实践。

▼设计理念动图,层层叠叠的的空间拼贴画,concept gif, a collage in space  ©TURTLEHILL

▼立面图,elevation  ©TURTLEHILL

Inspired by “Long Men Jia”’s suspension cable system, we devised a prototype which then were developed into a family of components that could fulfill various needs of a bookshop. Integrated with the branding VI, the suspended panels compose a collage in space, which is in line with Mosaic bookshop’s vision. However, the design was rejected as expected because of its “untidiness”. While keeping the idea of “Long Men Jia”,we paired the discrete components and flipped half of them so the solid panels could cover the voids to achieve a visually tidier appearance as the stakeholders requested. In order to complete the pop up store as quick as possible, we skipped all drawing phases and used the 3d digital model directly to instruct fabrication and installation which could be a rapid BIM practice to some extent.

▼以龙门架的斜拉索结构作为基础的装置原型,inspired by “Long Men Jia”’s suspension cable system  ©朱迪

▼将原来离散的构件分成黑白两组两两配对,实体和留空的部分前后错位互补,paired the discrete components and flipped half of them so the solid panels could cover the voids to achieve a visually tidier appearance  ©朱迪

▼书架细部,details of the shelf  ©朱迪

▼斜拉钢索细部,steel cable-stayed  ©朱迪

项目名称:马赛克书店上海油罐艺术中心快闪店
设计方:玳山设计
公司网站:Turtlehill.cn
联系邮箱:info@turtlehill.cn
项目设计&完成年份:2019
主创:郭振江
设计团队:曹泓毅,谭梓枫,莫芷晴
项目地址:上海油罐艺术中心
建筑面积:150平方米
摄影版权:朱迪
平面设计:Atelier CONS PROS
客户:马赛克书店
品牌:铁方通、透明阳光板、钢丝索

Project Name: Mosaic Bookshop Pop up Store at Tank Shanghai
Designer: TurtleHill Design
Website: Turtlehill.cn
Contact Email: info@turtlehill.cn
Design & Completion Year: 2019
Lead Designer: Jason Guo
Design Team: Charlie Hongyi Cao, Zifegn Tan, Zhiqing Mo
Project Location: Tank Shanghai
Gross Building Area: 150 Square Meters
Photo Credits: Di Zhu
Partners: Atelier CONS PROS
Clients: CallmeMosaic Bookshop
Brands / Products used in the Project: Iron Square Tube, Transparent Polycarbonate, Stainless Steel Cable

More: TurtleHill     更多关于:TurtleHill on gooood 

Post a Comment