Maggie’s Centre Oxford by Wilkinson Eyre Architects

To provide comfort and reassurance for visitors in their time of need

Project Specs

感谢 Wilkinson Eyre Architects 予gooood分享以下内容。更多关于:Wilkinson Eyre Architects on gooood
Appreciation towards Wilkinson Eyre Architects for providing the following description:

位于牛津Churchill医院的最新一家Maggie’s康复中心由Wilkinson Eyre事务所担任设计,其方案源于树屋的概念。治疗中心坐落在Patricia Thompson大楼内,如同漂浮在医院场地边缘的灌木丛上方。建筑被建造在底层架空柱之上,轻盈地跨越下方的景观,并通过扭转的几何形式营造出拥有柔和采光和动线的室内空间。设计与自然环境形成了密切的互动关系,为来访者营造出舒适宜人的氛围。

▼屋面视角,View of Copper Roof  ©Julian Abrams

Wilkinson Eyre has completed the latest Maggie’s Centre at Churchill Hospital in Oxford. Inspired by the concept of a tree house, Maggie’s Oxford at the Patricia Thompson Building, floats amongst the trees in a small copse on the edge of the hospital grounds. Raised on piloti, it treads lightly on the landscape beneath while the twisting geometry of the architectural form creates internal spaces that are full of gentle movement and light. The design interacts with and embraces nature to provide comfort and reassurance for visitors in their time of need.

▼建筑外观,exterior view ©WilkinsonEyre

设计的核心思路是打造一座令人感到温暖且友好的建筑。康复中心需要提供一种安静且较为中立的环境,避免带来商业或临床诊所的感觉。建筑师利用多边形的几何形式解决了这一问题,为中心内的空间注入了生命力。

▼概念草图,design sketch ©WilkinsonEyre

Key to the design concept was to create a building that felt warm and friendly. The Centre needed to be tranquil, slightly neutral and not in any way corporate or clinical. This was addressed by the angular geometry of the architectural form which has added movement and life to the spaces within.

▼轴测拆解图,Drawings Exploded Axonometric ©WilkinsonEyre

一系列相互折叠和包覆的立体板面围合出一个三向式的体量,使建筑能够与场地中既有的树木形成和谐的关系,来访者也可借此与景观亲密接触。户外露台和深入树林的台阶为沉浸式的探索体验创造了更多机会。

A series of three-dimensional planes fragment, fold and wrap into each other around a tripartite plan which allows the structure to fit among the existing trees – and visitors to escape visually into the landscape. External terraces and steps into the woodland allow visitors the opportunity to explore and immerse themselves further.

▼三向式体量与树木形成和谐的关系,the tripartite plan  allows the structure to fit among the existing trees ©WilkinsonEyre

为了与森林环境相适应,建筑整体使用木材打造。架空柱上方的体量选用了预制的交叉层压木板,能够减少对动植物的伤害。底部的立柱由胶合板构成,并固定在隐藏在地下的螺旋桩上。倾斜的立柱群在为建筑提供支撑的同时呼应了丛林的形态。建筑的表面材料主要是木材和玻璃,兼具了温馨和现代的感觉,随着时间的推移它们将产生天然的光泽,与周围的景观形成更加和谐的关系。

▼结构示意图,Structural Diagrams ©WilkinsonEyre

In keeping with the woodland setting, the building has been constructed from timber all the way to the ground. To minimise disruption to the flora and fauna, prefabricated crossply laminated timber panels were erected on glulam timber columns fixed to concealed screw piles below the ground. Informal clusters of tilted columns support the structure and evoke a thicket of tree trunks in the woods. The surface materials are largely timber and glass which are friendly and familiar and while modern, they will weather naturally and sit comfortably within the landscape.

▼架空柱上方的体量选用了预制的交叉层压木板,prefabricated crossply laminated timber panels were erected on glulam timber columns ©WilkinsonEyre

▼底层架空柱,Pilotis & Cladding ©WilkinsonEyre

▼倾斜的立柱群在为建筑提供支撑的同时呼应了丛林的形态,Informal clusters of tilted columns support the structure and evoke a thicket of tree trunks in the woods ©WilkinsonEyre

室内空间从中央区域向三个方向延伸,作为对设计任务的直接回应。三个主翼分别满足了三种不同的功能:信息获取、情感支持以及休闲放松。所有的空间均与气氛友好的中央空间相连,后者包含厨房、餐桌和炉灶。

The internal plan is composed of three wings emanating from a central space which is a direct interpretation of the Maggie’s brief, allowing separate areas for information, emotional support and relaxation. All are linked to the central welcoming heart of the building which has a kitchen, dining table and stove.

▼休闲空间,informal space ©WilkinsonEyre

建筑内部拥有家庭般的氛围,在吸引人们聚集的同时也带来了安静的休息和思考空间。顶部侧面的玻璃连接了长廊和天花板,并为室内引入自然光线。屋顶上的窄窗带来阳光,地面上的窗户则提供了观察下方景观的视野。这些元素共同构建了内部空间与自然环境的紧密关系,为建筑带来不同方向的视野和采光。

The spaces are of a domestic scale, friendly and inviting but also offering quiet places to retreat and reflect. Clerestory glazing connects partition walls to the ceiling, giving the feeling of an oversailing roof and bringing light through the building. Slot openings in the roof allow shafts of sunlight into the spaces and openings in the floor provide views through to the landscape below. Together, these elements combine to create a strong relationship between the internal spaces and the natural surroundings, offering views and light from every aspect.

▼屋顶上的窄窗带来阳光,地面上的窗户则提供了下方视野,openings in the roof allow shafts of sunlight into the spaces and openings in the floor provide views through to the landscape below ©WilkinsonEyre

精心考量过的细节处理进一步突出了中央空间的室内特征:厨房的桌子(Wilkinson Eyre设计)和多彩的地毯(Diana Edmunds设计)均是为空间特别定制。蚀刻在木制墙面上的精美纹理轻柔地增强了建筑空间的几何感。

Considered details have further enhanced the Centre’s interior spaces: the kitchen table (designed by Wilkinson Eyre) and the colourful rug in the relaxation area (designed by Diana Edmunds) are bespoke designs, while delicate surface lines etched into the timber walls gently reinforce the building’s geometry.

▼室内细部, interior detailed view ©WilkinsonEyre

  

Wilkinson Eyre事务所的创始人兼设计总监Chris Wilkinson表示:“和许多人一样,我也有一些因癌症而遭受痛苦的朋友,因此我对Maggie’s的原则和理念有着深切的同理心。对于建筑师来说,能够有机会设计一间Maggie’s中心无疑是一种荣幸,尤其是当你能够通过设计来让别人感觉更好一些的时候。无疑,建筑能够鼓舞人心,这也应该是所有与健康相关的建筑所需要具备的品质。

“我们的设计体现了Maggie’s中心的核心理念与原则。树屋的概念最大程度地建立了室内与外部景观之间的联系,为休息、咨询和治疗提供了谨慎中立的空间。它营造的是一个充满关怀且与周围环境相适应的休养场所。与住宅或诊所不同,它所具备的是只属于Maggie’s中心的特征。”

▼木地板上的光影,interior timber flooring ©Julian Abrams

Chris Wilkinson, founding director of Wilkinson Eyre Architects and the designer of Maggie’s Oxford at the Patricia Thompson Building said: “Like many people, I have seen friends suffer from cancer and have great sympathy with the aims and principles of Maggie’s. It’s a privilege for an architect to have the opportunity to design a Maggie’s Centre, particularly when you believe, as I do, that good architecture can make you feel better. Certainly, architecture can be uplifting and this should be the aspiration for all health buildings, as it is with Maggie’s”.

“Our design for Maggie’s Oxford encapsulates the philosophy and principles on which the Maggie’s Centres are based. The tree house concept maximises the relationship between the internal space and the external landscape offering discreet spaces for relaxation, information and therapy. It provides a sympathetic and caring retreat, in tune with its surroundings. It is not like a house or a clinic but has a special identity that is a Maggie’s Centre”.

▼入口坡道,entrance ramp ©WilkinsonEyre

Wilkinson Eyre事务所的项目建筑师Andrew Walsh表示:“该项目的所有参与者,包括整个项目团队、手工匠以及承包商,无不倾其所能,对Maggie’s中心的成功落成贡献了不可替代的力量。”

Andrew Walsh of Wilkinson Eyre Architects, project architect for Maggie’s Oxford at the Patricia Thompson Building said: “Everyone involved in this project gave it their all. The skill and commitment of the entire project team, the craftspeople and the contractors was essential to the successful realisation of Maggie’s Oxford”.

▼外立面细部,exterior detail of cladding ©WilkinsonEyre

该项目是Maggie’s中心自1996年在爱丁堡首次成立以来的第18个成员。

The new Maggie’s Oxford Centre at the Patricia Thompson Building is the eighteenth Maggie’s Centre to be opened eighteen years since the first Maggie’s Centre opened in Edinburgh in 1996.

▼场地平面图,site plan ©WilkinsonEyre

▼首层平面图,ground floor plan ©WilkinsonEyre

▼立面图,elevation

▼轴测爆炸图,axon exploded ©WilkinsonEyre

Client: Maggie’s
Architect: Wilkinson Eyre Architects
Structural Engineer: Alan Baxter Associates
Mechancial & Electrical Engineer: KJ Tait
Landscape Architect: Flora Gathorne-Hardy, working with Richard Bennett of Babylon Plants and Design
Main Contractor: Jacksons Contracting Limited

More:Wilkinson Eyre Architects。更多关于:Wilkinson Eyre Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment