Loft Panzerhalle in Salzburg by smartvoll

Architecture unfolds on the inside

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 smartvoll 对gooood的分享。更多关于:smartvoll on gooood.
Appreciation towards smartvoll for providing the following description:

奥地利建筑工作室smartvoll凭借其在萨尔斯堡的Panzerhalle阁楼住宅项目赢得了2018年的AZ大奖。在350平方米的双层空间中,设计在诠释经典“阁楼”空间的同时,也为其赋予了与众不同的特点。

The Austrian architecture studio smartvoll won the prestigious AZ Award 2018 for their project Loft Panzerhalle in Salzburg, Austria. On 350 square metres and two storeys, the classic idea of a “loft” is noticeable, yet is being reinterpreted in many regards.

▼室内概览,overview

▼混凝土楼梯连接了不同的空间区域,stair bridge creating spatial zones

   

▼首层空间的两侧分别是两座阳台,at the lower level, the room is connected to two balconies

Adolf Loos曾经说:“我不关心立面,因为我不住在那儿。” 一百多年后,smartvoll也做了同样的事情:他们重点关注了材料和技术的潜能边界,使建筑从室内展开。既有的空间与材料得到了保留,同时被赋予新的元素。上蜡的光滑混凝土成为了塑造室内空间的决定性材料之一。

“I never play with the façade, I do not live there”, said Adolf Loos. As Loos has concerned himself with definitions of space, smartvoll does the same, more than 100 years later. A special focus lies on the exhaustion of materials and of what is technologically possible. Architecture unfolds on the inside. The room- and material-concept develops the encountered and retains the established. Smoothed and waxed concrete is one of the decisive materials for shaping the interior.

▼厨房,kitchen

▼跨越厨房的“桥”,under the bridge

▼7米长的操作台兼餐桌,7-meter-long Lava kitchen block

“我们希望恢复空间的原有魅力。宽敞的面积和每个楼层的空间体验是我们在项目中最优先考虑的方面。”既有空间在得到保护的同时也被赋予了全新的品质。为了确保每个空间拥有一致的亮度,设计师摒弃了经典的走廊,从而将高处的带状窗户完全打开。卧室、浴室和客卧作为独立的区域分布在整个空间内。厨房位于住宅的中央,摆放着一个7米长的操作台兼餐桌。混凝土材质的楼板和楼梯如雕塑般贯穿了整体空间,在支撑每个房间的同时也使其完全向内部敞开。

“We wanted to revitalize the space’s original charm. Magnanimity and a spatial experience of both storeys were priorities. In all dimensions.” The space is not only being preserved, but it is being enriched by completely new qualities. In order to ensure consistent brightness everywhere, smartvoll decided to forgo typical galleries and to basically leave the upper ribbon window free. Bedroom, bathroom and guestroom are distributed throughout the space, as separate bodies. The epicenter of the room is the kitchen – a seven-meter-long block. The whole composition is rounded off by a concrete sculpture, or stair sculpture, which not only opens up all rooms, but also appears to be carrying them.

▼混凝土材质的楼板和楼梯如雕塑般贯穿了整体空间,the whole composition is rounded off by a concrete sculpture

▼“悬吊”着的卧室区域,a “hanging”sleeping area

   

“横跨各个房间的楼梯雕塑所带来的不再只是垂直的、功能性的连接,而是一种令人震撼的空间体验。” 不仅如此,楼梯在划分房间的同时还构成了厨房的屋顶,并为空间带来高度和纵深的变化,使居住者能够在自由移动的同时观察到房间中的每个角落。玻璃材质的淋浴间从距离地面5米处向外伸出,其所在的spa区域成为住宅中被隐藏的一处亮点。该区域还包含了一个壁炉。

“Through the stair sculpture, which spans across the rooms, you do not see the way between the levels as a vertical, functional connection, but rather as an electric spatial experience.” Incidentally, the sculpture divides the room, creates a roof over the kitchen, recesses and elevations and therefore allows you to stay in motion – and to see everything from everywhere. The same applies to the glass shower, which protrudes from the fully glazed bathing block at a height of five meters. James-Bond décor like this can be found all over. The absolute highlight, albeit being a bit hidden, is the wellness area. Fireplace included.

▼浴室和spa所在的体量,the spa tower

   

▼玻璃材质的淋浴间从距离地面5米处向外伸出,the glass shower protrudes from the fully glazed bathing block at a height of five meters

▼浴室spa和隐藏spa,bathroom spa and spa hideaway

   

楼梯本身成为了“建筑中的建筑”,它们均是在现场浇筑而成,其工程设计耗费了大量精力,最终以一种纯粹的尺度对空间产生巨大的影响。除了混凝土之外,空间中仅使用了质地细腻的半透明材料,比如划分客用区域的玻璃砖和卧室的窗帘等。钢架等家具元素均融入到建筑之中,为开放而自由的空间提供了一个无法轻易移动的背景画面。

The stairs are an architecture within the architecture. Concreted in-house, the engineering is being exhausted in all respects. A tender object with minimal dimensions, but tremendous spatial impact. Something that does not allow for competition: Besides the concrete, only subtle, semi-transparent materials are being used, such as Profilit, to separate the guest area, curtains for the bedroom or integrated furniture, like a hanging steel shelf. Every other piece of furniture seems to be integrated into the construction. An unalterable picture, which celebrates only free space.

▼从入口望向楼梯,view from the entrance

▼楼梯细部,stair detailed view

“住宅中的房间并未被分割为单独的体块,这使得空间和视野形成了完整的连接,并且通过8米的层高带来令人印象深刻的完美空间体验。”首层空间的两侧分别是两座阳台。这两座阳台的立面呈倾斜状镶嵌于混凝土体量内,与整个空间的形态融为一体。其中一座阳台是充满禅意的冥想花园,拥有布满绿草的小丘;另一座则是用于休息和放松的传统式露台。

“Connections of space and view are being held intact marvelously and the room is not being cut into different bodies, but can be experienced perfectly with its impressive height of eight meters.” At the lower level, the room is connected to two balconies. However, even this façade aligns itself with the carriers of the concrete sculpture in the slant; the balconies look like additional alcoves of the overall concept. They feature a contemplative zen-garden, including a grassy knoll, a tree jasmine and a classic relax-terrace.

▼空间高度的差异带来不同的体验,different heights create different spatial experiences

▼新与旧的对比,old vs new

▼壁炉,fire place

Construction start: 2015
Completion Year: 2015
Lead Architects: Philipp Buxbaum, Christian Kircher
Project Team: Olya Sendetska, Tobias Colz, Simona Slavova
Project location: Salzburg, Austria
Gross Built Area: 350 m2
Photo credits: Tobias Colz/smartvoll
Client: www.panzerhalle.at

More: smartvoll。更多关于:smartvoll on gooood

Post a Comment