Littlenap Hotel in Hangzhou, China by SAY ARCHITECTS

Public space and separated house create a unique flexibility

Project Specs

Location:

非常感谢 SAY ARCHITECTS 予gooood的分享以下内容。更多关于:SAY ARCHITECTS on gooood
Appreciation towards SAY ARCHITECTS for providing the following description:

Littlenap里奈九溪位于杭州西湖九溪景区,是对景区内原有住宅的改造

Littlenap is located inside the Xihu scenic area, it is a renovation of an existing residential building.

▼项目外观,external view of the building ©汪敏杰、PROJECTION映社

原有建筑包括了两栋紧邻的三层建筑以及一个单独的小房间,第一次查看现场,我们就和甲方共同决定,将单独的小房间从功能上与普通民宿区别开,使他成为一个具有多种可能性的空间,同时将原有两栋三层建筑的一层打通,形成一个通畅开放的首层公共空间,这个公共空间与独立的小房间一同赋予了littlenap一种灵活性。

▼分解轴测图,小屋与三层建筑分开,exploded axonometric, individual room separated from the three-level building

The existing building have two three story building adjacent to one another and a individual room on the side. We decided to make the individual room separated from normal hostel program wise, and become a flexible space with possibilities. Meanwhile we connect the tow three story building on ground floor, and thus creates a public open space, together with the separated room, they bring littlenap a unique flexibility.

▼鸟瞰图,aerial view of the building ©汪敏杰、PROJECTION映社

为了达成空间的连贯性和多功能性,我们对整栋房屋进行钢结构加固工作,拿掉了原有墙体,彻底将一层开放。从这一点出发,我们希望将littlenap打造成一个具有文化或艺术属性的场所,而不单纯是一个民宿,首层的公共空间承载了餐厅、礼品、接待、交流等属性。

We strengthened the existing structure with steel to create an open space. Start from here, we want to make little nap a place more than hostel, a place of cultural and art. The open ground floor become a multi-function space of reception, gift shop, communication and restaurant.

▼首层连续的拱突出空间的连贯性,arches underline the continuity of the space ©汪敏杰、PROJECTION映社

建筑在景区并且由于原有建筑的结构限制,我们没有对建筑外立面进行彻底的改造,我们使用了三种室外材料来对建筑外立面做了低成本改造。对于室外庭院地面,我们使用了透水石,形成了单色耐久的室外地面效果。建筑室外公共空间使用了红砖,虽然是传统材料,却形成了与景区其他建筑皆然不同的视觉效果和感受。建筑二三层外立面使用建筑外墙肌理涂料,使原本单调的建筑外立面形成了肌理感的光影效果。

Since the restriction of the existing structure and Xihu scenic area regulation, we use material to simplify the renovation of building facade. We use permeable stone plaster to create a monochrome exterior ground. We used red brick at the public space, it differentiate the building visually from anything else in the area. The 2nd and 3rd floor facade is exterior paint with specific texture which adds a shadow effect on facade.

▼建筑立面及庭院地面由红砖、肌理涂料和透水石组成,building facade and the garden composed of red bricks, texture painting and permeable stone paving ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼一层红砖与二三层涂料的连接处细部,close view to the connection part between the first and second floor ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼室外公共空间由红砖组成,延伸到室内,outdoor public space composed of red bricks which extend inside ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼室内连续的公共空间,continuous space on the first floor

Little nap 里奈团队对室内软装进行了设计和选择,与建筑空间结合形成了特有的空间氛围。吧台背景墙11把钥匙对应了11间客房。

Littlenap Team did the furniture selection and design according to the interior atmosphere. The 11 keys behind the reception represents the 11 rooms inside littlenap.

▼入口吧台,墙上装饰11把钥匙,reception at the entrance with 11 keys on the wall ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼餐厅,dining space ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼休息区,rest area ©汪敏杰、PROJECTION映社

每一间客房的窗外都是极富绿意的美景,在结构允许的范围内,我们在墙上、屋顶、茶室设置不同大小形状的窗户,让光线、景观通过不同的方式进入到室内。

Every room has a different scenic view, so we put different openings on walls, roof, and tearoom to invite sunlight and landscape into the room.

▼不同的客房,guest rooms in different designs ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼通过客房窗户可以欣赏美景,enjoy the view through the large windows ©汪敏杰、PROJECTION映社

而独立的小房间在日常作为单独的一个套间使用,定期会转换成为一个小展厅展示独立艺术家的作品,我们为他取名为napnapnap。Napnapnap在硬装和软装设计上与其他房间有着明显的区分,但同时又在风格上形成统一,空间中的家具均可以方便变换位置,床架也是特别设计,将两部分床架上下叠放,可形成一个陈列展台。

while the individual room normally operate as a suite room, and sometimes transfer to a small gallery for independent artists, we name it Napnapnap. Napnapnap is different from any other room both interior and furniture design wise, but it matches the whole design, the interior furnitures could be move easily, the bed is specifically designed so when it is stacked, it becomes a display desk.

▼独立小屋旁的室外庭院,outdoor garden beside the separated house ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼独立小房间内的套房,suite room in the separated building ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼露台夜景,night view of the terrace ©汪敏杰、PROJECTION映社

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼三层平面图,third floor plan

▼剖面图,section


完成年份:2019
面积:600㎡
地址:中国杭州
项目类型:民宿酒店
设计公司:SAY ARCHITECTS
主持设计:单嘉男、张岩
团队:管晗羽、沈冰洁、孙紫益、徐瑞
网站:www.sayarchitects.cn
联系:info@sayarchitects.cn
空间影像:汪敏杰、PROJECTION映社
施工团队:杭州优办装饰有限公司
软装设计:里奈团队

Completion Year: 2019
Area: 600sqm
Address: Hangzhou, China
Program: Hostel
Design firm: SAY ARCHITECTS
Partner-in-charge: Yan Zhang, Jianan Shan
Project Team: Hanyu Guan, Binjie Shen, Ziyi Sun, Rui Xu
Website: www.sayarchitects.cn
Contact: info@sayarchitects.cn
Photograph & Video: Minjie Wang, PROJECTION映社
Construction team: Hangzhou Youban Co.,Ltd.
Furniture: LITTLENAP Team

More: SAY ARCHITECTS 。更多关于:SAY ARCHITECTS on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment