Linping Sports Park Rest station, Hangzhou, China by CCTN Architectural Design

Public washroom blends into the nature

Project Specs

Location:

感谢 筑境设计 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:CCTN Design on gooood.
Appreciation towards CCTN Design for providing the following description:

本项目位于杭州市临平体育公园,旨在为市民提供公共服务设施休以及憩空间。

This project is located in Hangzhou Linping Sports Park, aiming to provide public service facilities and leisure zone for citizens.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project ©筑境设计

体育公园是高密度城市中难得的以生态乐跑为主题的大型开放公园。在这里,多彩流动的跑道与自由开放的大草坪形成了公园简约大气的景观特征。休息驿站的四周景观以草坪及散落的树木为主。没有了常规项目那些日照退界的约束,如何在这一片开阔的自然中植入一个面积只有145方休息驿站?这是一个建筑师理想的场地,也是一个无从下手的场地。

The Sports park is a rare large-scale open park themed by ecological running in high-density cities. On this spot, it incorporates the colorful flowing track and lawn which formed the park simple atmosphere landscape characteristics. This station is located in the green space of park, surrounded by a landscape of lawns and scattered trees. Without the restriction of insolation scope in regular projects, how can we implant a rest station with an area of only 145 square meters in this open nature? This is the desired site for architects, but also a place that was a little too distracted to start.

▼远景鸟瞰,项目位于开阔的公园之中,distanced aerial view of the project located in a large-scale open park ©筑境设计

经过反复思考,我们发现145方的休息驿站与整个体育公园的空间存在着一种巨大的尺度割裂,市民由开阔的公园空间进入封闭的休息驿站,体验是生硬且毫无新意的。我们希望休息驿站无论在形式上还是空间体验上,都能与自然相互晕染,建立起一种柔性连接。

After ruminating over, we find that there is a huge gap of scale between the 145-square relaxing station and the huge green space of the sports park. People enters the enclosed relaxing station from the open space of park, which is stiff and tedious experience. We hope that the rest station can interact with nature and establish a flexible connection no matter in form or space experience.

▼休息站与自然柔和连接,the station connecting with the nature softly ©筑境设计

在设计中,我们用半透明的白色金属网在场地上围合出一片区域,形成一个与自然透而不连、尺度适宜的庇护空间,随后我们将休息驿站的功能化整为零,打散为男卫、女卫、第三卫生间三个主要建筑体量,将它们置入空间中。在围网限定的空间中,我们将三个建筑体量围合布置,形成一个开放庭院。我们定义这个庭院为公园中的“避风港”,它不但是运动者停留休憩的场所,也是进入休息驿站前的一个尺度转换空间。

In the project, we used translucent white metal mesh to enclose an area on the site, forming a shelter space that is visible but unreachable to nature and suitable in scale. Then we separated the function of the relaxing station into three main parts—male toilet, female toilet and the disabled toilet, and put them into space. In the space restricted by the fence, we arranged the three parts to form an open courtyard and defined this courtyard as the “haven” in the park, which is not only a place for athletes to stay and relax, also functionally, a scale-changing space before entering the station.

▼形态生成,design generation ©筑境设计

围网自由的形式呼应了公园的景观特征,建筑矩形的体量适应了建筑的功能要求,矩形的建筑与曲线的围网之间形成了一系列边角空间,我们将这些边角庭院与建筑中各功能区一体化设计,营造出建筑沉浸于自然之中的体验。

The free form of the fence is consistent with the landscape character of the park, and the rectangular shape adapted to the function of the buildings. Between the rectangular buildings and curvilinear fence there is a series of edge and corner space. We combined these corners courtyards and different functional parts as whole, creating an architectural experience, which the building is immersed in nature.

▼弧形白色金属网围合空间,space enclosed by curved white metal mesh ©筑境设计

在休息驿站周边景观植被良好,我们在洗手池及休息区等市民容易停留的地方,把围网打开,将公园的景观引入建筑中,与建筑中小庭院的景观“重组”,形成“不同维度景观相叠加的奇妙现象”。

The landscape plants around the relaxing station grow well. We opened the fence in the places where people can easily stay, such as the hand washing area and the relaxing area, and introduced the scene of the park into the building, which “recombines” the park landscape and courtyards in the site to form a wonderful phenomenon — can see superimposed landscape from different dimensions”.

▼打开的围网将公园引入建筑,open mesh introducing the park into the architecture ©筑境设计

 

我们以建筑景观一体化为内装设计原则,将各个功能区拆分成小型功能模块,散落布置在场地中。门扇的取消,模糊了室内外的边界,扩展的卫生间镜子,通过反射将室内外环境融于一体。

Following the principle that integrating architecture and landscape into interior design, we divided each functional area into more small modules and scatter them in the site. The removal of the door blurs the boundary between the interior and exterior, and the expanded bathroom mirror blends the interior and exterior into one integration.

▼取消门扇,模糊室内外边界,remove the doors, blurring the boundary between interior space and outdoor environment ©筑境设计

▼颜色划分不同卫生间,different toilets defined by different colors ©筑境设计

▼室内空间与室外环境融合在一起,blend the interior and the exterior ©筑境设计

▼金属网与功能体块之间留有缝隙
gap between the metal mesh and the functional blocks ©筑境设计

为了适应低成本建造的要求,我们在材料上规避了石材、木材、金属的使用,选用了成本低廉的成品彩色砖作为休息驿站的主体内装饰材料,明快的色彩契合了体育公园多彩活力的运动氛围,为前来休憩的运动者带来了好心情。

In order to meet the requirements of low-cost construction, we avoided the use of stone, wood, and metal in materials, and selected low-cost finished colored bricks as the interior decoration materials of the main body of the rest station. The bright colors are consistent with the colorful and dynamic sports atmosphere of the sports park, relaxing and regalvanizing the athletes.

▼透过金属网可以看到公园内的活动,activities in the park could be seen through the metal mesh ©筑境设计

▼夜景,night view ©筑境设计

▼平面图,plan ©筑境设计

▼剖透视,perspective section ©筑境设计

项目名称:临平体育公园休息驿站
设计方:筑境设计
公司网站:http://www.acctn.com/
联系邮箱:cctn@acctn.com
设计时间:2018年12月
完成时间:2020年3月
主创建筑师:殷建栋 朱祯毅
建筑设计:彭永雷 倪方文
结构设计:陆俊

给排水设计:杨迎春
电气设计:唐霖

室内设计:朱祯毅 朱逸伦
幕墙设计:汉嘉设计

项目地址:杭州市余杭区星桥街道临丁路
建筑面积:145㎡
摄影版权:筑境设计
客户:杭州余杭城市建设集团有限公司
铝网:上海鑫丝陆金属制品有限公司

Project Name: Linping Sports Park Supporting Project
Design: CCTN Architectural Design Co. Ltd.
Website: http://www.acctn.com/
Contact e-mail: cctn@acctn.com
Time of Design: Dec 2018
Time of Completion: Mar 2020
Lead Architect: JianDong Yin & ZhenYi Zhu
Architecture Design Team: Yonglei Peng, & Fangwen Ni

Structural Design Team: Jun Lu
Water Supply and Drainage Design Team: Yinchun Yang
HVAC Design Team: Chengkai Du
Electrical Design Team: Lin Tang
Curtain Wall Design team: HanJia design

Project Location: Linding Road, Xingqiao street, Yuhang District, Hangzhou City
Gross Built Area: 145㎡
Photo Credits: CCTN Architectural Design Co. Ltd.
Clients: Hangzhou Yuhang Urban Construction Group Co., Ltd
Aluminium: XinSiLu

More: 筑境设计 。更多关于他们:CCTN Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment