Light & Shadow – Guestroom Renovation of the Creative Guesthouse The Other Place, Guilin Litopia, China by Studio 10

Explores the relationship between space and nature through the application of materials, light and shadow.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Category:

来自 十间设计工作室 对gooood的分享。更多关于他们: Studio 10 on gooood
Appreciation towards Studio 10 for providing the following description:

创意民宿“别居”位于桂林平乐县漓江畔,Studio 10负责了其中“光. 影”主题房型的改造。在二层通高的坡屋顶空间中,建筑师希望通过材料、光影的运用,探求空间与自然的关系。

The Other Place is a creative guesthouse by the Li River in Pingle County, Guilin, and Studio 10 has just finished the renovation of its Light-and-Shadow-themed guestrooms. In the double-height space with pitched roof ceiling, the architect explores the relationship between space and nature through the application of materials, light and shadow.

▼室内空间一览,overall view of the interior

改造设计摒除了多余的装饰,通过对于素混凝土、回收旧榆木、竹蔑、藤等材料的运用,营造了一个内省、质朴的精神理想国,进而唤起人们对于日常生活中物质、欲望的反思。

Unnecessary decorative element has been eliminated, leaving the space with only the essentials; using recycled vintage elm, bamboo, rattan as well as other local natural materials, it aims at creating an introspective, rustic and ideological Utopia to call for reflection on the materialism, desire and obsession in our daily life.

▼入口处休闲空间,rest area at the entrance

▼卫生间,吧台和衣柜整合成一个体块,空间中没有多余装饰,washroom, bar and cabinet are integrated in one block with minimum decoration

▼开放的卧室,open bedroom

▼浴室,washroom

整个空间没有任何通顶隔断,使空间通透、流动。因当地盛产竹,富有特色的编织竹制品为建筑师提供了灵感——墙面采用了定制的竹篾模板机理混凝土,吊灯亦采用在地手工编织的竹筐作为灯罩,一方面增加软质表面,缓解室内回音问题,另一方面也为室内营造出独特的光影效果。

Bathroom, kitchenette and TV Cabinet are consolidated into a single “box” in the space, allowing the space to be completely open, fluid and free of full-height partitions. The local bamboo and traditional woven handicrafts are a source of inspiration – the concrete walls are finished in woven bamboo texture, and the custom-made pendant lights utilizes bamboo-weaved baskets as shades to create a unique light-and-shadow effect while increasing soft surfaces to enhance acoustic performance.

▼竹篾肌理的混凝土墙面,concrete wall with woven bamboo texture

▼竹子编织的灯罩和竹筐,light shades made of bamboo and bamboo baskets

▼平面图,plan

▼剖面图,section

项目地址:桂林市平乐县福兴镇阳光100漓江文化旅游度假区89栋(别居·漓想国)
完工时间:2018
面积:50平米/房
业主:别居/拈花文创
设计顾问:Studio 10
设计合伙人:周实
设计团队:郑鑫,吴香桐,黄子夏,汤鸣(项目助理)
摄影师:张超,别居
酒店微信公众号:别居

Location: Pingle County, Guilin, Guangxi Province, China
Status: Completed 2018
Area: 50sqm/450sqft per room
Client: The Other Place – Guilin Litopia/ Nianhua Cultural and Creative
Design Consultant: Studio 10
Director: Shi Zhou
Design Team: Xin Zheng, Xiangtong Wu, Zixia Huang, Ming Tang (Project Assistant)
Photographer: Chao Zhang, The Other Place
Hotel Instagram.:theotherplace.guilin

More: 十间设计工作室  更多关于他们: Studio 10 on gooood