Lazy House by petrjanda/brainwork

A “prism” that is connected to the sky and the garden beyond its physical form

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 petrjanda/brainwork 对gooood的分享。更多关于:petrjanda/brainwork on gooood
Appreciation towards petrjanda/brainwork for providing the following description:

这座住宅的设计试图冲破其自身的物理形式,并由内而外地与其所处的环境建立联系。住宅、城市与花园三者之间的关系构成了整个设计的主线,贯穿住宅的公共空间一路延伸至外部,而每个私人区域都以自身独有的方式与外界形成对话。住宅的外部观感是由其内部性质和室内外空间的渗透关系而决定的;立面薄膜一方面阻挡了来自外界的视线,另一方面又为室内带来了最开阔的外向视野。材料的环境模仿性使住宅得以和谐地融入其所在的花园与城市背景。

▼住宅外观,Exterior view © BoysPlayNice

The idea of the house goes beyond its physical form and is built from the inside out on the principle of spatial connection with the environment from which it grows and which it overlooks. The concept is based on the relationship between the house and the city, the house and the garden, and the garden and the city. The relationship scheme is repeated inside the house. The interior communal part flowing through the entire house continues to the exterior and all the separate private parts have their own extroverted relationships. The visual appearance of the house is defined by its inner nature and the permeability of its physical body‘s (non) separation of the interior from the exterior. Privacy is maintained by facade membranes that allow the maximum view from the inside out, but reduces it from the outside in. To set it in the context of the garden and the city, the house uses material mimicry.

▼建筑的基座陷入坡地,The lower floor base is sunk into the ground © BoysPlayNice

住宅拥有一个紧凑的正方形平面,且布局略微“扭转”。从外部看,建筑遵循了周围房屋的形式逻辑,而从内部看时则完全向山谷打开。建筑的基座陷入坡地,主起居楼层位于基座上方,看上去如棱镜般晶莹剔透,伸出的体量在车库入口的上方形成了一个动态的悬空。“扭转”的主题在插入建筑体量的露台空间中重复出现,绿色屋顶弥补了被建筑面积侵占的花园,并包含了一个全玻璃的楼顶工作室。扭转的布局不仅有效地保护了不同空间的视野和私密性,同时也有助于使房间围绕着核心区布局,从而尽可能地获得与外部的联系。

▼鸟瞰,Aerial view © BoysPlayNice

The house is designed as a compact solitaire on a square floor plan, with a slightly rotated layout, where the exterior follows the contour logic of the surrounding houses, while the interior turns towards the valley. The house consists of a lower floor base sunk into the slope and the prism of the main living floor attached to it. This makes it look like a single storey house from the south. The lower floor base is sunk into the ground and its wall with the garage entrance is rotated in a direction perpendicular to the longitudinal axis of the site. The upper floor prism creates a dynamic overhang above the garage entrance. The motif of the layout rotation is repeated with the terrace space cut into the building’s volume. The green roof returns the missing part of the garden cut off by the house’s footprint and has a fully glazed roof studio on it. The main living space is concentrated on the upper floor and can be seen through from the garden to the city. Thanks to the layout rotation, it was possible to arrange the rooms around the perimeter while maintaining privacy and their own views.

▼从泳池花园望向住宅,View from the pool terrace © BoysPlayNice

▼主起居楼层位于基座上方,看上去如棱镜般晶莹剔透,The the prism of the main living floor attached to the base © BoysPlayNice

▼屋顶花园包含了一个全玻璃的楼顶工作室,The green roof has a fully glazed roof studio on it © BoysPlayNice

▼屋顶视野,view from the roof garden

房子的内部被划分为多个独立的空间,以迎合几代人的不同需要。除了家庭成员的空间,住宅还包含两个独立的客人区域,并在入口层设立了独立的通道。基于“防空伪装”(aircraft camouflage)的原理,主起居层通过镜面和波纹外立面与天空形成视觉上的连接,看上去犹如悬浮在耐候钢基座之上。

The concept of the house allows changes in use corresponding to changing needs. The house is divided into individual parts, each with their own intimate relationship to the garden and the view, allowing a multi-generational arrangement with two separate guest sections with separate access on the entrance floor. The house uses the principle of aircraft camouflage; the main living floor is visually connected to the sky by dematerialization through mirroring and moiré facades and “levitates” on the Corten base sunk into the slope.

▼主起居层通过镜面和波纹外立面与天空形成视觉上的连接,The main living floor is visually connected to the sky by dematerialization through mirroring and moiré facades and “levitates” © BoysPlayNice

从顶部看,包含工作室体量的绿色屋顶与周围的花园和城市融为一体。酒窖、带有洞穴的游泳池、入口路径、包含入口的围墙以及垃圾箱仿佛全都“生长”在坡地上,成为花园固有的一部分。绿地平缓地流动在房子周围,创造出一道道隐蔽的“湾地”,从中可以窥见城市的全景。

From above, the green roof with the studio merges with the garden city, dotted with houses. The wine cellar, swimming pool with grotto, access area, fencing with entrance gate and dustbin box grow into the slope and merge with the garden. The garden flows smoothly around the house and creates hidden bays protected from the outside that allow panoramic views of the city. The open concept naturally achieves privacy thanks to the vegetation protecting the boundaries of the site.

▼屋顶花园鸟瞰,左边是泳池,rooftop view, with the pool on the left © BoysPlayNice

▼泳池平台,pool terrace © BoysPlayNice

▼檐下空间,the sheltered space © BoysPlayNice

▼地窖,cellar © BoysPlayNice

木质的内部空间与充满金属感的外观形成了鲜明对比。墙壁、门和固定家具主要采用胶合板饰面,与Iroko实木地板相搭配。整个房屋的内部空间给人以连续流动的印象,并在充满玻璃元素的中央区域达到高潮。光线的反射为墙壁的表面赋予了节奏感,并将开阔的户外景色引向室内的每个角落。

The metal exterior contrasts with the wooden interior, consisting of large veneer facing, built-in furniture and solid floors. The dominant material of the walls, doors and built-in furniture is elm veneer facing, in combination with solid Iroko flooring. The overall impression is that of a continuous flow of space throughout the interior of the house. This flow culminates in the individual layout epicentres using glazed elements rhythmizing the surface of the walls by the reflection of light, drawing the views from the large windows into the deeper parts of the interior.

▼内部空间给人以连续流动的印象 © BoysPlayNice
The overall impression is that of a continuous flow of space throughout the interior of the house

▼玻璃元素反射的光线为墙壁赋予节奏感,glazed elements rhythmizing the surface of the walls by the reflection of light © BoysPlayNice

▼楼梯间,stair well © BoysPlayNice

▼顶层工作室,view from the roof top studio © BoysPlayNice

人工照明被看作是住宅内部的一个整体化的层级,其思路是将直接光照和间接光照与室内独特的材料结合在一起。天花板上安装了双色扩散过滤器,可以发出彩虹般的漫射光线,并与住宅中的其它直射光和非彩色光结合以制造迷人的氛围。天花板表面还使用了珠光涂层,使光线的颜色呈现出从中心向外缘渐变的效果。由薄膜构成的窗帘和幕布与纤维材料的屏墙拥有不同的透光率,带来从半透明到不透明的变化观感,在房屋中创造出渐进和多层次的视觉体验。

▼卧室,bedroom © BoysPlayNice

The artificial lighting is designed as an integral (and still autonomous) layer of the interior, based on a combination of direct and indirect light combined with the distinctive materials of the interior. The lights combine reflected “iridescent” light diffused by lenses with two-colour diffusion filters reflected from the ceiling and direct illumination with non-coloured light. The ceilings use a subtle retroreflective effect of pearlescent coat in shades fading from the centre of the layout towards its edges, into the individual bays of the interior. The house offers a multi-layer gradual separation of the interior from the exterior using membranes of curtains, drapes and screens, made of fabrics corresponding to the character of the walls with different light transmittance, from fine translucency to complete blackout.

▼主起居层,the main living floor © BoysPlayNice

▼彩虹般的漫射光线制造出迷人的氛围 © BoysPlayNice
The lights combine reflected “iridescent” light and direct illumination with non-coloured light

▼餐厅,dining area © BoysPlayNice

▼壁炉,the fireplace © BoysPlayNice

▼楼梯间灯光,stair well lighting © BoysPlayNice

▼浴室,bathroom © BoysPlayNice

▼从入口道路望向建筑,view from the access © BoysPlayNice

▼建筑夜景,night view © BoysPlayNice

▼夜间整体鸟瞰,aerial view by night © BoysPlayNice

▼轴测图,axon © petrjanda/brainwork

▼场地平面图,site plan © petrjanda/brainwork

▼首层平面图,ground floor plan © petrjanda/brainwork

▼二层平面图,2nd floor plan © petrjanda/brainwork

▼三层平面图,3rd floor plan © petrjanda/brainwork

▼剖面图,section A-A © petrjanda/brainwork

▼剖面图,section B-B © petrjanda/brainwork

▼剖面图,section C-C © petrjanda/brainwork

Studio: petrjanda/brainwork
Author: Petr Janda, lead architect
Contact E-mail: info@petrjanda.com, petrjanda.brainwork@gmail.com
Website: www.petrjanda.com
Social media: www.facebook.com/petrjandabrainwork
www.instagram.com/brainwork_architects
Studio address: Na Švihance 8, 120 00 Prague, Czech Republic
Project location: Zlín
Project country: Czech Republic
Project year: 2006-2020
Completion year: 2020
Built-up Area: 225 m²
Gross Floor Area: 400 m²
Usable Floor Area: 345 m²
Plot size: 1400 m²
Photographer: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com

More:  petrjanda/brainwork。更多关于:petrjanda/brainwork on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment