KAMIKATSU ZERO WASTE CENTER, Japan by Hiroshi Nakamura & NAP

conceiving an architecture that will not produce waste

Project Specs

Location:

来自Hiroshi Nakamura & NAP 对gooood的分享。更多请至:Hiroshi Nakamura & NAP on gooood
Appreciation towards Hiroshi Nakamura & NAP for providing the following description:
all photos by Koji Fujii / TOREAL

日本德岛县的上胜町以零废弃为目标,旨在打造一个可持续的回收社区。目前,社区回收率已达80%,垃圾分类细化至45项,回收中心内的旧物如商品般整齐陈列。随着大规模的生产和消费之风让社会发展陷入僵局,这场回收运动引起了人们的广泛关注。

The town of Kamikatsu in Tokushima Prefecture aims to become a sustainable recycling community and has pledged to produce zero waste. Its recycling rate has already reached 80% by sorting trash into 45 categories, with used items displayed like a store at the recycling center. As mass-production, mass-consumption society shows signs of an impasse, there are high anticipations both home and abroad for this movement.

▼项目概览,overview of the project © Koji Fujii / TOREAL

项目需要对镇核心设施进行规划,包含垃圾分类/收集站、回收中心等多功能设施与一个推动普及零废物运动社区中心的设计。

The project consists of a plan for the core facility of this town, with multiple functions including a trash sorting/collection station and recycling center, as well as a center that promotes and teaches about the zero-waste movement.

▼远眺建筑,view in distance © Koji Fujii / TOREAL

▼场地内外的视角,views from different directions © Koji Fujii / TOREAL

▼建筑立面,the facade © Koji Fujii / TOREAL

▼立面细部,details of facade © Koji Fujii / TOREAL

设计团队为该计划构想了一座零废弃建筑,回收物将在这里进行分类并压缩至最小体积。

We conceived architecture that will not produce waste, could be sorted, and could eventually be downsized.

▼分类广场,townspeople sorting plaza © Koji Fujii / TOREAL

▼储存场地,stock yard © Koji Fujii / TOREAL

设计对林业资源进行有效回收利用,采用当地采伐的雪松以最大限度减少碳足迹。由于旋切雪松会产生木材废料,因此设计团队保留了雪松的原木形式。考虑到随着人口减少和技术进步,未来的垃圾量也将随之缩减,设计以木框架构成横截面,以便在需要时轻松缩建。饰面颜色鲜艳明快,结构间衔接的螺栓由当地承包商负责施工与维护,有利于拆除时的简化分类。

Our first step was to use cedar wood that could be harvested locally to recycle forestry resources while minimizing the carbon footprint. We decided to use logs in their original form because rotary-cut cedar would produce wood waste. Considering that the declining population and technology advances will eventually reduce trash volume, we repeated the cross-section of the timber- framed structure so it could be easily downsized. The finish is conspicuous, with bolts used for the joints so that local contractors can handle construction/maintenance and sorting is simplified when demolished.

▼入口大厅,encounter hall © Koji Fujii / TOREAL

▼回收商店,reuse shop © Koji Fujii / TOREAL

▼社区空间,community hall © Koji Fujii / TOREAL

▼办公区,office/laboratory © Koji Fujii / TOREAL

▼回收装置细部,details of the recycled materials © Koji Fujii / TOREAL

废弃的配件和农具等都作为可回收资源应用于建筑外部及固定装置处。此外,设计还使用碎玻璃瓶作为水磨石的骨料。回收中心的墙上排布着层层抽屉,也许未来某天,一位祖母将在此开启自己的回忆“抽屉”,与孙辈分享家族的历史。

We viewed discarded fittings and farming tools etc. as resources, recycling them as the exterior and fixtures of the building. We also used glass bottle cullets as terrazzo aggregate. At the recycling center with a wall covered with stacked bureaus, a grandmother may point to her former bridal chest of drawers and share family history with her grandchild.

▼酒店,hotel © Koji Fujii / TOREAL

通过将“节约”具像化并最大限度地利用上胜町的资源,项目让人们开始正视“浪费”与学会珍惜事物,同时展示出当地丰富多样的生活方式。

By visualizing and making maximum use of Kamikatsu’s resources and not considering them to be “waste,” we begin to value things and become aware of the richness of the local lifestyle.

▼酒店中庭,atrium in the hotel © Koji Fujii / TOREAL

▼室内空间,interior view © Koji Fujii / TOREAL

这座建筑已成为城镇的代言人,承载着居民们对可持续生活方式的自豪之情。

The identity of the town is embodied in this architecture so that town residents can hold pride in their way of living.

▼夜景,night view © Hiroshi Nakamura & NAP

▼平面图,plan © Hiroshi Nakamura & NAP

▼剖面图,section © Hiroshi Nakamura & NAP

Photo credit:
Koji Fujii / TOREAL
Drawing credit:
Hiroshi Nakamura & NAP

MORE: Hiroshi Nakamura & NAP,更多请至:Hiroshi Nakamura & NAP on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment