Jintai Village Reconstruction By Rural Urban Framework

A socially and environmentally sustainable model for earthquake reconstruction.

Project Specs

Location:

非常感谢 城村架构 予gooood分享一下内容。
Appreciation towards Rural Urban Framework for providing the following description:

金台村位于四川省广元市附近——512大地震受灾最严重的地区之一。2008年的这次地震导致近五百万人无家可归,受灾区据估计有80%的建筑受到不同程度的毁坏。灾后重建迅速地展开了,然而2011年7月,一次大雨后,山体滑坡侵袭了金台村附近,许多刚重建好及正在重建的房屋收到了再次的毁坏。此外,当地居民也不会再收到任何资助和援助了。在当地政府和非政府机构的支持下,此项目为震后重建提供了一个在社会、生态层面上都富可持续性的房屋原型。

Jintai Village is located near Guangyuan, Sichuan Province—one of the places hardest hit by the May 12th Wenchuan Earthquake in 2008. The disaster left nearly 5 million people homeless and it is estimated that 80% of all buildings in the affected area were destroyed. Major reconstruction efforts have taken place. However, in July 2011, after heavy rainfall and landslides in the region around Jintai Village, many of newly rebuilt homes and some in process were once again destroyed. Despite this tragic event, locals were left without further donations or aid. With support from the local government and NGOs, this project demonstrates a socially and environmentally sustainable model for earthquake reconstruction while examining the many nuances of reconstructing a community.

▼鸟瞰金台村,aerial view

重建项目包括22栋房屋和一个社区中心。 设计为村民提供了四种不同的户型,它们在面积,内部功能和屋顶剖面上各异。这展示了如何使用当地材料、绿化屋顶、沼气作再生能源以及饲养家畜、家禽的空间等概念。同时,设计通过垂直的内庭院提高了室内采光和通风坏境,并为雨水收集提供通道。设计同时也考虑到了芦苇湿地净化废水和村民合作社饲养家畜等。通过将农村生产生活的不同环节连接成一个生态循环,提高了人们对环境的关心,将这个村子转变为周围的榜样。因为当地适合建房的土地有限,金台村的设计将城市的密集居住模式结合到乡村的环境里,屋顶为农户进行自给自足的种植提供场地,而地面层的开放空间则允许他们开展简单的家庭作坊。这个项目一方面试图保护村庄的共同利益,另一方面为反思现代乡村景观提供了契机。

A total of twenty-two houses were rebuilt including a community center. The design strategy provides four different types of houses, differing in size, function and their roof sections. These demonstrate new uses of local materials, a green stepped-roof, biogas technologies, and accommodation for pigs and chickens. A vertical courtyard increases light and ventilation and channels rainwater for collection. The design also invests in reed bed waste-water treatment and collective animal rearing. By relating various programs of the village to an ecological cycle, environment responsiveness is heightened, transforming the village into a model for nearby areas. Because the land available for house building is limited, the village combines dense urban living in a rural context. The rooftops support individual household farming, whereas open spaces on the ground level allow for individual family-owned workshops. The design of the village preserves the ideal of the common good, and proposes a rethinking of the modern rural landscape.

▼密集居住形式,the dense urban living in a rural context

▼自给自足的屋顶种植,the rooftops support individual household farming

   

▼地面层的开放空间引入家庭开放生活, the ground level allow for individual family-owned workshops

项目本身就是一个针对现代化农村生活的研究。2008年地震以后,成千上万的家园已经完成重建。在此语境下,此项目是对乡村规划的美学,以及如何使居民与自然环境的关系衍生成其空间组织与物理环境的一次挑战。

This is an investigation into modern rural livelihood. With tens of thousands of newly planned villages occurring in China today, the challenge is to plan villages as authentic places whereby the spatial organization and physical expression is derived directly from its relationship to its natural environment.

▼村民生活,life in the village

   

▼模型图,model

▼建筑解剖图,house section

▼平面图,plan

地点:中国四川省南江县
设计:
建筑设计:林君翰和Joshua Bolchover,城村架构/香港大学
景观设计:邓信惠,香港大学
委托捐助者:南丰集团
联系方式:johnlin@arch.hku.hk,www.rufwork.org
项目团队:
建筑设计:林君翰和Joshua Bolchover
景观设计:邓信惠
项目管理:关帼盈(金台村农房),刘畅(金台村社区中心),张愚聪(景观)
项目团队(建筑) :Ashley Hinchcliffe, 黄稚沄,叶倩盈,Eva Herunter
项目团队(景观):Maxime Decaudin,陳彥璘
摄影:城村架构
项目资料:
委托日期:2012年4月
总面积:4,000平方米
总造价:4,800,000人民币
单位造价:1,200人民币/平方米

Credits
LOCATION:Sichuan Province, China
DESIGN: John Lin and Joshua Bolchover, Rural Urban Framework (RUF) / The University of Hong Kong
Landscape Design: Dorothy Tang, The University of Hong Kong
DONOR:Nan Fung Group
CONTACT:johnlin@hku.hk, www.rufwork.org
CREDITS:Design: John Lin and Joshua Bolchover
Landscape design: Dorothy Tang
Project leaders: Crystal Kwan (Village Houses), Liu Chang (Community Center), Yucong Zhang (Landscape)
Project team: Ashley Hinchcliffe, Huang Zhiyun, Ip Sin Ying, Eva Herunter
IMAGE CREDITS:Rural Urban Framework (RUF)
PROJECT DETAILS:
Comission Date: April 2012
Size: 4,000 m2
Total Cost: 600,000 USD (4,800,000 RMB)
Unit Cost: 150 USD/sqm (1,200 RMB/sqm)

Chinese & English text: Rural Urban Framework

More: Rural Urban Framework

Post a Comment