Window/Scenery – Jen Ai Dental Clinic by Design Apartment

Shorten the distance between pedestrians, residents and medical space

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 近境制作 对gooood的分享。更多关于: DESIGN APARTMENT on gooood
Appreciation towards DESIGN APARTMENT for providing the following description:

尝试藉由窗景串联内外, 重新定义内外空间观与被观之关系。

It attempts to redefine the relationship between the inside and outside space view and the observed by connecting the window view with the inner and outer view.

▼项目外观,exterior view of the project

 

风景 | Scenery

此次设计尝试将主要治疗空间以结合橱窗概念重新定义,治疗行为化为空间独特的元素与表情,从外,透过这样的中介空间得以将视觉最大限度的延伸至室内,对内,空间则透过此概念引光影入室,亦将各狭小独立之机能空间解放、串联。

This design attempts to redefine the main therapeutic space by combining the concept of window. The therapeutic behavior is transformed into unique elements and expressions of space. From the outside, the vision can be extended to the interior to the maximum extent through such intermediary space. Inside, the space is introduced into the room through this concept, and the narrow and independent functional spaces are also liberated and connected in series.

▼引光影入室,introduce light into the space

▼将视觉最大限度的延伸至室内,the vision can be extended to the interior to the maximum extent

 

窗 | Window

一般医疗空间因机能、隐私因素,习惯性地将治疗空间置于空间深处,使空间被一一分化、隔绝。于心理层面,橱窗,是个媒介,拉近行人、居民与医疗空间的距离。重新定义医疗的概念,打破医疗的窠臼,行为的封闭,以透明化行为,改变潜在的排斥心理。

Due to functional and privacy factors, inertially placing the treatment space deep in the space, to separate and isolate it. But at the psychological level, the window is a medium, closes the distance between pedestrians, residents and medical space. Redefining the concept of therapeutic behavior, breaking the medical pattern and closing behavior change the potential rejection psychology by transparent behavior.

▼透明的治疗空间,transparent treatment space

 

内部 | Inside

柜台不再是入内的必然,打破医疗空间公共区域制式配置,取消沙发,置入金色吧台成为空间焦点,以一个自然随兴之社交等待空间,转化医病的忐忑心理。

Counter is no longer a necessity, break the standard allocation of public areas in medical space, cancel the sofa and put the golden bar into the focus of space. With a natural social waiting space, transform the uneasy psychology of medical diseases.

▼置入金色吧台成为空间焦点

▼金色吧台细部,details of the golden bar

▼室内家具,furniture

 

转化 | Transformation

轻轻掀起金色书页,开启空间序幕,以牙医服务为主题,矫正的符号化为金色线条宛如于齿间交错构成的美学与秩序,串联及赋予空间独特的表情,亦依其独特之型态转化为空间中不可或缺之机能,置入随手可触的细节裡呈现,建立空间与医疗渡桥,处处留著医疗者与设计者安排的心意。

It gently lifts the golden pages of the book and opens the prologue of the space, with dental service as the theme. The symbol woven by the correction thread is transformed into the space golden axis.
Entering, door handle
Swing, lamp hanger
Flattening, table-board structure
Lifting up, take the cabinet by hand
Back, wall segmentation
Connect, give space unique expression, according to its unique type. An indispensable function in the transformation space, inside presents the details that can be touched easily. Build a crossing bridge between space and medical treatment. The intention of the medical staff and the designer is kept everywhere.

▼金色线条细部,golden element details

▼其它设计细部,design details

 

外部 | Outside

白色与穿透的组合,是现代主义的符号。符号架构化的量体,嵌入老旧社区的街角,催化社区的转化与新生。

The combination of white and penetration is the symbol of modernism. Symbolic-structured massing embedded in street corners of old communities catalytic community transformation and regeneration.

▼老旧社区的街角夜景,night views of old communities street corners

▼平面图,floor plan

作品名称:仁爱牙科二诊-窗/介景
设 计 师:唐忠汉
设计风格:现代、时尚、艺术
房屋格局:个人工作空间
建案地点:台北市
空间坪数:165M²
设计单位:近境制作
联络地址:台北市大安区安和路二段191号B1
联络电话:+886-2-2377-5101
传真电话:+886-2-2377-5102
电子信箱:DA@da-interior.com
网址:www.da-interior.com

Designer: Chung-Han, Tang
Design style: Modern, fashion, art
Housing layout: Studio Space
Address: Taipei city
Area: 165M²
Design unit: Design Apartment
Address: B1, No. 191, Section 2, Anhe Road, Da’an District, TAIPEI CITY, TAIWAN(R.O.C)
Tel: +886-2-2377-5101
Fax: +886-2-2377-5102
Email: DA@da-interior.com
Website: www.da-interior.com

More:近境制作。更多关于: DESIGN APARTMENT on gooood

Post a Comment