James River House,Virginia by ARCHITECTUREFIRM

River house loosely and lightly scattered like stones in the wooded site. Residence removes themselves from city life,feels the changing of the seasons.

Project Specs

Design Firm:
Materials:

来自 Architecturefirm 对gooood的分享。更多请至:Architecturefirm on gooood 
Appreciation towards Architecturefirm  for providing the following description: 

詹姆斯河住宅是为三个小男孩而设计的。他们在这里成长,在周围的环境中学习和体验,欣赏自然界的泥土,飞蛾,流水,感受季节不断变化的光线; 这间住宅也为爱他们的人提供了聚集看望他们的地方。三个体量悬浮于詹姆斯河弯的断崖上,松散随意的布置于地面之上,就像一团篝火旁散落的石头。

The James River House was designed as a place for three young boys. It is a place where they could grow and learn from their surroundings – experience mud, moths, flowing water, and the changing light of the seasons; a place that would allow for many gatherings of all those who love them. Three volumes hover above a bluff alongside a bend in the James River, arranged loosely and lightly on the land like a scattered group of stones around a campfire.

▼建筑悬浮于詹姆斯河弯的断崖上,Three volumes hover above a bluff alongside a bend in the James River

1-James River House by ARCHITECTUREFIRM

2-James River House by ARCHITECTUREFIRM

詹姆斯河住宅是一间河畔的度假屋。 距离森林有0.5英里远的路程,人们不能开车只能步行前往,在徒步前往的过程中,人们也慢慢的远离了都市的生活。房子集合了三个不同的体量,这三个形体组成的住在悬浮于詹姆斯河弯的断崖上,松散随意的布置于地面之上,就像一团篝火旁散落的石头。这种排布方式可以让人们自由的穿梭于不同的体量中,以此欣赏到森林河湾的开敞视野,也获得了充足的光照。

The James River House is a riverside retreat. There is an almost 1/2 mile long drive through the wooded site before arriving at the studio/garage, where visitors leave their cars and walk to the house, providing a feeling of hiking into the house and slowly removing them from city life. The house itself is a collection of three distinct volumes,the three volumes of the house hover above a bluff alongside a bend in the James River, arranged loosely and lightly on the land like a scattered group of stones around a campfire. The arrangement of these volumes allows the visitor to slip between and through the house, opening the view to reveal light, river, and the woods.

4-James River House by ARCHITECTUREFIRM

建筑才采用了不同的开窗方式,房子的正立面和背立面有着很大的区别,朝北的大窗户临河而立,模糊带有遮挡的立面面对着南侧。每个体量的朝向都不同,这样可以最大化的将詹姆斯河的景观囊入其中,也同时能欣赏到变化多端的森林景色。

Due to the strategic placement of glazing, the house has a distinct front and back side, with large windows facing the river to the North, and an opaque, sheltered side facing the South. The volumes are angled away from each other on the Northern side so that the residents are provided with several different views of the James River, as well as the surrounding and enveloping canopy of trees.

5-James River House by ARCHITECTUREFIRM      6-James River House by ARCHITECTUREFIRM

建筑三个不同的体量,每一个都赋予着不同的功能。厨房和卧室居于最中央的形体中,依附于此的建筑中是父母和孩子的卧室。孩子的卧室中为男孩和他的朋友们备有八张内置的床。静谧但开敞的室内围绕着一个灵活开敞的集会空间排布,这个空间关系暧昧,即亲密又开敞,即是室内也是室外。卧室,树屋,餐厅位于起居室的两侧,起居室壁炉的火光映照着孩子们,整个空间里充满活力。

The three distinct volumes, each serving its own function. The kitchen and the living room occupies the central volume, while the attached structure houses a bedroom for the parents, as well as a bedroom for the kids with eight built-in beds for the boys and their friends. The quiet yet open interior is built around a large and flexible gathering space that can be intimate, expansive, interior, or exterior. Flanked by sleeping quarters, this central living area is at once hearth, tree house, and dining hall and is the nexus of activity for the family and the three boys who fill the house with light and motion.

▼ 静谧但开敞的室内围绕着一个灵活开敞的集会空间排布,quiet yet open interior is built around a large and flexible gathering space

8-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼起居室,Living Room

9-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼餐厅,Dining Hall

10-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼ 卧室, Bedroom

11-James River House by ARCHITECTUREFIRM     12-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼ 过渡空间,Connecting Space

13-James River House by ARCHITECTUREFIRM

建筑的另一面,三个体量向内包围,在南侧立面的火灶创造出一种遮挡的氛围。 第三个体量脱离于主体建筑,为客人所设计,连接着甲板。住家和客人可以在天气好的时候在森林里支起帐篷享受大自然。

This design also allows the opposite side to angle inward, reinforcing the sheltered atmosphere of the South elevation and the outdoor hearth. The third volume, dedicated to guests, is detached from the main volume, yet is connected with a deck, where guests and family can enjoy good weather and take in the cycles of the seasons tucked into the canopy of the surrounding trees.

▼ 亲近大自然,closer to the nature

3-James River House by ARCHITECTUREFIRM

7-James River House by ARCHITECTUREFIRM      15-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼总平面,Site Plan

16-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼平面图,Floor Plan

 

17-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼剖面图,Section

18-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼立面图,Elevation

20-James River House by ARCHITECTUREFIRM

▼立面和剖面图,Elevation and Section

19-James River House by ARCHITECTUREFIRM

More:Architecturefirm,更多请至:Architecturefirm on gooood 

Post a Comment