Inzone Shopping Mall, China by Arizon Design

Traveling under the rivers

Project Specs

Location:

非常感谢 乾正设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Arizon Design on gooood
Appreciations towards Arizon Design for providing the following description:

 

项目背景 | About the project

项目所在地德州是山东省的西北大门,自古就有“九达天衢、神京门户”之称,是华东、华北重要的交通枢纽,1500千米的京杭大运河,德州地段占了141千米。鉴于德州这座城市的历史人文脉络和得天独厚的地理优势,以及河巷纵横交错的地容地貌。本案的设计概念来源于穿越千年,重现古老河巷市集的繁荣景象。河巷、市集、船舶等元素贯穿整个空间设计,一步一景,犹如在水底游弋,从另一个视角去窥探这繁华的幻象之境。

The located city Dezhou is the west-north gate of Shandong Province.It has had the fame of”Reaching the Heaven,God-bestowed Entrance”. It was an important transportation point of Eastern and Northern China.The passage of Dezhou occupies 141 km out of the 1500 km of Peking-Hangzhou Canal. Dezhou inherits historical and liberal heritages, a unique geographical advantage,and a landscape of intersecting river and ally webs. The design concept of this project roots in going back to one thousand years ago, reviving the prosperous picture of ancient markets along rivers and allies. The elements of river ally, market and fair, boat and ship are the clues throughout space design, as if traveling under the rivers,with ever-changing landscape of each step, we take a glance from a hidden perspective of this splendor fantasy realm.

▼戏剧化的主题街场景,the dramatic scene of a pedestrian street

 

特征 | What’s unique

该项目植入了本案所在地的历史基因,挖掘属于本案独一无二的人文优势,使整个空间设计鲜活而独特,河巷、市集、船舶元素的提取与运用,始终贯穿整个空间布局,形成鲜明的视觉记忆和冲击力,穿梭其中,犹如游弋于水底,抬头仰望,鱼贯而行的“船底”波光粼粼,闪烁而梦幻。

This project is implemented with the historical gene of located area. To dig into the unique cultural advantages belong to this project energize and signifies the spatial design. To extract and merge the elements of river ally. Market and fair, boat and ship and to apply in use of spatial arrangement as clues, creates distinguishing visual impact and memorizable highlights. Take a small walk here”under the rivers”. The startling  moving “boat bottoms” will indulge you in a marvelous dream.

▼抬头仰望,鱼贯而行的“船底”波光粼粼,”boat bottoms” on the ceiling of the atrium

▼天花细部,ceiling detailed view

 

挑战 | Challenge

宽阔的中庭采用了自然光源,大大提高了环保节能的诉求,天光从中庭两侧照射到室内,格栅形式的线条让光有了丰富而细腻的变化,增添了空间波光潋影般的灵动之美。

The giant atrium adopts natural daylighting for illumination. Greatly raised the demand of environmental protection and energy saving, when daylight comes to interior through the two sides of atrium, sunshine shows enriched and detailed changes through grid-forming lines,which bestows the space a shivering beauty of light and shadows of waves.

▼中庭采用自然光源,the giant atrium is illuminated by natural light

 

优势 | Advantages

功能性:整个银座购物中心围绕设计概念中由河巷贯穿的幻象景致,分区植入各个中庭等公共空间,让空间与人产生互动并区分所在的场域。
创新:大量使用铝板这一材料,通过构成手法,在节约成本的同时创造出不同的视觉效果。

Functionality: According to the fantasy scenarios along the river allies from the design concept, sections are planted in the public spaces of each atrium. The interactive activities between people and space distinguishes the areas.
Innovation: The material of aluminum board will be considerably applied, using the method of composition, various visual effects can be created while saving cost.

▼由河巷贯穿的幻象景致,the fantasy scenarios along the river allies

 

空间的有机统一 | The integrated spatial system

幻象之境的概念是将多空间系统应用于整个设计中,根据船在河道中的流动韵律以及功能的需要进行空间设施的设置,在保证商业流线的前提下让整体建筑及场景的设计有机统一,形成了不同空间纬度上的屋顶、平台、中庭等一系列连续的空间体系,同时成为一系列连廊、街区之间的转换元素,最终形成建筑与场景自然融合。

The concept of Fantasy Realm is to apply the multi-space system into the whole design. The spacial and equipment arrangement is installed according to the moving rhythm of boats in river and functionality. Unify the whole architecture and scenarios design organically in condition of assuring the commercial streamlines. The rooftop, platform and atrium at different spatial latitude is formed into one continuous spacial system, serving as transitional elements between a series of corridors and community blocks as well,which leads to the final organic emergence of the architecture and the scenarios. The recycling and energy-saving factor is always thoroughly considered during the design.

▼屋顶、平台、中庭构成连续的空间体系,the rooftop, platform and atrium together act as a continuous spacial system

▼设计示意图,design concept

▼1层平面图,1F plan

项目名称: Inzone银座
设计公司: ARIZON DESIGN乾正设计
总设计师: SHEN JUNWEI 申 俊伟
联系邮箱: ELSONSHEN@163.COM
完工时间: 2018
项目地址: 中国.德州
项目面积: 100,000㎡
摄影: Dirk weiblen
客户:Inzone银座集团
空间类别:购物中心

More:乾正设计。更多关于他们请至:Arizon Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment