Shanghai “Inside the CLOUD” sales center by TEAM_BLDG

Sales center locate in a quiet and natural environment, architect focus the connection between interior and outdoor spaces. Aluminum grille frame with different height express “cloud” idea.

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自TEAM_BLDG 对gooood的分享。更多关于: TEAM_BLDG on gooood.
Appreciation towards TEAM_BLDG for providing the following description:

加入TEAM_BLDG :(上海 / 厦门)TEAM BLDG间筑设计 — 项目建筑师|建筑/室内设计师|建筑/室内施工图设计师 / 建筑实习生

青云里居住艺术馆坐落于上海市青浦区朱家角古镇旁,距市中心约50分钟车程。在这样一个远离城市喧闹、植物茂盛的环境里,TEAM_BLDG间筑设计在项目的最开始便将室内与户外的流通作为设计的着眼点。由于这个项目在时间及成本上有颇多限制,间筑设计试图用尽量简单的方式让室内外以及景观形成一种新的关系,他们选择了不同高度的铝格栅框作为“云”的建筑表达,对几层空间在立面上进行了非常规的划分,这与本项目的案名不谋而合。例如在一层的部分,原本应为建筑外立面的格栅扩大至更广的范围,一方面,被格栅框进来的部分便形成了院子;另一方面,一层的外立面因只剩一层玻璃而变得完全通透,让室内与户外的区隔更为模糊。

This sales center locates near the famous water town Zhujiajiao of Qingpu District in Shanghai, about 50 minutes’s way from the downtown by car. In such a quiet and natural environment with frondent trees around, TEAM_BLDG takes the connection between interior and outdoor spaces as the original intention of design. Due to some restrictions on the time schedule and budget, TEAM_BLDG try to create a new kind relationship among the indoor space, out-door space and landscape in the simplest way. They chose a special kind of aluminum grille frame with different height as the architectural expression of “cloud”, meanwhile this special frame makes a unconventional division on these several layers of space on the facade, which just meets the intention of this project. For example,they expand the use of grille not only on the facade but also the groud part, on the one hand, the ground part surrounded by grille becomes the courtyard; on the other hand, the 1st floor’s vitreous facade become completely transparent, makes indoor and outdoor’s segment more ambiguous.

▼建筑外观,external view

1-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

 

格栅——云外 SCREEN – Outside the Cloud

由于别墅区主入口与居住艺术馆由一座颇为曲折的桥进行连接,每一位访客都必需要经过大约200米的步行路程才能抵达。为了给这段路程提供更为有趣的视觉体验,间筑设计对于格栅也进行了参数化的设计。他们将组成格栅的每一条铝板进行了不同程度的扭转,使得从不同角度看过去格栅各部分都会有疏密的变化。在人逐渐走近建筑的过程中,建筑的表面也在进行着微妙而有趣的虚实变化,形成步移景迁、云雾缭绕的视觉效果。

Design details:
Since the main entrance of the residential area and the sales center is connected by a circuitous bridge, every visitor has to walk through about 200 meters way to reach the sales center. In order to provide this journey more interesting visual experience, TEAM_BLDG also use parametric software to design the grille. They rotate each aluminum strip with different angles to get the view changed with visual point. In the process of visitors gradually approaching the building, the surface of the building also has a virtual and actual change subtly and interestingly, bring visitors step moving scene with the feeling of veiled in mist.

▼格栅各部分都会有疏密的变化,the surface of the building has a virtual and actual change subtly and interestingly

4-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG     3-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

 

水院——云里 WATER COURTYARD – Inside the Cloud

走入院子,间筑设计借鉴了当地“水台社戏(水上搭戏台,观众在船上看戏)”的传统民俗,在院子中央设计了一个5平米的超小舞台。舞台外围是两重水景与座位的交错布置,让访客有身在水中的感觉观看表演的感觉。

After entering the courtyard, there is a 5 square meters’ small stage which is inspired by the local traditional custom called ‘village opera on water stage’. Normally this traditional opera stage is surrounded by water, and audience sits in the boat facing the stage. Then in TEAM_BLDG’s design, the stage is surrounded by 2 steps of waterscape and seats inbetween, it aims to bring visitors be personally on the scene of enjoying the performance on water.

▼(左) 别墅区主入口与居住艺术馆由一座颇为曲折的桥进行连接,(右)院子中央一个5平米的超小舞台(left)the main entrance of the residential area and the sales center is connected by a circuitous bridge, (right) a 5 square meters’ small stage

7-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG     9-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

 

室内 INTERIOR

作为居住艺术馆,除了基本的商业功能之外,业主还希望能够有更多的空间供人们休憩和交流。鉴于此需求,间筑设计将室内1、2层局部打通,放置了一个巨型书架。书架不仅对室内商务与休闲的空间进行了区隔,并且结合了多种功能在其中,例如1楼至2楼、2楼至3楼的楼梯以及1、2层的吧台皆是从书架中“分解”出来的,而书架与地板相连的地方则“生长”出了多个座位,供人们休息。

As a sales center, client hopes to arrange more rest and communicating space except the basic commercial use space. In order to meet this demand, TEAM_BLDG put a super giant bookshelf as a layer connects partial space between 1st and 2nd floor. This multi-functional bookshelf plays an quite important role in the whole interior space that it is not only as a wall to separate business and leisure area, but also the staircases from 1st to 2nd floor as well as 2nd to 3rd floor together with the bar part are both part of this bookshelf, moreover, the connecting part between bookshelf and floor ‘grows’ out many seats for visitors to take a rest.

▼ 1、2层局部打通,放置了一个巨型书架,a super giant bookshelf as a layer connects partial space between 1st and 2nd floor

10-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

▼ 书架与地板相连的地方“生长”出了多个座位,the connecting part between bookshelf and floor ‘grows’ out many seats

12-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

▼ 1楼至2楼的楼梯,Staircase from 1st floor to 2nd floor

14-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG      15-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

▼ 1楼至2楼的楼梯,Staircase from 1st floor to 2nd floor

16-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG     17-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

▼ 二层从书架中“分解”出来的吧台,bar part are part of this bookshelf on 2nd floor

18-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

从2楼上至3楼,访客会经过一个颇为狭窄封闭的楼梯间,继而步入一个豁然开场明亮的画廊空间,由1楼延续至此的木与水泥这两种材质将此空间一分为二,功能上也随之有了更为明确的划分。

During the way from 2nd floor 3rd floor, visitors will go through a narrow and isolated space then suddenly entering a open bright gallery. In addition, the continued use of wood and cement starting from the 1st floor separate this gallery space into two parts, which also makes a rather clear division for the function use.

▼ 通往画廊楼梯间,staircase to gallery

20-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

19-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

▼建筑模型,Physical Model

23-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG      24-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

▼形体分析图,Form Analysis

21-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

22-Inside the CLOUD by TEAM_BLDG

 

▼平面图,Floor Plans

朱家角售楼处样板间-20150603.pdf

位置: 中国上海朱家角
名称: 青云里居住艺术馆
用途: 别墅销售中心
面积: 649 m2
设计类型: 建筑、室内及景观设计

Project: Qing Yun Li Sales Center
Architects: TEAM_BLDG
Architect In Charge: Xiao Lei, Wang Jin
Collaborators: Yang Yuqiong, Pedro Manzarno Ruiz, Giacomo Volpe, Bai Lu, Jin Xin, Zhang Tao (MOG Design), Jin Kuramoto & Ishibashi Tadahito (Balance Design)
Project Year: 2015
Photographs: Eiichi Kano

More: TEAM_BLDG,更多关于: TEAM_BLDG on gooood

Post a Comment