IBG Kindergarten, China by HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO

Cultivating five senses and perception from the natural environment

Project Specs

Location:

感谢 HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO 予gooood分享以下内容。更多关于:Youji no Shiro on gooood
Appreciation towards HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO for providing the following description:

IBG的首字母中有灵感、二元文化、绿色的含义。从自然环境中培养五感和感知能力是非常重要的。选取这些含义,在众多注重维护保养以及只顾大人便利的幼儿园中,IBG选用自然的木材,石材,真正的草坪以及种类繁多的树木,使孩子们在日常生活中从自然素材得到学习成长。IBG的设计理念为通过和自然相接触能得到学习成长的园舍。

▼幼儿园入口,the entrance of the kindergarten ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

This is an interior design project of transforming a three-storey existing building to IBG Kindergarten in Beijing, China. The acronym in IBG stands for Inspiring, Bicultural and Green. While many emphasize on ease of maintenance and ease of use amongst adults as their requirement of design, but we prioritized children’s use and learning as our criteria. Supporting the educational philosophy of the school, the structure was filled with nature so as to educate the children amidst the enjoyable green which is a rare sight in this urban neighbourhood.

▼幼儿园概览,overview of the kindergarten ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

树种的选定根据不同文化,不同地域特征来进行的。栽种了北京已有的树木,有意识的使庭院与周边街道融合。也部分选用了外来的树木,使人能感受到和平时不同的氛围。因为有花草树木,虫儿们会来,吃虫子的鸟儿也会来。孩子们日常生活中能于此相接触,也有助于学习。处于幼年期的孩子需要体验的身体动作有36个。并不是单做某项运动就能习得,而是在活动身体的多种游戏中习得。最好的方法就是在有着丰富大自然的室外玩耍。楼顶是「动之庭」包含运动项目在内用途多样,尽量不放置多余的东西。中庭是「学之庭」配置了大量的绿色植物,身处绿意盎然之中,感受花鸟虫鱼。从阳台上能用手够到大树的枝叶,也能向下观望。庭院设置了高低落差,能让身体得到活动学习。对身处大都市中的幼儿园来说,拥有两个如此丰富的庭院是很珍稀的案例。

The roof was transformed to a ‘Garden of Movement’, that is a simple terrace garden to boost movement and exercise. The courtyard is a ‘Garden of Learning’, which comprises of the variety of native and foreign plant species as well as insects and birds which also makes it easier amongst children to understand the change of season.

▼中庭是「学之庭」,配置了大量的绿色植物,the courtyard is a ‘Garden of Learning’, which comprises of the variety of native and foreign plant species ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼中庭空间,设有游戏的水池,the courtyard with a pool ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼绿意盎然的中庭空间,the courtyard full of greenery ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼从上层平台看中庭,viewing the courtyard from upper terrace ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼庭院设置了高低落差,能让身体得到活动学习,the courtyard with different elevations, providing a good learning and playing opportunity ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼孩子们高低错落的庭院中玩耍,children are playing in the courtyard with different elevations ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼半室外空间,the semi-outdoor space ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

教室是教育的场所,尽可能保持简洁兼具实用。室内简洁,外部结构丰富突出,这样的空间更能感受到植物的气味以及风声水声等自然要素。美术室、图书室、STEAM教室作为亮点采取了区别于其他房间的要素作为特别空间而存在。图书室的墙壁、棚架以及天花板均使用木材而制,利用木头的温润感创造出让人安心的空间。美术室其中一面设置了混凝土质感的架子,赋予了和木材完全不同的印象。随机摆放的架子展示着孩子们各种各样的作品,甚至可以开小型个人展览会。STEAM教室的墙面使用白色砖块砌成,不使用吊顶天花板,扩大了空间视觉效果,能让孩子们集中于创作活动。

▼幼儿园一层的半室外走廊,与自然亲密接触,the semi-outdoor corridor on the first floor, connecting directly with the nature ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼上层的半室外走廊,the semi-ourdoor corridor on the upper floor ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

The classrooms are kept functional and simple where you may feel natural elements such as the smell of the plant, wind, sound of water etc. so as to lay main emphasis on the rich exterior. A special sense of the space has been created using different material finishes and scales in different type of rooms. The walls, shelves and the ceiling of the library uses wood hence making the ambience warmer and more nonchalant. The art room explores different material and texture of concrete and wood and also randomises the shelf sizes making the mind to wander and explore creativity. The STEAM classrooms are spacious and done using white bricks making it adequate for concentration. It’s a natural environment in the middle of the concrete jungle of Beijing, supporting children to discover themselves through play, observe, learn and grow.

▼STEAM教室的墙面使用白色砖块砌成,不使用吊顶天花板,the STEAM classrooms are done using white bricks without additional ceiling ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼图书室的墙壁、棚架以及天花板均使用木材而制,the walls, shelves and the ceiling of the library uses wood ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼图书室利用木头的温润感创造出让人安心的空间,the library uses wood to make the ambience warmer and more nonchalant ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼美术室其中一面设置了混凝土质感的架子,the art room with a concrete shelf wall ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼幼儿园教室,采用木地板和白色吊顶,the classroom with wood floor and white ceiling ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼会议室和教师办公区,the meeting room and teachers’ office area ©Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

▼一层平面图,1F plan ©HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO

▼二层平面图,2F plan ©HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO

▼三层平面图,3F plan ©HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO

项目名称 :IBG School
所在地 :北京(中国)
设计监理 :HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO
使用面积 :3000㎡
结构规模 :钢筋混凝土结构,地上3层
竣工 :2019 年4月

Project: IBG Kindergarten
Location: Beijing, China
Design/Supervision: HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO
Total floor area: 3000㎡
Structure/Story: Reinforced Concrete, 3 stories
Completion: 2019
Photo: Toshinari Soga (studio BAUHAUS)

More: HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro + KIDS DESIGN LABO        更多关于:Youji no Shiro on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment