华为全球旗舰店,上海 / ARUP奥雅纳工程咨询(上海)有限公司

融合硬核科技与建筑美学的“城市客厅”空间

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

非常感谢 ARUP奥雅纳工程咨询(上海)有限公司 将以下内容授权gooood发行。更多关于:Arup on gooood 
Appreciation towards Arup for providing the following description:

华为全球最大旗舰店坐落在上海著名的南京东路商圈,由历史保护建筑南京大楼更新而成。店铺营业面积5,000余平方米,共有3个楼层,包括产品体验及HUAWEI Community、全场景体验和多功能体验区。奥雅纳 (Arup) 建筑设计团队汇聚结构、机电、照明、消防、可持续设计和项目管理等多专业经验,历时一年,为华为定制融合硬核科技与建筑美学的“城市客厅”空间。

Located in the historical Nanjing Building on Nanjing Road East, Huawei’s largest global flagship store occupies more than 5,000m2 in three storeys housing a product display area, an immersive experience hall and a business centre with ancillary facilities. Drawing upon its global expertise in structures, MEP, lighting, fire, sustainability and project management, Arup’s architecture team partnered with Huawei to create this showcase of technology and design beauty. 

▼华为旗舰店外观,external view of the HUAWEI flagship store © 华为

 

历史 ∙ 未来 ∙ 社区
History, future, community – all connected

“城市客厅”是华为全球旗舰店 ∙上海南京东路的建筑美学,也展现了华为“连接未来”的愿景。设计概念基于历史、未来、社区三大要素及其相互之间的关系,在历史性的遗存空间将人与未来相连,用融合的材料让科技与自然衔接。人们在这里洞见未来,并形成属于品牌社群的核心。这是项目最具趣味且激动人心的挑战,推动着空间序列的重组以及视觉形象与空间感受的设计。

Building on Huawei’s brand vision of ‘connecting the future’, the design concept of ‘City in the store’ is based on three key elements – history, future and community – and their relationships. The ambition is to bring new life to the historical building, infused with a strong sense of identity for Huawei through architecture that promotes shared experiences for people, all underpinned and enabled by powerful digital technology. This exciting challenge drives the concept development behind the space organisation and the choice of the look and feel.

▼设计原则,design principle © Arup

 

寓新生于历史
Making new from the old

建筑师力图在充满历史感的空间为产品打造出简洁、沉稳、优雅的背景,用充满未来气质的语汇,折射出终端产品的内在价值。为体现精致工艺的传承,建筑师特意选择拥有天然石材质感、流传于上海十里洋场逾百年的人造材料——水磨石来建构整个室内区域,以低调典雅的背景烘托出华为的划时代科技,营造产品体验的殿堂。

The transformational interior space sits in contrast with the restored and protected historical façade. Through this juxtaposition, the future is represented in the variety of Huawei products that take the stage in this calm, simplistic and elegant space. To recognise the delicate handcraft tradition, the architects chose terrazzo – a very popular material a century ago when this building was erected – as the main material for the interior. The purity of terrazzo sets off a humble and elegant background for Huawei’s cutting-edge technology. This man-made material not only traces the building’s past, but also connects technology and nature with a texture close to nature.

▼一楼全景图,panoramic view of first floor © 华为

▼一楼体验区,experience area on the first floor © 华为

在追溯这栋建筑及周边邻里的发展过程中,建筑师发掘出了一段关于分享和贸易的悠远历史。老建筑在岁月中层层变更与叠加,今天的设计也将融入历史积淀。铜,既是上海传统建筑中常用的装饰金属,也是通讯电子行业最广泛应用的传导材料。建筑师选用铜色的金属板作为中庭区域的材料,即是对上海历史的呼应,也是对华为根基的隐喻。材料可拆卸回收,遵循可持续发展的循环设计原则。

▼材料概念,material concept © Arup

The history of Shanghai and this neighborhood has a long tradition of sharing and trading which imprints some of its original character in the layers of interventions, including the current one. Copper, usually used as an expensive decorative material in Shanghai, was selected for the metal covering the atrium surface due to its warmth and character as well as a gesture to its use in the electronic communications industry. Designed for disassembly with self-finished recyclable materials, circular design principles have been implemented throughout the design.

▼一楼HC,HC on the first floor © 华为

 

营造沉浸式体验
Designing an immersive experience

奥雅纳团队与华为紧密合作,根据对华为产品的深刻理解、研究和分析,广泛探讨华为科技为现代生活带来的丰富内涵,将空间和产品与艺术和数字表达相结合,创造出了一个沉浸式、多感官体验空间,展现华为的 “智能家居”、“移动办公”以及卓越的影音技术。

The Arup team worked closely with Huawei to study, analyse and develop an immersive experience based on deep understanding of the state-of-the-art products. Through extensive discussions on what Huawei technology brings to our modern life, the team combined the space and products with art and abstract digital expression, creating a multi-sensorial experience space for Huawei to showcase their ‘home living’, ‘mobile working’, ‘sound’ and ‘visual’ technologies.

▼二楼影音室,video room on the second floor © 华为

▼三楼售后服务区,after-sales service area on the third floor © 华为

 

构建品牌社区
Building a brand community

用户之间基于共同体验的沟通互动和技术共享能围绕品牌建立起良好的社群基础——这是奥雅纳团队为华为旗舰店定义的社区方向:迈向未来的知识型社区。设计团队恢复了南京大楼初建时设有的中庭院落,保留部分垂直交通功能,通透的视线串联三个楼层,同时也打造出象征着品牌精髓的场所——汇聚人气的社区空间。模拟日光的平面光源从三楼顶部倾泻而下,人们可以聚集在宽敞的中庭步梯,拾级而坐,聆听宣讲、交流咨询,或休憩驻足。

▼空间流线,circulation © Arup

User experience is the ultimate goal of product design and users can form their community based on communication and sharing of knowledge, technology and common experience. This is the community the Arup team defined for Huawei’s new flagship store – a community about the joy of sharing knowledge and the excitement of working together towards the future. The original courtyard of this building was covered over decades ago and transformed into an interior vertical movement space. To reshape the internal space of the store, the atrium was defined as the heart space from the very beginning. A triple height central volume with open views towards all three floors provides attraction to customers from all directions. The grand staircase with the illuminated ceiling becomes the Huawei community space and recalls the courtyard and sky previously lost to history. Facing the giant LED screen, people can learn and share the latest skills and technologies while sitting on the comfortable white open steps.

▼中庭社区,atrium community © 华为

▼中庭侧面视角,side view of the atrium © 华为

▼中庭仰视,looking up to the atrium © 华为

从老花园跑马场到华为全球旗舰店,坐拥百年的场馆再度向公众开放。这片沟通历史与未来、汇聚人气与灵感的社区将承载更多的未来智慧和生活体验,而奥雅纳充满巧思的优雅设计也使空间本身成为值得一看的展示。

From a garden racecourse a century ago to today’s technology showcase, the historical building welcomes the public with a new mission: to connect the future with the past and form a community of inspiration and innovation. With Arup’s elegant and thoughtful design, the flagship store has become a showcase in its own right.

▼一层平面,1f plan © Arup

▼二层平面,2f plan © Arup

▼三层平面,3f plan © Arup

项目类别:特殊装修
保护等级:优秀历史建筑,二类保护
设计时间:2019.5.29 – 2020.6.24
主创及设计咨询团队:ARUP奥雅纳工程咨询(上海)有限公司
一体化设计团队成员名单
项目董事:张志强
项目总建筑师: 王欣
设计顾问:James Finestone
主创设计师:甘霁
项目经理:凌紫
设计团队:朱晓晴, 伍雨禾, 谭铖, 王莉英, David Hirsch, Filippo Cefis, Giusi Di Cienzo, Francesca Pedroni, Pia Panosch, Michele Vettorello, Alberto Proserpio, 王秋锐(实习),魏泽桉(实习)。
BIM经理:Fabrizio Miele
结构工程师: 张志强
暖通机电工程师:龚征
消防工程师:孙晓乾,刘婷婷
建筑物理工程师:潘佳茵
建筑渲染:张帆

Project name :HUAWEI GLOBAL FLAGSHIP STORE
Design :ARUP
Design year & Completion Year :2019.5.29 – 2020.6.24
Project Director :Penny Cheung
Design Lead in Charge: Xin Wang
Design Advisor :James Finestone
Chief Designer :Ji Gan
Project Manager:Liki Ling
Project Team:Elaine Zhu, Yuhe Wu, Cheng Tan, Emma Wang, David Hirsch, Filippo Cefis, Giusi Di Cienzo, Francesca Pedroni, Pia Panosch, Michele Vettorello, Alberto Proserpio, Qiurui Wang(Intern) Ze’an Wei(Intern)
BIM Manager:Fabrizio Miele
Structural Engineer: Penny Cheung
MEP Engineer:Tom Gong
Fire Engineer:Tina Liu
Sustainability Engineer:Jiayin Pan
Visualization:Fan Zhang

More: Arup  更多关于:Arup on gooood

 
版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »