House Renovation, Cal Jordi & Anna by Hiha Studio

The double-height space creates a bright house

Project Specs

Location:

非常感谢 Hiha Studio 予gooood的分享以下内容。
Appreciation towards Hiha Studio for providing the following description:

本项目对原有住宅进行了改造和翻新,将其打造为了具有新材料的、能够适应当今时代下新的生活方式的居所。

The project consisted of updating and adapting an existing building to the present, to new materials, to new ways of life.

▼二层起居室和室内露台,the living room and the interior terrace on the first floor ©Pol Viladoms

原建筑现有基地上的两座住宅中的一座,这两座住宅以相嵌的方式组合在一起,共用着几道夯土墙。这两座住宅的建筑风格都呼应了西班牙La Plana de Lleida地区内的建筑样式,坐落于一个约5米宽、15-30米长的长方形地块上。本项目通过有选择性地拆除原有住宅的一部分空间,来实现项目的目标,满足客户对其的功能需求。

建筑师希望通过拆除一些现有的建筑元素,同时减少一些需要重新设计和翻修的墙面等,为住户节省一部分项目预算。这种方式使建筑师团队几乎可以不假思索地设计出一个能够满足客户要求的住宅空间。新设计的房间也在竖直和水平方向上产生了新的视觉效果和联系。此外,建筑师还决定将通高空间与住宅的南北立面结合在一起进行设计,从而使室内外空间联系得更加紧密,也创造出一座空间更加紧凑的住宅。这种方式从某种意义上减小了空间的进深感,使得自然光线可以透过玻璃立面照进住宅室内的中心区域。

▼项目概念分析图,the concept diagram

The existing building is the result of the sum of two houses between a rammed earth party walls. They are buildings that respond to the typology in La Plana de Lleida area featuring a rectangular plot that is around 5 meters wide and 15-30 meters in length. The main approach of the project was to empty the existing building in a selective way in order to attain the project aims and provide for the functional needs of the clients.

This void allowed for the elimination of existing elements and for a reduction in the amount of surface requiring remodeling and thereby provides economic savings for the client. This decrease in remodeling area allowed us to provide the functional needs required by customers almost automatically. New visuals and relationships were also generated between the new rooms, both vertically and horizontally. The decision to place the empty spaces in contact with the north and south facades allowed us to obtain a greater contact surface with the exterior and to generate a more compact building. This reduced depth allowed us to extend the light from the facade to the center of the house.

▼二层起居室和室内露台,通高空间使得光线可以照进住宅内部,the living room and the interior terrace on the first floor, the double-height space introduces the sunlight into the central house ©Pol Viladoms

▼二层的起居室,the living room on the first floor ©Pol Viladoms

▼起居室局部,墙面虚实相间具有韵律感,partial living room view with the rhythmic wall, the solid and void spaces alternate ©Pol Viladoms

▼虚实相间的墙面细节,details of the rhythmic wall with the alternation of the solid and void spaces ©Pol Viladoms

建筑团队致力于将这个具有纪念意义的空间打造为一个更具家庭氛围的住宅。一系列新加入的通高空间不仅为住宅带去了些微的公共开放之感,更创造了许多新的室内空间。这些新的室内空间在视觉上彼此联系,尽管实际上它们并不处于同一高度层面。住户可以在这些空间内进行各式各样的活动,而更加私密的房间则被布置在了这些空间的周围。

Our efforts for this project were concentrated on giving the new spaces a domestic feel in the face of its monumentality. The new inner spaces generated by our selective vacuums are where we placed the spaces with a more “public” appeal. These spaces are visual connectors even though they are set at different levels. In them, everyday activities are carried out whereas the rooms of a more private nature are located around these rooms.

▼二层的厨房和餐厅,the kitchen and the dining on the first floor ©Pol Viladoms

本住宅共有三层,首层设有古罗马建筑中窄通道(“Roman Fauces”)一般的入口,创造出一种先窄后宽,视线猛一下变得开阔的感觉,向住宅宽敞的入口大厅和小镇上的传统房屋致敬。日间的活动空间集中在二层,这里设有起居室、厨房和餐厅,同时连接到室内露台和卫生间以及一间陪护室。三层则是夜间活动区域,设有一系列卧室和配套的卫生间。

The building was developed on three levels, on the ground floor we have the “Roman Fauces” entrance, in tribute to the large entrance halls of the farmhouses and the traditional houses in the town. Day activities are concentrated on the first floor, with the living room, kitchen and dining room linked to the inner terrace and bathroom and the accompanying room. The second floor is dedicated to the night area where the rooms and the corresponding bathrooms are concentrated.

▼室内楼梯,the interior stairs ©Pol Viladoms

为了表现出住宅的材料本质,在重新设计之前,建筑师通过彻底剥离原住宅的装饰物和饰面,使住宅得以恢复其最初的面貌。建筑师希望恢复这类房屋的精髓,即材料、纹理和色彩都能赋予建筑额外的价值,同时融汇成一种新的内部空间语言。在这种空间语言内,夯土墙扮演着重要的技术性角色——这些墙壁能够调节住宅内部的自然湿度、温度和声学环境。

The material essence of housing was achieved by fundamentally stripping and removing all ornaments and finishes prior to remodeling and returning the building to its original appearance. Our aim was to recover the essence of this type of houses, where the material, the texture and the color are given additional value and incorporated within the new interior language. The rammed earth walls take on a prominent technical role in this new language since these walls allow us to regulate the natural moisture, temperature and acoustics of the interior of the house.

▼住宅入口,暴露出原建筑的夯土墙和被粉刷成白色的砖墙,the entrance of the house, exposing the original materials like the rammed earth wall and white-painted brick wall ©Pol Viladoms

▼入口大厅,the entrance hall ©Pol Viladoms

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼剖面图,sections

PROJECT YEAR: 2016‐2018
AREA: 303 m2
LOCATION: El Poal (Lleida) Catalonia, Spain

More: Hiha Studio 

Post a Comment