House NOA by Alventosa Morell Arquitectes

Four vertical volumes are integrated in the surrounding landscape

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 Alventosa Morell Arquitectes 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Alventosa Morell Arquitectes on gooood
Appreciation towards Alventosa Morell Arquitectes for providing the following description:

本住宅坐落于一个小镇的中心街道上,这里遍布着独栋式住宅。建筑基地狭长,但具有良好的朝向。本项目的客户针对住宅提出了以下要求:
• 拥有非常宽敞的空间,面积400平方米左右。
• 居住氛围舒适,建筑高效。
• 住宅与花园之间要有紧密的联系。

This house is situated in a central street of a town where detached houses are common. The solar is narrow and long, but with a good orientation. Our clients demanded us:
• A very big house, around 400 square m.
• Comfortable atmosphere and an efficient construction.
• A very important link, connection between the house and the garden.

▼住宅外观,exterior view

因此,建筑师为本项目所设定的目标是:最终的住宅不仅能够满足客户的需求,同时还能完全融入周边景观。设计的难点在于如何在保证空间的私密性和人性化的基础上,解决这么大的建筑体量与室内花园之间的关系。为了实现这些目标,建筑师决定采取两种策略:
• 将住宅尽可能地设置在街道的附近,从而在基地的南侧为花园预留出更大的空间。
• 通过设计开放式空间,将整个大体量划分为几个小体量,同时削弱住宅给人带来的视觉冲击。

▼设计概念,design concept

Then our objective has been, apart from meeting the client’s demands, to reach a construction completely integrated in the landscape. The challenge was to solve the relationship between a building of a considerable volume and an interior garden, which needed to be a more intimate and human space. To obtain these aims we decided to work on two strategies:
• Locate the house the near the street the better, so as to have more space for the garden, at the south of the site.
• Work out of open-plan spaces that divide the total volume and create a feeling of diminution of the visual impact.

▼住宅外观局部,部分墙面采用白色,辅以木制窗框,partial exterior view with the smooth white finish work of some façades and the wooden window frames

建筑师通过设置具有当地特色且符合人的尺度的室外木制门廊及其平台,将住宅与周边景观联系起来。这些由轻质且细长的木条组成的门廊通过使用名为SATE的饰面材料,与相对紧凑的住宅体量之间形成了鲜明的对比。该材料为建筑师提供了以下有利的设计条件:
• SATE饰面材料为住宅提供了一个 极好的热阻结构。
• SATE饰面材料将住宅体量的部分白色光滑的立面和屋顶统一了起来,从而强调了锯齿状的屋顶轮廓。此外,为了使这个解决方案更具相关性,建筑师决定将侧立面打造为富有丰富纹理的深灰色墙体。

The link with the surrounding landscape is stablished by the outside horizontal platforms of wooden porches. They are more domestic and at the human scale. There is a big difference between these lightweight and slim wooden porches and the compact volumes of the building with an outside finish work of SATE. This material gives us the possibility of:
• Generate a structure of great thermal resistance.
• Unify the smooth white finish work of some façades and the roof in order to emphasise the contour of the saw tooth roofs. To make this solution more relevant we decide that the lateral façades were finished with a different colour, dark grey, and with a thick texture.

▼住宅外观局部,设置室外木制门廊及平台,partial exterior view with the outside horizontal platforms of wooden porches

最终,住宅由四个不连续的垂直体量组成,从而创造出一系列锯齿状的屋顶。建筑师将这些屋顶在不同竖直高度上连接在一起,并在其上设置南向的天窗。这是为了保证住宅的自然采光,从而创造出一个舒适的室内空间,并将自然光线引入住宅的首层空间。这四个不连续的建筑体量在空间尺度上各不相同,从而创造出一个相对来说不那么紧凑和均匀的整体造型。

The structural system is based on a discontinuous construction of four vertical volumes that create four sawtooth roofs which are the skylights orientated south and linked to adjacent spaces at different level. This is the system to get the necessary solar radiation to grant the interior comfort, and to have natural light in the inside of the ground floor, too. The four discontinuous volumes are not equal in dimension and help to create a less compact and uniform volume.

▼住宅外观局部,住宅由四个不连续的垂直体量组成,从而创造出一系列锯齿状的屋顶,partial exterior view, the structural system is based on a discontinuous construction of four vertical volumes that create four sawtooth roofs

▼建筑外观局部,侧立面是富有丰富纹理的深灰色墙体,partial exterior view, the lateral façades are finished with dark grey and with a thick texture

▼住宅外观局部及入口,外立面由深灰色和白色的墙体组成,partial exterior view and the entrance, the house is enclosed by dark grey walls and white walls

这四个建筑体量的室内空间通过一条贯穿了所有室内墙体的纵向轴线连接起来。而对于这四处室内空间,建筑师也使用了不同设计方法,通过家具和房间隔墙将空间分隔开来,不仅有助于组织不同功能的空间,更将不同空间的入口整合在了一起。

The interior spaces of the four volumes are connected through a longitudinal axis that drills all the walls. The interior spaces inside every volume are treated differently. We obtain the divisions through pieces of furniture, wardrooms that allow us to organize the spaces and integrate the doors.

▼餐厅、起居室和室外花园,the dining room, the living room and the outdoor garden

▼从餐厅和起居室看室外花园,viewing the outdoor garden from the dining room and the living room

▼餐厅、起居室局部和住宅的纵向轴线,纵向轴线贯穿了室内墙体,partial view of the dining room, the living room and the longitudinal axis that drills all the walls

▼室内纵轴线走廊细节,details of the longitudinal axis

▼住宅入口空间室内,interior view of the entrance

本住宅的构造系统十分简单。建筑师在室内使用由保温地板(即辐射采暖地板)和木梁组成的结构框架,在这个空间框架中通过陶瓷砖墙来限定不同的功能空间。同时,这个空间框架中的木梁也为整个室内空间增添了些许暖意,同时,通过辐射地板,建筑师得以机会利用热惯性,同时进行被动式采暖节能的设计。

The constructive system is very simple. The primary walls that limit the different spaces are ceramic walls where a frame lands. This frame consists on a thermal floor (radiant floor), and the wooden beams. This frame generates a warm atmosphere thanks to the wooden beams, and, with the radiant floor, we obtain the thermal inertia and complement the passive design.

▼厨房和吧台,木梁为整个室内空间增添了些许暖意,the kitchen and the bar, the wooden beams generate a warm atmosphere

▼厨房空间,the kitchen

▼吧台就餐空间,the bar dining space

本住宅的所有设计策略和生物气候学设计都保障了建筑室内高质量的热学环境,同时也达成了建筑师一个重要的心愿,即将建筑本身融于其周边景观之中。

All these strategies and the bioclimatic design of the proposal, are the responsible facts to be able to enjoy a house with very high thermal performances; and integrated in the surrounding landscape; a very important point for us, too.

▼二层走廊空间细节,details of the corridor on the second floor

▼模型,the physical model

▼住宅平面图,floor plans

▼南立面图,south elevation

▼北立面图,north elevation

▼东立面图,east elevation

▼西立面图,west elevation

▼细部构造,details

Authors: Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa i Xavier Morell
Collaborators: Eduard Simó, calculator of construction structures
Constructor: Global Projects
Client: Private
Constructed surface: 400m2
Year construction: 2017-2018

More: Alventosa Morell Arquitectes      更多关于他们:Alventosa Morell Arquitectes on gooood

Post a Comment