House in Huerta de Rey by Mecanismo

Integrated into the characteristic decayed rural environment

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

感谢 Mecanismo 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Mecanismo on gooood
Appreciation towards Mecanismo for providing the following description:

布尔戈斯是西班牙的一个省份,这里乡村多于城市,并且大多数处于人口减少的过程当中。该现象对当地的建筑产生了直接的影响:曾经为乡民们提供丰富活动场地的建筑物逐渐遭到废弃和毁坏,并最终构成了一种独属于该地区的特殊环境。

Burgos is the Spanish province with more little villages. Most of them, in the process of depopulation. This phenomenon of social emptying has a direct impact on local architecture, in many cases in decline and a process of ruin. This situation gives rise to a characteristic environment full of buildings, that time ago gave place to a prolific activity that maintained the rural population.

▼住宅外观,General view © Adrián Vázquez

这些建筑在今天成为了度假场所,在一年中的其他时间,这里保持着略带忧郁的宁静氛围。Huerta de Rey住宅便是其中一个具有代表性的例子,而正是这种背景决定了房屋自身的独特性和它融入衰退乡村环境的设计意图。

Currently these places are vacation spots that, during the rest of the year, maintain a somewhat melancholic serenity. Huerta de Rey is a clear example of this. And it is this context that defines the character of the house and its intention of being integrated into the characteristic decayed rural environment that surrounds it.

▼朝向街道层的立面,Facade facing the street level © Adrián Vázquez

▼朝向花园层的立面,Facade facing the garden level © Adrián Vázquez

▼侧立面,Side facade © Adrián Vázquez

项目场地位于两条街道之间,受限于南北两侧的边界。以场地本身为基准,北面的街道比地块高出3米,南面则要低3米。沿着北部的边界,房屋被植入场地之中,余下的南向地块则保持了完全的自由。密闭的砖墙解决了建筑与街道的接触问题,在隔绝不利朝向的同时保证了住宅的私密性。墙壁仅在中央位置略微打开,形成了一个进入的通道,并通过格状窗洞揭示出双层天井的存在——该天井一直延伸至建筑的地下层。

▼轴测图,Axon © Mecanismo

The plot is located between two streets that limit it on its northern and southern boundaries. These streets are located at different heights with respect to the plot, the north street, three meters above and the south street below. It is along the northern boundary, where the house is implanted, leaving the rest of the south-facing plot totally free. It solves the contact with the street by creating a hermetic ceramic block wall that isolates the house from the less favorable orientation and privatizes it with respect to the street. Only this wall opens slightly in its central part, giving rise to the access and with a lattice that reveals the double-height patio, which goes down to the lower level of the house.

▼密闭的砖墙解决了建筑与街道的接触问题 © Adrián Vázquez
A hermetic ceramic block wall was created to solve the contact with the street

▼入口和格状窗洞,The access and the lattice © Adrián Vázquez

▼格状窗洞揭示出双层天井的存在
The lattice that reveals the double-height patio © Adrián Vázquez

住宅的结构分为两个部分,并选用了截然不同的材料,因而可以从外观上清晰地识别:第一个部分拥有大面积的陶土砖墙,它朝向北面,并在底部与花园层相连。这个体量容纳了所有的公共空间,包括底层的客厅、厨房和洗手间和二层的浴室。

The house is structured in two parts that are clearly identifiable as they are resolved with different materials. The first one that gives rise to a large ceramic block wall, which faces the north facade and functions as a basement at the level of the garden, and it is where all the common spaces are housed, the bathrooms on the upper floor, and the living room, kitchen and toilet on the garden level.

▼从双层天井望向室内空间 © Adrián Vázquez
View to the internal space from the double-height patio

▼天井墙面细节,detailed view of the patio wall © Adrián Vázquez

第二个部分“悬浮”于基座上方并与街道层相连,拥有未经加工的混凝土外观,整体朝向南面,并在下方形成一个凹进的门廊空间。该体量容纳了三间卧室。以这种方式,住宅的功能布局被清晰地定义出来,并且与建筑的结构和材料相吻合。

空间布局优化了住宅的功能性,并为不同区域赋予了不同程度的私密性。优化采光并避免阳光直射是设计中首先考虑的因素,主要通过错层和调整开口方向来实现。此外,建筑的底层被半埋入地下,有助于房屋进行自然的温度调节。

Suspended and connected on the upper level to the block volume, a piece of raw concrete emerges that flies to the south part, forming the porch below it and containing the three bedrooms. In this way, a clear functional scheme is generated, coinciding with the structure and materiality of the project.

The spaces are arranged optimizing functionality and positioning themselves within the house according to their degree of privacy. Always prioritizing optimal natural lighting and protecting itself from the direct incidence of the sun by means of flights, which contributes, together with the controlled orientation of the openings and the semi-buried situation of the ground floor, to the natural thermal regulation of the house.

▼混凝土体量在下方形成一个凹进的门廊空间
The raw concrete volume forms a porch below it © Adrián Vázquez

▼上方楼层容纳三间卧室,the concrete volume contains the three bedrooms © Adrián Vázquez

材料的选择主要取决于房屋与环境的关系和有限的施工预算。陶土砖块以不同的方式被放置在建筑骨架上,构成了具有细腻肌理且通风性良好的外墙。碾压混凝土展现了其最原始的状态,突出了其粗糙且不规则的石质特征。

The materials used have to do with the situation and the integration of the house in the context and its adaptation to a limited execution budget. The ceramic block placed on the bone and in a different way in each situation, gives rise to a ventilated facade with texture and dynamism. The crushed concrete is shown in its most primitive state, highlighting its rough and irregular stony nature.

▼陶土砖墙和材料细节,Ceramic block and wall details © Adrián Vázquez

建筑内部主要使用天然材料。花岗岩和橡木被用于墙壁和地面,共同营造出温暖的室内氛围。

Inside, natural materials. Granite and oak wood are combined in paneling and flooring, creating a warm atmosphere.

▼厨房,kitchen © Adrián Vázquez

所有的这些元素共同造就了一座与乡村自然环境完美融合的住宅。

All this gives shape to a house that responds in an integral way to the rural nature that surrounds it.

▼建筑夜景,Night view © Adrián Vázquez

▼花园层平面图,Garden floor plan © Mecanismo

▼入口层平面图,Entrance floor plan © Mecanismo

▼剖面图,Section © Mecanismo

Project: Single-family house, 248 square meters
Location: Huerta de Rey (Burgos)
Companies that have participated:
Client: private developer
Design and architecture: mecanismo, Marta Urtasun y Pedro Rica
Photography: Adrián Vázquez
Technical architect: Fernando Díez
Constructor: Mozo SL
Kitchen: Cubro Design

More:Mecanismo。更多关于他们:Mecanismo on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment