Hangzhou Yuexiu Tianyue Jiangwan, China by Shanghai Tianhua architectural design co. LTD.

Creating a triple courtyard effect space on the axis up to 100 meters in depth.

Project Specs

Location:
Category:

感谢 上海天华建筑设计有限公司 予gooood分享以下内容。更多关于:Shanghai Tianhua architectural design co. LTD. on gooood. Appreciation towards Shanghai Tianhua architectural design co. LTD. for providing the following description:

杭州越秀天悦江湾项目示范区位于杭州市艮北新城核心区。首开示范区结合未来真实社区场景打造,在纵深达100米的轴线上营造三重庭院空间。

Hangzhou Yuexiu Tianyue Jiangwan Project Demonstration Zone is located in the core area of Genbei New Town, Hangzhou. The first opening demonstration area is built in combination with the real community scene in the future, creating a triple courtyard effect space on the axis up to 100 meters in depth.

▼建筑外观,External view of the building

 

前序引导
Preorder guidance

穿过迎宾楼后,首先映入眼帘的是下沉式景观庭院,丰富的景观层次将受到大体量艺术馆压抑的水平空间向垂直方向延伸,拓展了视觉空间感受。庭院景观设计延续了室内设计的有机风格。会所功能上健身房、游泳馆和篮球馆不同的净高要求,带来的是矩形的下层庭院需要对接几个不同的建筑标高,设计师以阴阳对立的手法,配合不同的标高和场地软硬设计,将原本不利的设计条件转化成丰富的庭院空间。而流动性的的不对称设计,也弱化了矩形下层庭院中轴线的单调感。让整个艺术馆前场空间流动起来。

After passing through the welcoming building, the first thing to enter the view is the sunken landscape courtyard. The rich landscape layers can help the large art museum, which is oppressed in the horizontal space, extend vertically, thus expanding the visual space. Courtyard landscape design continues the organic style of interior design. In terms of the function of the club, the gym, swimming pool and basketball stadium all have different requirements for net height, which brings about the problem that the rectangular sunken garden needs to be connected with different building elevations. With the technique of Yin and Yang opposites, designers use different elevations and soft and hard design of the site to transform the originally unfavorable design conditions into a rich courtyard space. The asymmetric fluidity design also weakens the monotony of the axis of the rectangular sunken courtyard. Let the whole front space of the art gallery flow.

▼下沉式庭院 ,Sunken Garden

 

空间高潮
Space climax

空间的高潮是下沉景观庭院后方的星空艺术馆。艺术馆的概念取自星空下的璞玉。设计师认为未经雕琢纯真质朴的原石体现的是一种原真美。当切开外表朴素的玉石,展露其晶莹剔透的内部形象时,体现的是一种内在的美。这也正好符合了天悦江湾项目隐逸之城的定位。

The climax of the space is the star art gallery behind the sunken garden. The concept of an art gallery is derived from an uncut jade under the star. Designers think that the uncarved pure plain stone can reflect a kind of original pure beauty. When cut open the original jade, show its crystal clear internal image, reflects an internal beauty. This is exactly in line with the Tianyue Jiangwan project reclusive city positioning.

▼星空艺术馆入口小径,Star art gallery entrance path

 

简约形体内的有机空间体验
The organic space experience inside the simple form

为了形成一种简约并带有原生态力量感的建筑形象,在设计之初设计师就对各种设计手法保持了最大限度的克制。星空艺术馆地上部分基本上是一个极其简单的矩形体量。为了强化这个体量的独立性,在设计时甚至将它的顶棚和柱廊与艺术馆主体完全脱开设计。如此这样带来了一个意外的收获。配合顶棚穿孔板的设计,脱开式的形式强化了穿孔板向后方无限延伸的既视感。这正好也符合我们最初星空的意向。

与建筑硬朗的形象形成鲜明对比,室内空间充满了有机的弧线条。在内部材料的选择上也使用了深色和浅米黄色的强烈对比来加强冲突。在室内空间的设计上,局部抬高的场地和两层挑空的形式也丰富了空间的层次。

In order to form a simple and original architectural image with a sense of ecological strength, designers at the beginning of the design on a variety of design techniques to maintain maximum restraint. The ground part of the star gallery is basically an extremely simple rectangular volume. In order to strengthen the independence of this vo lume, its roof and colonnade were even designed to be completely separated from the main body of the art gallery. There was a windfall. In conjunction with the design of the roof perforated panel, the detached form enhances the visual perception of the perforated panel extending infinitely to the rear. This also corresponds to our original intention of starry sky.

The interior space is filled with organic arcs that contrast sharply with the building’s strong exterior image. For the choice of interior materials, the designer used dark and light beige with a strong sense of contrast. In the design of interior space, the locally elevated site and the form of two floors overhanging also enrich the spatial hierarchy.

▼体量生成,volume generation

 

 

抽象化的立面设计
bstract facade design

艺术馆正立面体现玉石内部的璀璨晶莹。钢结构作为结构主体,轻盈地支撑起内部的大空间。通透的主体部分与钢结构屋顶留有一定空隙,减轻顶部的厚重感,同时让顶部穿孔板造型有了一定程度的延伸效果。玻璃幕墙外侧采用经过重复和变形的企业logo制成独特的穿孔板造型,用6mm香槟金铝板达到最终效果。虚实变换中不失通透。

The front facade of the art gallery is as bright as the jade interior. The steel structure is used as the main body of the structure, which can support the large internal space lightly. In order to reduce the thickness of the top, there is a gap between the transparent main part and the roof of the steel structure, and at the same time, the shape of the perforated board on the top has a certain extent of extension effect. The perforated plate used on the outside of the glass curtain wall is a unique perforated plate made of repeated and deformed enterprise logo, and the final effect is achieved with 6mm champagne golden aluminum plate. Virtual and real transformation without losing transparency.

▼星空艺术馆入口,Star art gallery entrance

▼百叶细部,Shutter details

艺术馆背面以大面积石材墙面为主,意为未经打磨的璞玉原石表面。设计师使用统一模数的石材,不同缝宽的组合方式,并在石材宽缝之间置入LED灯,与窄缝和密缝形成独特的立面肌理。

The back facade of art gallery is given priority to with stone material, representing the original stone surface of unprocessed jade. The designer combined the same modulus stone with different slit widths, and placed LED lights between the wide slit of the stone to form a unique facade texture with narrow and tight slit.

▼星空艺术馆背立面,Back facade of star art gallery

在石材的选择上设计师经过多轮的比较,最后选择了整体颜色偏灰色的进口石材绿野仙踪。这种石材基层颜色呈现灰色,但其中夹杂这不同灰度的纹理层次和暗红杂色。远看保持灰色的高级感,近看也有丰富的细节,与艺术馆整体风格非常契合。

After several rounds of comparison, the designer finally chose the imported stone with grey overall color –The Wizard of Oz. This stone base color is gray, but it is interspersed with different gray-scale texture levels and dark red variegated colors. Look at it from a distance, maintain advanced feeling of gray, look closely also has rich detail, agree with art gallery whole style very much.

▼石材立面细部,Details of the stone facade

 

建筑-室内-景观一体化的艺术表达
Architectural – interior – landscape integration of artistic expression

夜幕降临,屋顶挑檐上镂空的孔隙中透出星星点点的灯光,璀璨的星空从挑檐一直延伸到侧面立柱上,站在挑檐下仰望,如银河一般,星空缓缓流淌到地面。

At night, the scattered light poured in through the hollow out the hole of the roof overhang, bright stars from roof overhang has been extended to the side pillars. Standing under the eaves looking up, like the galaxy, the stars slowly flowing to the ground.

▼庭院尽头水幕,A curtain of water at the end of the courtyard

▼会所游泳馆,Club swimming pool

 

退隐的入口空间
A secluded entrance space

入口迎宾楼作为社区第一印象,设计师将叠瀑水景、艺术装置、建筑立面整体考虑,通过空间的退让,场地的缓坡将社区入口与城市道路向连,显示出洗净铅华始现金 褪去浮华归本真的形象。

The entrance to the welcome building will serve as the first impression of the community. The designer considered the cascade waterscape, art installation and building facade as a whole, and through the space setback, the site’s gentle slope connected the community entrance with the urban road, once again highlighting the temperament and image of the recluse city of Tianyue Jiangwan project.

▼入口处景观,Entrance landscape

▼迎宾楼,Welcome Building

 

建筑细部
Architectural details

在建筑细部处理上,设计师用心良多。为了让石材与铝板交接的界面不被参差不齐的幕墙结构胶破坏,设计师在铝板和石材在交接面细部设计上刻意设置了一个凹槽,这样就将胶缝隐藏在凹槽以内而不破坏立面的效果了。而在泛光照明的设计上也配合幕墙设计单位和泛光设计单位尽量做到灯带隐藏式设计。

▼节点构造,Panel point structure

In the treatment of architectural details, the designer pays much attention to. In order to make the interface between the stone and the aluminum plate is not damaged by uneven curtain wall structure glue, the designer deliberately set up a groove on the aluminum plate and the stone material interface, so that the glue seam is hidden in the groove and does not destroy the effect of the facade. And the design on floodlighting also cooperated the design unit of curtain wall and floodlighting to achieve the design of conceal type the LED light bar as far as possible.

▼总平面图,site plan

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼立面图,elevations

项目名称:越秀招商天悦江湾项目
设计:上海天华建筑设计有限公司
项目设计&完成年份:2017.3-2017.9
主创及设计团队:荆哲璐,李良君,叶杰,朱龙飞,马威,王雪洁
项目地址:浙江省杭州市江干区
建筑面积:370771.82㎡
摄影版权:是然建筑摄影
客户:越秀地产华东区域公司

Project Name: UP-DELIGHTED BAYVILLA
Design: Tianhua Architecture Planning&Engineering Ltd.
Design & Completion Year: 2017.3-2017.9
Leader Designer & Team: JING ZHELU, LI LIANGJUN, YE JIE, ZHU LONGFEI, MA WEI, WANG XUEJIE
Project location: Jianggan District,Hangzhou City,Zhejiang Province
Gross Built Area (square meters): 370771.82㎡
Photo Credits: Schran Images
Clients: Yuexiu Real Estate East China Regional Company

More: 上海天华建筑设计有限公司。更多关于:Shanghai Tianhua architectural design co. LTD. on gooood