Hangzhou Phoenix Creative Building by gad

Landscape structure as the skeleton of the building

Project Specs

Location:

非常感谢 绿城建筑设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:gad on gooood.
Appreciation towards gad for providing the following description:

凤凰创意大厦位于杭州转塘凤凰山北麓,占地面积4.1公顷。依山傍水,北望以中国美院为中心向外辐射出的艺术创意的圈层,南邻初具规模的凤凰创意产业园(旧水泥厂改造)。

Located in the northern slope of Phoenix Mountain, Zhuantang Town, Hangzhou City, Phoenix Creative Building covers an area of 4.1 hectares. It’s near the mountain and by the river. In its north, China Academy of Art radiates the circle of art and creation. In its south, there is Phoenix Creative Industry Park (through transformation of the old cement plant) which begins to take shape.

2 d 区位图- Hangzhou Phoenix by gad

6 d 效果图- Hangzhou Phoenix by gad

有别于其它类型的文化项目,创意产业所在的建筑本身亦应当具有相应的创意文化与内涵,与产业相互呼应,为其提供良好的环境和影响。因此本案设计将尝试着把创新理念与商业建筑的设计融为一体。

作为之江创意园的延伸,凤凰创意大厦集办公、会议、酒店、购物、展览等功能为一体。设计中将街区式场所与不同标高层间进行了视线共享,主体办公部分一层开放街区与两侧布置展览空间形成整体,结合下沉广场、台地状草坪、水面空间等作错落式设计。这些尝试将为这里所发生的行为提供无限可能性,使有关艺术的体验成为空间的一部分。

As creative industry differs from other types of cultural projects, its architecture should boast corresponding creative culture and connotations and echo each other with the industry, providing the industry with favorable environment and influence. Therefore, the project design tries to integrate creative ideas with design of commercial buildings.

As the extension of Zhijiang Creative Park, Phoenix Creative Building integrates the functions of office, conferences, hotels, shopping and exhibition etc. In the design, block-type places share views with layers at different levels. Open blocks on the first floor of main office part and exhibition space on both sides make up the whole, combing the sunken plaza, platform lawns and space on the water etc. These attempts offer infinite possibilities to actions incurring here and make artistic experience a part of the space.

1 photo _AL_0334-48- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _MG_3354-9- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _MG_2364-204- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _AL_0149-60- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _MG_7754-68- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _MG_3772-12- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _MG_2320-202- Hangzhou Phoenix by gad

形体生成
Form generating

因原有场地南侧为草木葳蕤的凤凰山脉,由此本案设计试图以之为整体形态布局的首要切入点。凤凰大厦的形态空间贴合山形水势作曲线流动状,并沿着场地西侧与北侧道路建筑形成的连续城市界面延展开来,使园区犹如将漫山的绿意拥入怀中,形成一幅“可观、可居、可游”的山水画卷。

For the south side of the original site is Phoenix Mountain with luxuriant plants, the project design attempts to take it as the primary entry point of the general form layout. The form space of Phoenix Building matches with the flowing curve of mountains and waters, and it expands along the continuous urban interface formed through roads in the west and north of the site. As a result, the Park is like embracing the green mountains, forming a landscape scroll painting which “is suitable for appreciation, living and sightseeing”.

3 d 设计2- Hangzhou Phoenix by gad

4 d 设计- Hangzhou Phoenix by gad

5 d 功能4- Hangzhou Phoenix by gad

5 d 功能1- Hangzhou Phoenix by gad

特点阐述
Elaboration of features

整个园区的设计为南低北高的半包围式,园区北侧的入口设计为开放式的视觉通廊,使山体景观穿透园区与城市交汇。而对南侧的展览建筑,则将其设计得低缓,并设置错落的坡道、植被,使漫步园中的使用者能不经意间走至其上,近距离地欣赏忽如其来的山体美景。

The design of the whole Park is the half-enclosed type which is low in the south and high in the north. The northern entrance of the Park is designed as an open visual corridor so that the landscape of mountains can go through the Park and encounter the city. For the southern exhibition buildings, they are designed to be low and even with scattered slopes and plants. Therefore, people wandering in the Park can walk on them casually and appreciate the unexpected beautiful mountain scenery closely.

1 photo 3E0B8719-30- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _AJ_9156-62- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _MG_2970-202- Hangzhou Phoenix by gad

材料阐述
Elaboration of materials

取色自江南四季,在用心调配下,凤凰大厦的立面玻璃幕墙采以多种深浅不一的灰绿色玻璃彩釉,照应着四季植物色彩,春的嫩黄,夏的浓绿,秋的灰绿,冬的赭石。融于山形的建筑体态与凤凰山体的植被,表达了建筑的细节品质。

The colors are extracted from four seasons in Jiangnan. With diligent allocation, the facade glass curtain wall of Phoenix Building adopts various kinds of light and dark greyish-green color-glazed glass which corresponds with the colors of plants in the four seasons i.e. bright yellow of spring, dark green of summer, greyish-green of autumn and ocher of winter. The architectural form which integrates into the mountain shape and plants of Phoenix Mountain show the detail quality of architecture.

1 photo _DSC8125-30- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _MG_2820-100- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _AJ_9067-69- Hangzhou Phoenix by gad    1 photo _MG_3675-1510- Hangzhou Phoenix by gad

照应整体的设计思想,凤凰创意大厦的室内设计亦延续了简洁、明快、清新的风格。纯色块大色调的背景为创意产业的工作者提供了充满灵感触发点的工作环境。

Correlated with the general design concept, interior design of Phoenix Creative Building also keeps the simple, lively and refreshing style. The background of solid color blocks provide workers in creative industry with inspiring work environment.

1 photo _AL_0119-30- Hangzhou Phoenix by gad

1 photo _MG_3673-918- Hangzhou Phoenix by gad      1 photo _MG_3602-8- Hangzhou Phoenix by gad

▽ Site Plan

8 drawings 总平面- Hangzhou Phoenix by gad

▽ 1F

9 drawings 一层平面- Hangzhou Phoenix by gad

 

▽ Section

12 drawings 剖面- Hangzhou Phoenix by gad

项目:杭州凤凰创意大厦Project: Hangzhou Phoenix Creative Building
年份: 2014 Year: 2014
地点: 中国,杭州 Location: Hangzhou, China
状态: 建成 Status: completed
类型: 建筑&景观 Type: architecture & landscape
功能: 办公·综合体 Purpose: office · complex
规模: 97000㎡ Scale: 97,000㎡
建设单位:杭州之江创意园开发有限公司 Construction unit: Hangzhou Zhijiang Creative Park Development Co., Ltd,
室内设计:内建筑Interior design: inner buildings
设计团队:gad绿城设计Design team: gad Greentown Design
照片:姚力、赵强Photo: Yao Li, Zhao Qiang

MORE:  gad绿城设计   gad更多关于他们:gad on gooood

Post a Comment