Hangzhou Normal University, China by WSP ARCHITECTS

A coherent campus near the Xixi Wetland

Project Specs

Location:

 感谢 维思平建筑设计 予gooood分享以下内容。更多关于:WSP ARCHITECTS on gooood.
Appreciations towards WSP ARCHITECTS for providing the following description:

百年历史的杭州师范大学在西溪湿地西侧五公里处的大学城建设新校区,这里有江南典型的河网,学校向西一公里的仓前老街有近九百年的历史传承,清水丝棉是曾经的显赫。

Century-old Hangzhou Normal University builds a new campus five kilometers west of the Xixi Wetland. Here, there is a typical river network in the south of the Yangtze River. One kilometer west of the University is the Warehouse Street of nearly nine hundred years of historical heritage; Water Silk Cotton was once prominent.

▼鸟瞰图,aerial view

▼建筑外观,exterior view

新校区规划由十几个独立但又完全开放的学院组成,各学院建筑风格迥异,形成一个丰富的拼图。在这些学院的中心,规划师安排了一个服务全校所有学院的综合体,包括行政中心、档案馆、成人教育中心、杭州城市学研究院、中心图书馆、师生活动中心、接待中心、国际会议中心、剧场、中心广场等十大功能,这就是我们面临的设计任务。

The new campus planning consists of more than a dozen independent but fully open colleges, whose architectural style are different, forming a rich puzzle. In the center of these colleges, the planner arranged a core area complex for all the colleges, including administrative center, archives, adult education centre, institute of Hangzhou urbanization, center library, teacher and student activity center, hotel and reception center, international conference center, theatre and central plaza; these are the design tasks we are facing.

▼一个服务全校所有学院的综合体, a core area complex for all the colleges

▼广场视角,view from the plaza

构思从城市设计开始,首先把巨大的场地分割成几个较小尺度的街区,街区之间完全开放,紧密联系周边的学院。毎个街区以一个功能为主,考虑独立管理者对运营管理的要求,同时各街区相互之间也有联系,满足方便灵活的使用需求。地上建筑尽量布置在街区外侧,中间围合成学校的主广场。联系南侧地铁站的中轴路从广场穿过,这里被定义为完全步行的开放空间。

Concepts and ideas start with urban design. First of all, a huge site is divided into several smaller-scaled blocks, which are completely open to each other and closely connected to surrounding colleges. Each block is based upon one main function, considering the requirements of an independent managing body for operational management, the blocks are also linked with each other to meet the needs of convenient and flexible use. As far as possible, the ground buildings are arranged to the outside of the blocks, so as to enclose the Main Square in the middle, and the central axis connecting south subway station passes through the square. Here is defined as a fully open space for pedestrians.

▼开放的公共空间,public open space

建筑设计基于一个严格的模数体系,用于控制这个复杂功能综合体的所有平面、立面和建造细节,确保用经济合理的成本,实现一个高质量的建筑,并为日后的运营维护减轻负担。同时这也是一个高适应性的模数体系,我们为十大功能的不同需求进行了针对性的调效。

Architectural design is based on a strict modular system, which is used to control the plan, elevation and details of construction of this complicated functional complex, so as to ensure reasonable economic cost, to achieve a high degree of completion of construction quality; and to reduce the burden on future operations and maintenance. It is also a highly adaptive modular system, and we carried out the targeted adjustments to the different requirements of the ten main functions.

▼建筑设计基于一个严格的模数体系,the architectural design is based on a strict modular system

▼立面近景,detailed view

▼错动的平台,the layered terraces

在标准化模数体系和最直接的框架结构之外,建筑呈现给师生的是一个柔和多变的形像,表达了我们对杭州城市性格的理解。联桥、退台、内庭、挑檐等等形式既是功能互联、室外活动、通风、遮阳等使用功能的直接反映,同时也减小了建筑的体量感,做为规划定义的校区制高点,我们想让它看起来只是风景中的眺望平台,在这里眺望校园,眺望老街,眺望自然。

Besides the standardization of modular system and the most apparent framework of the structure, the architectural presentation to teachers and students is a soft and changeable image, with the expression of our understanding of Hangzhou city character. It is a direct reflection of the functions such as functional interconnection, outdoor activities, ventilation, and sunshade and so on. It also reduces the volume of the building. As the campus commanding height defined by the plan, we want to make it look like a viewing platform in the landscape, overlooking the campus, overlooking the old streets and looking out over nature.

▼风景中的眺望平台,a viewing platform in the landscape

百年老校世纪新生,互联的平台是师生无限创新表演的开放舞台。

Century-old school is reborn in the new century; the interconnected platform is an open stage for teachers and students to perform infinite innovations.

▼夜景,night view

▼模型,model

▼设计分析图,design diagram

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼剖面图,sections

▼细部剖面图,detailed section

项目名称:杭州师范大学仓前校区核心区综合体
业主:杭州师范大学
设计单位:维思平建筑设计(www.wsparch.com)
主设计师:吴钢、陈凌
设计团队:曲克明、隋鲁波、宋楠、覃黎、卢芳、周良才
联合设计单位:浙江大学建筑设计研究院有限公司
项目性质:教育文化建筑
建设地点:杭州余杭区
设计时间:2010-2013年
竣工时间:2016年
场地面积:61648平方米
建筑面积:161426平方米
主要用材:玻璃、石材
摄影师:锐景摄影、张辉
Official Title of Project: Hangzhou Normal University
Client: Hangzhou Normal University
Architect Firm: WSP ARCHITECTS(www.wsparch.com)
Chief Architects: Wu Gang/Chen Ling
Architects: Qu Keming / Sui Lubo / Song Nan /Qin Li/Lu Fang/ Zhou Liangcai
Joint-design Company: The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University Co,Ltd.
Main Use: Education/Culture
Location: Yuhang District, Hangzhou, China
Start date( Y/M): 2010.10
Completion date: 2016
Site Area: 61648 ㎡
Building Area: 161426 ㎡
Design Content: Planning/Architecture
Major Materials: Glass, Stone
Photographer: RUIJING Photography/Zhang Hui

More: 维思平建筑设计,更多关于:WSP ARCHITECTS on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment