Guangzhou Times Property Center Renovation, China by Times China Design Center

Developing the context, blurring the boundary, and reshaping the public space of the historical city

Project Specs

Location:
Category:

感谢 时代中国设计研发中心 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Times China Design Center on gooood
Appreciations towards Times China Design Center for providing the following description:

项目位于广州市东风中路,这里是传统的政商金融核心区域,距广州“越秀山—中山纪念堂—广州市政府—人民公园”的南北向中轴线仅1公里,周边重点地标和旧街区密集,是承载广州市城市形象和历史文脉最重要的区域。

This project is located at Dongfeng Road, Guangzhou — the historic centre of economics and politics. It is only 1km from the central north–south axis of the city (Yuexiu Park — Sun Yat-sen — Memorial Hall — Guangzhou Municipal Government — People’s Park), which remains the most important area that bears the city image and historical context of Guangzhou.

▼项目概览,overview ©文耀影像

基于场地区位,在最大化昭示时代地产中心大楼形象的基础上,设计团队希望改造后的场地空间融入旧城,延续城市文脉,为密集拥挤的老城中心提供积极的公共空间。针对上述不同的目标诉求,采用相对应的策略:

1、设计减法策略:化繁为简,赋予场地当代城市美感;
2、边界模糊策略:开放边界,赋予前场空间公共属性;
3、文脉延续策略:运用传统骑楼手法,延续城市文脉。

▼由东风中路望项目视角,a perspective from Dongfeng Road ©文耀影像

In order to optimise the image of the Times Property Centre building, the team’s ambition was to intergrate the site space into the old city, build upon the urban context, and provide a positive public space for the densely and crowded location. In response to these different goals, we adopted the following strategies:

1. Less is More: simplify and give the site a contemporary urban aesthetic;
2. Blurring the boundary: open the boundary and give the front field space a public use;
3. Context Development: Use traditional building design techniques to continue the context of the city.

▼改造前后对比,contrast before and after renovation

 

设计减法策略
Less is more

时代地产中心大楼建成于1999年,改造前场地环境冗杂,设施陈旧,整体美学呈现上世纪九十年代的特质,亟需提升。设计团队基于场地人车动线功能梳理,让场地美学服从功能,采用减法策略,将室外景观元素轻量化:

1. 移除繁复的模纹花坛,以简洁的黑色镜面椭形溢水池、灵动流线的喷泉、寓意新生的蛋形雕塑取而代之。华裔艺术家Lindy Lee定制艺术雕塑《星生·新生》,表达了对于天地生命的感悟,代表了非凡美妙的诞生,并展望着未来美好的成长,同时也隐喻自然生命周期的递进与新生。

2. 拆除原各自孤立的8个大王椰树池,采用曲线的连续座椅树池,将原来零碎的空间整合、重构、延展。由于地下车库位于广场下面,车库顶标高于市政人行道,所以设计巧妙地将座椅和树池结合,既消化了广场与人行道之间高差,也有效地将休憩空间与功能空间分开。

3. 拆除花样繁杂的装饰性铺地,通过山东白麻、福鼎黑两种色彩分明的石材及高差,清晰的划分出人行、车行通道和广场休闲空间。整体色彩与建筑、室内内外统一,简洁有力。

▼场地策略,strategies

The Times Property Centre was completed in 1999, decorated with typical 1990s style. Prior to the renovation, the state of the site was disorganised and outdated. Based on the separation of pedestrian and vehicle, the design team aimed to make the aesthetic align with the function. The strategy was to simplify the landscape of the site, as follows:

1.Replace the original central planter with water feature, which is consist of a minimalistic fountain and a egg-shaped modern sculpture created by ethnic Chinese artist Lindy Lee. The sculpture, named THE EGG GIVES BIRTH TO AN EPOCH, suggests that even with a small thing like an egg; something superb, momentous and far-reaching can grow. The egg also symbolises the cyclical nature of time, birth and new life.

2.Integrate eight individual small tree planters into one, in order to reconstruct and extend the original fragmented space. As the top elevation of the underground garage was higher than the sidewalk, the tree planter was also used to even out the elevations, while separating the plaza from the sidewalk.

3.Replace the original decorative pavement patterns with only two colours to clearly divide the pedestrian, vehicle and the plaza spaces. The tone of the architecture, interior and exterior spaces are highly unified. The aesthetics is simple yet powerful.

▼改造示意图,renovation diagram 

 

边界模糊策略
Blurring the boundary

在密路网小街区的旧城肌理,公共空间无疑是复合多元活动的重要载体,需求和稀缺似乎总是不可调和的矛盾,因此,在本次改造中,设计团队希望找到一条路径:赋予该前场空间地标形象的同时,也为它赋予公共属性。

The historical city is densely covered by narrow streets and alleys, public space is undoubtedly an important medium of diverse activities; however, the demand for public space and shortage available to the public seems to be irreconcilable. Therefore, through this project, the design team aimed to find a solution, which not only made the Times Property Centre plaza a landmark in the area, but also gives the space a meaningful purpose for the public.

▼时代地产中心前广场, Times Property Center plaza ©文耀影像

▼从市政人行道看前广场,a view from the sidewalk ©文耀影像

采用边界模糊策略,通过半围合的流线型树池座椅,适度的高差既清晰地分隔市政人行道和休闲广场空间,又让市民可自由安全的穿行、驻足其间。半围合空间给人一定的安全感,树池座椅面向艺术雕塑设置,成为整个休闲广场非常高频的使用区域。设计赋予了前广场新的秩序,不同的人在这里都可以找到惬意的位置,市民会特意绕道广场,或拍照、或与水景跳跳泉互动、或在雨篷下等待朋友、或在长椅上观景交谈。还是原来的那个地方,但伴随着《星生·新生》,时代地产中心也迎来了属于自己的新生。

▼总部大楼广场与树池,the plaza and the tree planters ©文耀影像

▼树池坐凳与椭圆水景形成的流线型空间,fluid space formed by the tree planters and the water features ©文耀影像

▼融合企业LOGO的指南针铺装,Times China compass embedded in the pavement ©文耀影像

Blurring the boundary: Through using two semi-enclosed tree planters, which clearly defines the sidewalk and plaza, it allows citizens to walk or stop freely within. The enclosed space provides a sense of security. The seats, which are set up facing the art sculpture, become the most frequently used space of ​​the plaza. People are encouraged to find their own use of the space. Citizens will purposefully walk into the plaza: to take pictures, interact with the fountain, wait for friends under the awning, or have a conversation. It is the same place, revigorated with a new experience, which makes Times Property Centre also become a landmark in itself.

▼树池坐凳与椭圆水景形成的流线型空间,the fluid space formed by the tree planters and the water features ©文耀影像

▼溢水水池与《星生·新生》雕塑铭牌结合,喷泉开启时,场地自然吸附人群,the water feature and the sculpture nameplate, people are naturally drawn to the site ©文耀影像

▼儿童在水池边和座椅上玩耍,children play around the tree planters and water features ©文耀影像

▼《星生·新生》雕塑肌理,the sculpture texture ©文耀影像

▼《星生·新生》雕塑肌理,内置灯光2700K,the sculpture with 2700K built-in lighting ©文耀影像

 

文脉延续策略
Context development

项目紧邻豪贤路、越华路等岭南骑楼保存完好的街区,建筑设计团队将“骑楼”的概念融入主入口设计,类骑楼的建筑前场覆盖主入口的等候落客区域,为写字楼的员工出差等候,路过行人提供遮阴避雨、驻足闲谈的环境。在建筑立面改造上,建筑取消一至五楼建筑楼板,采用大面无框落地玻璃,使大楼内部的公共活动场景“流出”,成为城市生活的一道风景。雨篷和立柱进行了二次改造,统一使用哑光深棕色铝板干挂,灯带隐藏在立柱后侧,间接泛光照明,减法归并的极简手法,符合现代的商业办公氛围。

The project lies adjacent to the Lingnan historic district (including Haoxian Road and Yuehua Road). The architectural design team incorporated the local history into the concept for the main entrance, also providing a roof top and shading for people. In the renovation of the building’s facade, the design team removed the slabs from the first to fifth floor, which were replaced with large frameless floor-to-ceiling glass panels. The activities within become a scenery of the city. The design is aligned with the modern minimalistic office aesthetic.

▼具有岭南骑楼氛围的建筑外廊柱改造
the Lingnan-arcade-style renovation of pillars ©文耀影像

▼大楼内部2层空间望前广场
a view from the 2nd floor of Times Property Centre ©文耀影像

▼大楼内部与城市的对话,Times Property Centre and the urban surrounding ©文耀影像

▼夜景,night view ©文耀影像

▼景观平面图,landscape plan

▼椭圆水景细节构造,the structure of the water feature

▼流线树池石材构造细节构造,the structure of the tree planter

项目名称:广州时代地产中心改造
设计方:时代中国设计研发中心
公司网站:http://www.timesgroup.cn/
设计时间2018年,完成时间2019年
主创:向杰、黄征征、罗武、蔡月秋、黄颂、赖传康、罗田、莫康玉、牟庆鸿、王永团、张军、裴力
项目地址:中国广州
景观设计面积:3500平方米
摄影版权:文耀影像
摄影师:范文耀
雕塑设计:UAP
室内设计:共生形态
景观施工:广州荣翠园林绿化工程有限公司  黎浩冠、朱伟卓、江祥

客户:时代中国
品牌:
1.灯具:胜亚
2.建筑落地玻璃:广州市益友鸣玻璃实业有限公司
3.建筑雨篷及立柱铝板:广州大皇蜂不锈钢制品

Project name: Guangzhou Times Property Center Renovation
Design: Times China Design Center
Website: http://www.timesgroup.cn/
Design year: 2018
Completion Year:2019
Leader designer & Team: Xiang Jie, Huang Zhengzheng, Luo Wu, Cai Yueqiu, Huang Song, Lai Chuankang, Luo Tian, Mo Kangyu, Mou Qinghong, Wang Yongtuan, Zhang Jun, Pei Li
Project location: Guangzhou,China
Landscape area: 3500m²
Photo credits: WYAP-studio, Fan Wenyao
Sculpture Design: UAP
Interior Design: C&C Design
Landscape Construction: Guangzhou Rongcui Landscape Engineering Co., Ltd. Li Haoguan, Zhu Weizhuo, Jiang Xiang

Clients: Times China
Brands:
1.Lighting–VAS lighting
2.Glass–Guangzhou Yiyouming Glass
3.Aluminum plate–Guangzhou HORNET STEEL ART Co,Ltd.

More: Times China Design CenterTimes China Design Center on gooood

Post a Comment